Ha te is így használod a vízforralót, akkor azonnal hagyd abba!

Nem mindegy, hogyan használjuk háztartási gépeinket. Mosógép, mobil klíma, s egyéb olcsó használt háztartási gépek, és azok fogyasztása. Ezeket mind sorra vettük, azonban most egy kevéssé szemelőtt tartott téma következik: a vízforraló használata. A háztartási vízforraló belső fűtőeleme kifejezetten víz felmelegítésére tervezett. Hőálló és korrózióálló anyagokból készül. Ha tejet, teafüvet, gyantát vagy bármilyen szerves anyagot – akár virslit! – teszel bele, a fehérjék, zsírok és rostok ráégnek a fűtőszálra. Ez nemcsak a készülék élettartamát rövidíti le, de a ráégett letapadások olyan baktériumirtó-ellenes biofilmet képezhetnek, amit már csak mechanikus úton (erős súrolás) tudsz eltávolítani.
A tejes katasztrófa: miért tilos a tej forralása?
Sokan napindító cappuccinót álmodnak meg, és tejet forralnak a vízforralóban. A tej azonban alacsonyabb hőfokon is gyorsan lecsapódik, kicsapódnak belőle a fehérjék (tejsavó), ragadós lerakódás keletkezik. Azonnal megég, kellemetlen szagú karbonizált réteget képez. Ez nem csak a fűtőszálat károsítja, de a következő forralásnál ez a kesernyés íz a következő vízbe is beleoldódik.
Tea- vagy kávézacc: mit ne próbálj meg?
Aki a teafűvel vagy kávézaccal próbálkozik, könnyen járhat úgy, hogy az apró részecskék eltömi a kifolyót, és a fűtőelem körül vastag szűrőréteg alakul ki. Ez lassítja a melegítést, így többet fogyaszt az áramszámlából, és idővel a készülék túlterhelődik. Még ha át is szűred, a vízforraló alján mindig marad némi zacc, ami elősegíti a baktériumok és algák elszaporodását a pangó vízben.
Gyanta és egyéb otthoni kísérletek
A gyanta felforrósításához sokan vízforralóval próbálkoznak. Ezzel azonban a vízforralóval együtt melegítik fel a gyantát, ami érthető módon beragad a belső falra és a fűtőszálra. A gyanta hőre lágyulva bevonja az egész elemet, amiből csak vegyszeres és mechanikus úton lehet kitisztítani. A maradék gyanta pedig kémiai reakcióba léphet a rozsdamentes felülettel.
Balesetveszély és elektromos kockázat
Ha nem csak víz kerül a tartályba, megnő a rövidzárlat kockázata. A tejes-lipos oldatok nem vezetik ugyan olyan jól az áramot, mint a víz, ezért előfordulhat, hogy a fűtőelem “szárazon” működik tovább – ilyenkor pillanatok alatt túlhevül és akár tönkre is mehet. További veszély, hogy a ragacsos lerakódások alatt forráspont alatt is keletkezhet gőz, ami a vízforraló automatikus kikapcsolását meghiúsítja, és a szikerős hőgradiensek szétvethetik a műanyag burkolatot.
Kérdéseid maradtak a gépekkel kapcsolatban? Fordulj a Hóvége ügyfélszolgálatához, kollégáinktól ingyen és gyorsan kaphat választ.
Mire figyelj a tisztításnál?
A rendszeres vízkőmentesítés alapvető: savas (ecetes) vízzel, vagy vízkőoldóval átöblítve a belsőt, hogy a kemény vízben lerakódott mész ne rakódjon le a fűtőszálra. Minden hónapban egyszer engedj forrni 1 rész ecetet és 2 rész vizet, majd alapos öblítés után kizárólag tiszta vizet forralj át. A biofilm és élelmiszermaradékok eltávolításához önts egy-két csepp ultimátum igényű folyékony mosogatószert a forró vízbe, hagyd állni pár percig, majd kíméletes kefével tisztítsd a belsőt. Utána maradéktalanul öblíts.
Mit tehetsz helyette?
Ha nem csak vizet szeretnél forralni, használj multifunkciós elektromos edényeket (pl. instant pot, termosz, kotyogós kávéfőző), amik a belső főzőtál könnyen hozzáférhető, mosogatógépben tisztítható. A vízforralót pedig kizárólag vízfogyasztásra tartsd fenn: teát, főzőlevet, instant levest előbb kanalazd egy bögrébe, és forró vizet ráöntve készítsd el.
A vízforraló használata csak tiszta vízre vonatkozhat: ha tejet, teafüvet, gyantát, virslit vagy bármi mást teszel bele, a készülék gyorsan tönkremegy. A lerakódások alatt baktériumok és algák szaporodnak, és balesetveszély is kialakulhat. Ne kockáztass: a vízforraló csak vízre való.