Go Back

Töltött tök hagyományosaan

Könnyű augusztusi vacsora
Töltött tök recept
Recept nyomtatása
Fogás egytálétel, Főétel
Konyha magyar, Mediterrán
Kulcsszavak tök, töltött zöldség
Előkészítési idő 15 perc
Elkészítési idő 15 perc
Sütés 45 perc
Teljes idő 1 óra 15 perc
Adag(ok) 4 főre
Költség 3500 forint

Hozzávalók

  • 1 db közepes tök (kb. 1,2 kg)
  • 1 fej közepes vöröshagyma
  • 1 dl bulgur
  • 35 dkg darált pulykahús
  • 1 tk fűszerpaprika
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 szem paradicsom (apróra vágva)
  • 1,5 dl tejföl
  • 1 db tojás
  • bors
  • 4 ek olívaolaj

A szószhoz:

  • a tök belseje
  • 1 fej kis vöröshagyma
  • 2 dl tejszín (amennyi ellepi felkockázva)
  • kapor (egy jó nagy csokor)

Elkészítés

  • A vörös- és fokhagymát aprítóban összevágjuk.
  • Egy nagyobb serpenyőben felhevítjük az olívaolajat, hozzáadjuk a hagymákat, pár percig futtatjuk őket, majd rátesszük a fűszerpeprikát, kettőt forgatunk rajta, hozzáadjuk a húst, sózzuk-borsozzuk, és fehéredésig keverjük.
  • Mehet rá a finomra kockázott paradicsom (ha nincs, akkor 1 ek püré is jó) egy kis víz, és főzzük negyed órát, míg a paradicsom kicsit szétesik de a ragu még szaftos marad.
  • A bulgurt közben egy ek olajon futtatassuk meg, majd öntsük fel kétszeres vízzel. Főzzük tíz percig, majd takarjuk le fedővel és konyharuhával, és pihentessük még 10 percig. Ha kész, keverjük össze a húsos töltelékkel.
  • Közben vájjuk ki a tököt. Ha vékonyan hagyjuk a héját, akkor hamarabb elkészül, ha több hús hagyunkbenne, akkor laktatóbb lesz.
  • A megmaradt csónakot sózzuk, beletöltjük a bulguros-húsos tölteléket.
  • A tejfölt kikeverjük a tojással, sózzuk, és a tetejére kenjük. 180 fokra előbelegített sütőbe toljuk, és addig sütjük, míg a kés könnyen beleszalad a tökhúsba (a sütési idő függ attól, hogy mennyire vastag a tökhús: 35-60 perc között lesz ).
  • Amíg sül, megcsináljuk a szószt: a hagymát finomra vágjuk, egy pici olajon megfuttatjuk. Hozzáadjuk a tökfaragványt, sózzuk, és öntünk rá annyi vizet hogy félig ellepje. Sózzuk, borsozzuk, puhára pároljuk a tököt. Öntünk rá egy kis tejszínt - fél dl-tkb) majd botmixerrel simára dolgozzuk. Ha nagyon sűrű lenne, felöntjük még egy kis tejszínnek. A végén belekeverjük az apróra vágott kaprot és még egy percig főzzük.