A nagyobb elektronikai üzletekben biztosan találkoztunk már kifutó, outlet vagy éppen szépséghibás termékekkel. Ezeket többnyire jóval olcsóbban kínálják hibátlan állapotú, vadiúj társaiknál. Az üzletben könnyű dolgunk van, hiszen látjuk, mit készülünk megvenni, webáruházból rendelni már kicsivel bonyolultabb. Merthogy szépséghibás háztartási gépek a neten is vannak, sőt, jó pár cég kifejezetten ilyen árucikkek eladásával foglalkozik.

Esztétikailag kifogásolható, de nem ronda, és működik

Szépséghibás zöldség-gyümölcs csomagot a Lidlben is lehet kapni. Ezek nem rohadnak, csak kicsit ütődöttek, nyomódottak, ami miatt senki sem akar teljes árat fizetni. Valahogy így van ez a szépséghibás háztartási gépekkel is: remekül működnek, csak az apró hiba miatt a kutya se venné meg, ha ugyanazon az áron kaphat egy tökéleteset.

A szépséghibás termékek köréhez tartoznak még a kiállított, újracsomagolt, csomagolássérült, az esztétikai hibás, az outlet és a kifutó termékek.

Mi mit jelent nagyjából?

Szépséghibás: Minimális horzsolás, ujjbegynél kisebb sérülés, viszonylag elenyésző. Tökéletesen működik.

Kiállított: Az üzletekben vannak mintadarabok, amiket ki lehet próbálni. Ezek a kipróbálás során valamennyit koszolódnak, amortizálódnak, de ez a működésüket nem befolyásolja. Az üzlet nem tudja teljes áron értékesíteni, ezért olcsóbbak.

Újracsomagolt: Semmi bajuk, rendeltetésszerűen működnek. Valaki megrendelte, adott esetben kipróbálta, de nem használta, aztán visszaküldte. Újracsomagolták, de újként már nem lehet eladni. (Ilyen termékek amúgy az Emagnál is vannak.)

Csomagolássérült: Ezek a termékek többnyire még polcra sem kerültek, mert a szállítás során sérülés keletkezett a csomagolásukon. Emiatt nem tudják gyári bontatlan termékekként eladni őket. Az áru maga nem sérült, vagy csak apró hiba keletkezett rajta.

Esztétikai hibás: Nagyrészt gyári csomagolt készülékekről van szó, amelyek a készítésük közben pl. rossz színt kaptak, hibás a festésük. Műszaki problémájuk nincs.

Outlet: Ezek általában egy kifutó kollekció megmaradt darabjai. Előfordul, hogy az új termékek érkezése miatt kell a régebbi termékeket kipörgetnie a boltnak, és ezért adja el ezeket olcsóbban. Hibájuk természetesen nincs.

Kifutó: A gyártó már nem gyártja tovább az adott terméket, de az üzlet raktárában maradt még néhány darab. Jelentős kedvezménnyel adnak rajtuk túl.

Azért írtuk, hogy nagyjából, mert elképzelhető, hogy egyes webáruházak másként értelmezik ezeket a fogalmakat. Legyünk óvatosak, mert csalók is akadnak szép számmal. A Fogyasztóvédelmi Egyesületek Országos Szövetségéhez rengeteg panasz érkezik szépséghibásként hirdetett termékek kapcsán. Apróbb hibákról szólnak a hirdetések, de félrevezető a leírás, ami miatt azt gondolhatjuk, hogy a háztartási eszközök újak. Ehhez képes tudtunkon kívül akár többéves, használt készüléket is megvehetünk ezekben az üzletekben.

Nézzük meg, hogy kitől rendelünk, vásárolunk! A súlyos jogsértést elkövető webáruházak adatbázisa itt található: jogsertowebaruhazak.kormany.hu

Szépséghibás háztartási gépek olcsón – ki mit tud?

Sok webáruház, kereskedés foglalkozik szépséghibás háztartási gépekkel. 3 ismert, 4 kevésbé ismert (vagy mondjuk úgy, mi eddig nem találkoztunk a nevükkel) cég kínálatát néztük meg.

Szépséghibás hűtők

Az ismerősök

Alza Outlet

Jófejek, rögtön közlik, milyen termékeket árulnak (felbontott, újszerű, használt), és azt is, hogy mennyi jótállást biztosítanak rá (24, 21, illetve 12 hónap).További infó itt.

 • Alulfagyasztós hűtőket néztünk, a legolcsóbb: INDESIT LI7 S2E W– 139 870 forint.
 • és a legdrágább: HAIER HDW5620CNPD – 294 990 forint.

Emag

 • Újracsomagolt kombinált hűtők között a legolcsóbb: Fram FC-VRL268RDF+ – 150 090 forint
 • a legdrágább: AEG RCB646E3MX – 500 990 forint

Media Markt Outlet

Az outlet termékek kínálata folyamatosan változik és csak korlátozott mennyiségben állnak rendelkezésre. Hűtőszekrény pont nem volt.

Akik főleg a szépséghibásokkal foglalkoznak

Emarkt Műszaki Outlet

 • A legolcsóbb kombinált hűtőszekrény: BOMANN DT 7311 – 74 899 forint
 • a legdrágább: BOSCH KGN39HIEP – 419 899 forint

Leétékelve.hu

Minden termékleírásnál ott van, hogy mi számít outletnek nálunk, és azt is részletesen elmagyarázzák, hogy miként történik a vásárlás. (Ez elég szimpatikus.) Miután megrendeltük a terméket, ők küldenek egy fotót, amin látszik a hiba. Ha jóváhagyjuk, akkor szállítják ki. A szakszerviz minden outlet terméküket tesztelte, ellenőrizte, és garanciájuk van. Kiszállítás után 14 napunk van elállni a vásárlástól.

 • A legolcsóbb kombinál hűtő: LOGIK LE55CW22 – 79 900 forint
 • a legdrágább: BOSCH KGN392LDFG – 249 900 forint

220-outlet.hu

Debreceni üzletről van szó, a házhozszállítás Hajdú-Bihar megyében ingyenes. A GYIK-ben leírják, melyik fogalom mit jelent (szépséghibás, szállítássérült, visszatérített, felújított stb.). Ha vásárolnánk, ezt mindenképpen olvassuk el.

 • „Outletes kombinált hűtőből” a legolcsóbb: Hansatic HKGK14349DBI – 105 000 forint
 • a legdrágább: Bosch KG49EAICA – 300 000 forint

Itt tényleg az eladó termék fotóját látjuk, a hibát (kopást, karcolódást, vagyis magát a szépséghibát) sem titkolják.

Óbuda Outlet (Depostore)

Új, csomagolt gépeket, országos garanciával és outlet termékeket is árulnak. (Outlet fogalma: új csomagolás sérült, csomagolás hiányos, kiállítási vagy utolsó darab, esetleg pici sérülés, 1 év garanciával.) Raktáruk Nagytárcsán van, boltjuk Óbudán és Újpesten.

 • Alulfagyasztós hűtőből a legolcsóbb: Telefunken TFKG 632 ILF *F* – 107 910 forint
 • a legdrágább: Haier HB20FPAAA A++  – 399 900 forint

Találtunk ilyet is, ez előrendelhető: SMEG FAB32LOR5 Alul fagyasztós NoFrost Retro hűtő – 1 146 900 forint (Nem írtuk el, tényleg ennyibe kerül.)

Szépséghibás.hu

Az outlet gépek boltja, ezt mondják magukról. A GYIK-ból kiderül, hogy ők is a Depostore csapatát erősítik.

Milyen a legolcsóbb kombinált hűtő náluk? Telefunken TFKG 632 ILF, ára 107 910 Ft. A legdrágább: Haier HB20FPAAA A++  – 399 900 forint. Itt is megtaláltuk az előrendelhető milliós hűtőket, az ár ugyanannyi.

Szépséghibás mosógép, szépséghibás mosogatógép, szépséghibás mikrohullámú sütő, szépséghibás tűzhely is kapható ezekben az áruházakban, széles a választék. A kedvezmény mértéke is: találtunk olyan terméket, ami 70%-kal olcsóbb volt, meg olyat is, ami pont ugyanannyiba került, mint máshol a hibátlan új leakciózva. Ha valóban spórolni szeretnék, akkor nézzük meg, hogy mit veszünk és honnan, az első szembejövő ajánlat ritkán a legkedvezőbb.

Szépséghibás háztartási gépek – mire figyeljünk?

Előfordul, hogy a vásárlások során aláíratnak szerződést a fogyasztóval, mely tartalmazza, hogy használt terméket vásárol a fogyasztó, csak ezt akkor az aláírás előtt nem olvassa el, hiszen fel sem merül benne, hogy nem új terméket vásárol.

Használt termékekre nincs kötelező jótállás, csak olyan szavatossági igénnyel lehet fellépni, mintha egy cipőt vásároltunk volna. A kereskedők ugyanakkor bármikor vállalhatnak jótállást egy termékre, akkor is, ha arra nincs jogszabály által előírt kötelező jótállás, vagy annak ideje már lejárt, de ekkor maguk szabhatják meg a feltételeket. Így előfordulhat, hogy csak a termékek kijavítását vállalják vagy cseréjét, azonban a vételár visszafizetését már nem.

Olyan is megeshet, hogy kiszállítják a terméket a jótállási jeggyel, azonban ezt csak utólag nézzük meg, amikor a vásárolt műszaki cikk meghibásodott. Ekkor derül ki, hogy a jótállási jegyen nem a vásárlás dátumától indul a jótállási idő, hanem hónapokkal korábbról. Feltételezhetően korábban másnak is értékesített, de visszaküldött terméket adtak el ismét, ezért más a jótállási jegy dátuma.

Mi tehetünk? Olvassuk el a szerződést, és válogassuk meg, hogy honnan rendelünk.

Kapcsolódó

Legfrissebb

Minden dolgozónak alanyi jogon jár, amikor elrendelik a hőségriadót – kötelező biztosítani

Az extrém magas nyári hőmérséklet – ami valljuk be egyre gyakoribb – nem csak a mindennapokban okoz nehézségeket, hanem a munkahelyek számára is komoly...

Tényleg bevezetik? Valóra válhat az ingyenes jogsi

Megjelent az a kormányhatározat, amely pénzt biztosít a honvédségnek a középiskolai tanulók ingyenes jogosítvány szerzésének finanszírozására- írta az economx.hu. A tervek szerint szeptembertől az...

Bársonyosan selymes bőr fillérekből: 6 természetes testápoló házilag

A bársonyosan selymes bőr sokak álma. Aki ilyen szerencsés adottsággal rendelkezik, annak nem kell bajlódnia a kiszáradás okozta apró sérülésekkel, vagy éppen a bőr...