Korall, Manó, Ökörszív, Zömök és a többi – melyik paradicsom mire való?

A nyári konyha elmaradhatatlan alapanyaga a paradicsom – de nem mindegy, melyik milyen célra a legjobb. A paradicsomok fajtái tehát nem csupán formájukban, hanem felhasználási módjukban is különböznek.

A paradicsomok fajtái között akadnak, amelyek leginkább lecsóba valók, mások salátába, néhányat viszont befőzni vagy szósznak érdemes használni. A húsos, hosszúkás cukorparadicsom típusok (mint például a lucullus) ideálisak mártásokhoz és levesekhez.

A Korall egy kifejezetten korai, determinált növekedésű fajta (bizonyos magasságig nő csak, nem lesz dzsungel). Közepes méretű, piros, gömbölyded termései lédúsak, mégis elég szilárdak ahhoz, hogy befőzéshez és friss fogyasztásra is megfeleljenek. Akár salátába, akár szendvics mellé is tökéletes választás, és sok kiskertben kedvelt, mert bőtermő és könnyen kezelhető.

Befőzéshez ajánlottak

A befőző paradicsomok, mint a Kecskeméti jubileum, Marmande, Mobil, Ökörszív, San Marzano és Zömök, nagy méretűek, könnyen hámozhatóak, erőteljes ízűek – kiválóak passzírozáshoz, szószhoz, de akár lecsóhoz is. Ezek a fajták is determinált növekedésű, bokros típusok, amik termései egyszerre érnek be, így tökéletesek télire tartósításra.

Kérdésed van a zöldségekkel kapcsolatban? Ügyfélszolgálatunk ingyenesen, két napon belül válaszol!

Salátába és friss fogyasztásra ideális a koktélparadicsom (például a Manó), melynek apró, lédús bogyói szabályos gömbök – és nagyon édes ízűek. A Zömök és Mobil elnevezésű fajták is kettős szerepre is alkalmasak: egyszerre finomak friss fogyasztásra, és ideálisak szósznak, ezért gyakran szerepelnek a köztes kategóriában.

Paradicsomok fajtái: lecsót miből főzzek?

A lecsó alapjához a legjobbak a közepes méretű, húsos fürtös fajták, melyek bőséges levet engednek főzéskor – ideálisak a hagyományos magyar recepthez, ahol a paradicsom‑paprika kombó dominál. A lecsóhoz egyébként érdemes akár többféle paradicsomot vegyesen használni, hogy a gazdag szaft mellett darabok is maradjanak azért egyben az elkészült ételben.

Ha az idei termésből szeretnéd a legtöbbet kihozni, úgy válogass bátran a különböző paradicsomok fajtái közül: a kisméretű, édes koktélokkal turbózd fel a salátát, a nagyobb húsosakkal főzz pürét vagy készíts lecsót. Ha meg eltennél télire, a fenti befőzőfajtákban sosem fogsz csalódni.

A paradicsomok fajtái így nemcsak változatosságot, de célt is adnak minden konyhai felhasználásnak. Érdemes többfélét ültetni, így mindig kéznél lesz a megfelelő paradicsom.

Napi Spúrtipp
Hóvége Ügyfélszolgálat

Szőlőkrízis a polcon — várnak a heti akciók, mutatjuk, hol a legolcsóbb

A szőlő most akciós több boltban is. Aldi 749 Ft, Lidl 699 Ft, Auchan 799 Ft — vajon hol érdemes venni ma? Nézd meg a heti akciók listát.

Ízletesebb lesz a laskagomba, ha így tisztítod – gombász ismerősöm is erre esküszik

A laskagomba tisztítása máshogy működik termesztett és vadon termő példányoknál. Hivatalos útmutatók szerint vad gombát bő, hideg vízben át lehet mosni, áztatni tilos, és mindig kell alapos hőkezelés.

Nem igaz, hogy nem vihető át a szabadság a következő évre! A főnöknek bele kell mennie

Két kivételes esetben igenis átvihető a szabadság a következő évre.

Amikor a tb és a nyugdíj nem jár – tényleg megszüntethető egy tollvonással?

A tb és a nyugdíj nem jár - pár évvel ezelőtt ez a...

Gépkocsibeálló értékesítése: mikor lehet külön eladni, és mikor nem?

Nem mindegy, hogy mikor adható el önállóan egy parkolóhely, és mikor kötődik szorosan a lakáshoz vagy a társasház közös tulajdonához.