Go Back

A tökéletes pásztortarhonya

A legolcsóbb bográcsos fogás, ha unod a paprikás krumplit
A tökéletes pásztortarhonya titkai: ez a legolcsóbb bográcsos fogás, ha unod a paprikás krumplit
Recept nyomtatása
Fogás egytálétel
Konyha magyar
Kulcsszavak bogrács
Előkészítési idő 20 perc
Elkészítési idő 30 perc
Teljes idő 50 perc
Adag(ok) 8 főre
Költség 5000 forint

Felszerelés

  • 1 nagy bogrács
  • 1 nagy bográcsállvány

Hozzávalók

  • 40 dkg tarhonya
  • 20 dkg zsírosabb szalonna (esetleg egy kis csík hússal)
  • 1 rúd füstölt kolbász (tábororos emlékek esetén főző- vagy lecsókolbász)
  • 2 fej vöröshagyma (nagy)
  • 1 kg burgonya
  • 1 db nagyobb ökörszív vagy más nyári paradicsom (kb 20 dkg)
  • 1 kisebb paprika
  • só és bors

Elkészítés

  • A szalonnát felkockázzuk, a kolbászt karikázzuk, a hagymát finomra vágjuk, a krumplit meghámozzuk és 2x2 cm-s kockákra vágjuk. Ezt a legjobb társaságban, egy fröccs mellett letudni.
  • A szalonnát kiolvasztjuk, majd félretesszük. Ha füstöltkolbásszal dolgozunk, azt is kiolvasztjuk, zsírjából kiszedjük, félretesszük.
  • A visszamaradt zsírhoz adjuk a tarhonyát és a finomra vágott hagymát. Addig pirítjuk, míg a tarhonya aranyszínű, kissé pirult nem lesz. Akkor hozzáadjuk a krumplikockákat, kettőt keverünk rajta, majd felöntjük kétszeres mennyiségű forró vízzel.
  • Hozzáadjuk a kis kockára vágott paradicsomot és paprikát, sózzuk, nem kevergetjük, csak időnként kicsit megrázzuk a lábast vagy a bográcsot. Közepes lángon készre főzzük. Akkor jó, ha a tarhonya és a krumpli is megpuhultak.
  • Ha elforrt a víz, és még kell nekik egy kicsi, adhatunk hozzá még egy kis forró vizet. Ha lecsókolbásszal dolgozunk, az utolsó 5 percben azt is hozzáadjuk, ekkor átkeverjük.
  • Ha a füstölttel, akkor a legvégén, a szalonnával együtt mehet mellé - ekkor márkeverhetünk rajta egyet.
  • Savanyúsággal, főleg koviubival tálaljuk.