Isteni fetás-paradicsomos tészta recept, amiért megőrül a TikTok

Pár éve – itthon pontosan 2021 nyarán – hatalmasat ment a kétedényes fetás-paradicsomos tészta recept, ahol a paradicsomot és a sajtot sütőben egyben megsütik, majd összenyomkodnak és főtt tésztával összeforgatják.
Hogy a csoda hogy történt, rejtély, még úgy is, hogy a tészta tényleg nagyon finom és nagyjából elronthatatlan. Viszont csak az internet képes olyan mókás mutatványokra, hogy egy 3 éves receptet annyira felpörgessen, hogy a végén elfogyjon a feta sajt Finnországban. Pedig így történt. Illetve legalább is volt egy pont, amikor egyáltalán nem volt könnyű mutatvány feta sajtot venni Finnországban.
A recept eredetileg lehetne görög vagy más mediterrán ország sajátja, de Finnországban született, 2018-ban. Egy finn blogger, Tiiu Piret osztotta meg a saját blogján, majd egy évvel később egy másik, szintén finn bloggerlány készített el az egyszerűsített verzióját a blogján. A videónak még innen is kellett két év, na meg a TikTok, hogy világszerete ismert legyen. Aztán 2021 nyarának egyik legnépszerűbb receptje kétségkívül ez lett – annyira, hogy születési hazájában még a feta beszerzése is nehézkessé vált egy kis időre.
Azóta eltelt pár év. Vannak új trendek a világhálón, a fetás-paradicsomos tészta viszont érdemes arra, hogy időről időre elővegyük. Mert ez a minden ízében nyár fogás a nyaralásra is tökéletes lehet. Függetlenül attól, hogy a Bakonyban, egy görög szigeten, vagy egy osztrák faluban pihenünk. Az alapanyagok nagyjából mindenhol kaphatóak. És nyilván más, ha egy görög piacon szerezzük be a fetát mintha egy saját márkás diszkont darabhoz nyúlunk. Viszont mindkét esetben egy gyors, krémes tésztaételt kapunk. Egy falat nyarat, ami ráadásul kb fél óra alatt el is készül. Úgyhogy bárhol vagyunk, még ebben a kánikulában is kapcsoljuk be a sütőt arra a pár percre, amíg a feta és a paradicsom összerottyannak!
Kérdésed van a receptekkel vagy a főzéssel kapcsolatban? Ügyfélszolgálatunk két nap alatt ingyen válaszol!
Fetás-paradicsomos tészta

Hozzávalók
- 0,5 kg durumtészta (penne vagy fusilli a legjobb, de az eredetit spagettivel készítették)
- 25 dkg feta sajt
- 0,5 kg koktélparadicsom
- 1 csokor bazsalikom (friss a legjobb)
- 3-4 gerezd fokhagyma
- 0,5 dl olívaolaj
Elkészítés
- A tésztát al dentére főzzük. Ha kész, leszűrjük, a főzővízből egy decit félreteszünk.
- A paradicsomot megmossuk, és egy kerámiatepsibe tesszük a fetával együtt. Mellészórjuk a fokhagymát, meglocsoljuk olívaolajjal, majd 180 fokra előmelegített sütőbe toljuk kb 15-20 percre.
- Utána grillfokozatra tekerjük a sütőt, felvesszük a hőfokot 230-250 fokra és még 5-10 percig sütjük, hogy egy kis színt, és extra ízt kapjon.
- Ha kész, villával összenyomkodjuk- vigyázva, a forró paradicsom durván tud köpködni – hozzáadjuk a félretett főzővizet és a finomra vágott bazsalikomot, majd összeforgatjuk a forró tésztával és azonnal tálaljuk.