A folyékony arany: a satay szósz, ami mindenhez illik – te is megcsinálhatod

A satay egy nagyon egyszerű szósz, csak 3 kötelező összetevője van, és szinte mindenhez illik, mondjuk mint a ketchup.

Nézzük hát, hogyan is kell elkészíteni a satay szószt. Egyáltalán nem nehéz, nem drága és nem is időigényes.

Satay

3 összetevőből folyékony arany
Satay szósz tálban, mogyoróval
Recept nyomtatása
Fogás mártás, Szósz
Konyha thai
Kulcsszavak curry, földimogyoró, kókusztej, mogyoró, mogyoróvaj
Adag(ok) 40 adag
Költség 1000 forint

Hozzávalók

  • 2 evőkanál curry paszta (pl. Masaman)
  • 3/4 bögre kókusztej (konzerv a legjobb)
  • 1/2 bögre mogyoróvaj (sima, nem darabos)

Elkészítés

  • Egy kislábosban vagy serpenyőben keverjük össze a 3 összetevőt.
  • Közepes lángon óvatosan melegítsük össze a szószunkat.
  • Forraljuk lassan, folyamatos kevergetés mellett kábé 2 percig, amíg szép sima és sűrű szószt kapunk.
  • Zárjuk el a lángot, és fűszerezzük sóval és cukorral ízlés szerint.
  • A kész satay szósz üvegben sokáig eláll, és szinte mindenhez passzol.

Ez a szósz a thai konyha remeke, és elképesztően sokoldalú. Mindenféle sültekhez alkalmas, de grillzöldséghez is kiváló és természeten ragukba is tehetjük. Mártogatós ételekhez akár fel is higíthatjuk mondjuk tejföllel és tejszínnel a satay szószt, de természetesen további kókusztejjel is lágyíthatjuk. Fűszerezni is lehet, de nem biztos, hogy muszáj, mert alapból igen jellegzetes íze van. Figyeljünk oda az összetevőkre, mert a mogyoróvajak általában sózottak, a kókusztejek pedig édesítettek, szintén a currypaszták is fűszeresek. Nem biztos tehát, hogy a végén sok só és cukor kell bele, még a végén túl jó lesz az a satay.

Satay szósz grillhússal
Napi Spúrtipp
Hóvége Ügyfélszolgálat

Őszidő kvíz: mi a zimankó, cúg, ködpaplan?

Teszteld a tudásod, mennyit tudsz az őszidőről!

Mennyi most a gáz világpiaci ára és mennyit fizet a magyar? Meglepő a különbség

Megüthetjük a bokánkat, ha túl melegben telelünk.

Heti akciók: Most az Auchan vitte a prímet, 70%-os kedvezménnyel

A pult mögött zöldség, gyümölcs és egy üveg bor is vár, a hűtőben pedig a parenyica és a krémdesszert csücsül.

Házi piros arany recept, ami simán veri a bolti verziót – 30 perc alatt kész, és hónapokig friss marad

A magyar konyhában kevés olyan alapdarab van, amely annyira összeforrt volna a hazai ízekkel, mint a Piros Arany és az Erős Pista. Ezek a paprikakrémek nemcsak fűszerek, hanem igazi hungarikumok, amelyek évtizedek óta ott lapulnak minden konyhapolcon.

„Üres a pénztárcám, hó vége van” – így élnek sokan Magyarországon a hónap utolsó napjaiban

A hó vége a magyaroknak nem csak egy dátum a naptárban. Sokan ilyenkor...

Így szórják a büntetőpontokat a hibázó sofőrökre: ráadásul 80.000 forint a piros lámpás áthajtás

Már azért is járhat büntetés, ha a sárgánál inkább odalépünk- és nem is akármekkora büntetéseket osztogatnak.