A tökéletes pásztortarhonya titkai: ez a legolcsóbb bográcsos fogás, ha unod a paprikás krumplit

A tökéletes pörkölt és bográcsgulyás után ma a tökéletes pásztortarhonya titkai után kutatunk népszerű sorozatunkban.

A nyár sok mindennek a szezonja, természetesen a szabadban sütésnek-főzésnek is. Mindegy, hogy a saját kertünkben, vagy kempingezés alkalmával nyúlunk a grillhez vagy a bográcshoz, a szezon egyik legjobb estéje lesz, különösen, ha vendégeket is hívunk rá.

Pár plusz fő megetetése viszont nem kell, hogy mindenképpen anyagi csődöt jelentsen, csak jól kell ételt választani. A húsok és grillkolbászok nem épp olcsó kategória, a lecsó sem számít már spórolós ételnek, a paprikás krumplit pedig sokan snassznak gondolják – pedig isteni, főleg bográcsban.

A tökéletes pásztortarhonya viszont egy ritkán készített, régi nagy kedvenc, ami jó minőségű alapanyagokból és egy kis hozzáértéssel na meg sok-sok kovászos uborkával és hideg fröccsel igazi nyári lakoma lesz. A török eredetű étel egyébként főleg az Alföldön vált népszerűvé – nem csoda, hogy az egyik legnépszerűbb változata a pásztortarhonya is innen van. A pásztortarhonya, ahogy a neve is mutatja, pásztorétel – nagyon közeli rokona a lebbencsnek vagy öhönnek, csak itt lebbencstészta helyett tarhonya került a pirított szalonna és hagyma mellé a kondérba. A száraz tészta és a szalonna, na meg a vöröshagyma olyan alapanyagok voltak, amiket a hónapokig a pusztában élő pásztorok, hajcsárok, esetleg törvényt kerülő szegénylegények is magukkal tudtak vinni, és egy kis vízzel ízletes ételt főzni – természetesen bográcsban. Különösebb tehetség sem kellett hozzá: az étel sikerének a titka többek között abban rejlik, hogy nem keverték, csak rázták a bográcsot. 

A mai pásztortarhonyákba azért kerül még ez-az, plusz krumpli, paradicsom, kolbász, és esetleg egy fej paprika, de még így is viszonylag olcsón jutunk egy ralatíve nagy adag, laktató ételhez. Ha bográcsban készül, ha fazékban, a pásztortarhonya tökéletes állagának 2 titka van: a forró víz és a akárcsak Bond martinije, ez is rázva készül, nem keverve. A pásztortarhonya ugyanakkor soha nem lesz olyan pergős, mint a sima társa: egyik kötelező alapanyaga, a krumpli ugyanis keményítőben gazdag, így óhatatlanul is lesz egy kis szaftos állaga: legalábbis, hogy eredetei módon, egytálételként készítjük. A külön főzött, menzás változatok pereghetnek, de egy igazi házi pásztortarhonya szaftos, mint egy jó rizottó.

A tökéletes pásztortarhonya

A legolcsóbb bográcsos fogás, ha unod a paprikás krumplit
A tökéletes pásztortarhonya titkai: ez a legolcsóbb bográcsos fogás, ha unod a paprikás krumplit
Recept nyomtatása
Fogás egytálétel
Konyha magyar
Kulcsszavak bogrács
Előkészítési idő 20 perc
Elkészítési idő 30 perc
Teljes idő 50 perc
Adag(ok) 8 főre
Költség 5000 forint

Felszerelés

  • 1 nagy bogrács
  • 1 nagy bográcsállvány

Hozzávalók

  • 40 dkg tarhonya
  • 20 dkg zsírosabb szalonna (esetleg egy kis csík hússal)
  • 1 rúd füstölt kolbász (tábororos emlékek esetén főző- vagy lecsókolbász)
  • 2 fej vöröshagyma (nagy)
  • 1 kg burgonya
  • 1 db nagyobb ökörszív vagy más nyári paradicsom (kb 20 dkg)
  • 1 kisebb paprika
  • só és bors

Elkészítés

  • A szalonnát felkockázzuk, a kolbászt karikázzuk, a hagymát finomra vágjuk, a krumplit meghámozzuk és 2×2 cm-s kockákra vágjuk. Ezt a legjobb társaságban, egy fröccs mellett letudni.
  • A szalonnát kiolvasztjuk, majd félretesszük. Ha füstöltkolbásszal dolgozunk, azt is kiolvasztjuk, zsírjából kiszedjük, félretesszük.
  • A visszamaradt zsírhoz adjuk a tarhonyát és a finomra vágott hagymát. Addig pirítjuk, míg a tarhonya aranyszínű, kissé pirult nem lesz. Akkor hozzáadjuk a krumplikockákat, kettőt keverünk rajta, majd felöntjük kétszeres mennyiségű forró vízzel.
  • Hozzáadjuk a kis kockára vágott paradicsomot és paprikát, sózzuk, nem kevergetjük, csak időnként kicsit megrázzuk a lábast vagy a bográcsot. Közepes lángon készre főzzük. Akkor jó, ha a tarhonya és a krumpli is megpuhultak.
  • Ha elforrt a víz, és még kell nekik egy kicsi, adhatunk hozzá még egy kis forró vizet. Ha lecsókolbásszal dolgozunk, az utolsó 5 percben azt is hozzáadjuk, ekkor átkeverjük.
  • Ha a füstölttel, akkor a legvégén, a szalonnával együtt mehet mellé – ekkor márkeverhetünk rajta egyet.
  • Savanyúsággal, főleg koviubival tálaljuk.
Napi Spúrtipp
Hóvége Ügyfélszolgálat

Kimaradt járat, észrevétel? Így tehet panaszt a BKK-nál, hogy reagáljanak is rá

Ha egy sofőr minden utas szeme előtt úgy csukja az ajtót, mint Bruce Willis egy akciófilmben, akkor ne csak a szomszédunknak panaszkodjunk.

Mikor nem kell visszafizetni az állami ösztöndíjat? 3 eset, amikor alanyi jogon jár

Nem kell visszafizetni az állami ösztöndíjat, ha határidőre oklevelet szerzel, 20 éven belül a támogatott tanulmányi idővel megegyező idejű hazai munkaviszonyt teljesítesz, illetve ha a törvény szerinti mentességek valamelyike rád is vonatkozik.

Ez volt vajon az utolsó nyarad, ami megint nem úgy sikerült?

Nyarak tudnak elmúlni úgy, hogy abban nagyon sok lehetőség benne ragad.

Ennyit vesz el tőled az állam: pár kattintás, és rögtön láthatod – online bérkalkulátor

Megnyugtató, ha pontosan tudjuk, mennyi pénz érkezik majd a számlánkra.

Nagyszülők, figyelem! 5 évvel tovább élnek, akik sokat unokáznak: 5 meglepő kutatási eredmény

Unokázni a világ egyik legjobb érzése és most a kutatások is számos előnyét mutatták ki.