A szalonnát felkockázzuk, a kolbászt karikázzuk, a hagymát finomra vágjuk, a krumplit meghámozzuk és 2x2 cm-s kockákra vágjuk. Ezt a legjobb társaságban, egy fröccs mellett letudni.
A szalonnát kiolvasztjuk, majd félretesszük. Ha füstöltkolbásszal dolgozunk, azt is kiolvasztjuk, zsírjából kiszedjük, félretesszük.
A visszamaradt zsírhoz adjuk a tarhonyát és a finomra vágott hagymát. Addig pirítjuk, míg a tarhonya aranyszínű, kissé pirult nem lesz. Akkor hozzáadjuk a krumplikockákat, kettőt keverünk rajta, majd felöntjük kétszeres mennyiségű forró vízzel.
Hozzáadjuk a kis kockára vágott paradicsomot és paprikát, sózzuk, nem kevergetjük, csak időnként kicsit megrázzuk a lábast vagy a bográcsot. Közepes lángon készre főzzük. Akkor jó, ha a tarhonya és a krumpli is megpuhultak.
Ha elforrt a víz, és még kell nekik egy kicsi, adhatunk hozzá még egy kis forró vizet. Ha lecsókolbásszal dolgozunk, az utolsó 5 percben azt is hozzáadjuk, ekkor átkeverjük.
Ha a füstölttel, akkor a legvégén, a szalonnával együtt mehet mellé - ekkor márkeverhetünk rajta egyet.
Savanyúsággal, főleg koviubival tálaljuk.