Recept: Téli Buddha-tál a maradékmentés és az egészség jegyében

A Buddha-tál a vegánoktól induló, ropogós zöldségeket, teljes kiőrlésű magvakat és növényi fehérjéket, hüvelyeseket tartalmazó, magas falú edényben felszolgált egytálétel.

A Buddha tál ősei egyébként szerte az ázsiai konyhákban megtalálhatóak, az egyik legközelebbi rokona például a koreai bibimbap – szó szerinti fordításban kevert rizs – vagy a thai sült rizs, bár mindkettő meleg, míg a Buddha tál alapvetően nyers, hideg zöldségekből áll.

Az elmúlt években persze ez is átalakult, és egyébként is – ennek a receptnek az a lényege, hogy úgy alakítjuk, ahogy a kedvünk, a pénztárcánk és az alapanyagaink engedik. 

Az alap lehet: sima vagy barna rizs, quinoa, bulgur, vagy akár köles és hajdina is.

A fehérje lehet: növényi, például tofu, főtt vagy sült csicseriborsó, vagy bármilyen más hüvelyes a lencsétől a babig.

A nyers zöldség lehet: répa, cékla, uborka, retek, jégcsapreteh, káposzta vagy kínai kel. Ha van bármiből 1-2 marék maradékunk, használjuk bátran. A savanyúságos pultokban mindig van reszelt répa, káposzta – ezekkel jelentősen meggyorsíthatjuk a folyamatot.

Főtt/sült zöldség: ide is kerülhet bármilyen szezonális, olcsóbb zöldség a karfioltól a brokkolin át a sütőtökig és édeskrumpliig.

A szószban is legyünk nyugodtan kreatívak, lényeg, hogy az olajos alap mellé legyen valami savas, édes és sós belevaló is a Buddha-tál receptbe.

Téli Buddha-tál

Maradékmentő és egészséges
Téli Buddha-tál recept
Recept nyomtatása
Fogás egytálétel
Konyha kínai
Kulcsszavak maradékmentő
Előkészítési idő 15 perc
Elkészítési idő 15 perc
Teljes idő 30 perc
Adag(ok) 4
Költség 4000 forint

Hozzávalók

Hozzávalók 4 személyre

  • 250 gramm rizs (főtt)
  • 80 gramm répa (úgy 2 marék, reszelt)
  • 80 gramm lilakáposzta (reszelt)
  • 100 gramm tofu
  • fél karfiol (kisebb)
  • 100 gramm spenótlevél
  • fél dl olívaolaj
  • 1 csipet Só és bors
  • 1 ek szójaszósz

A szószhoz:

  • 3 ek mogyoróvaj
  • 0,5 dl szezámolaj (vagy más semleges ízű olaj)
  • 1 kk chilikrém
  • 1 ek szójaszósz

Elkészítés

  • A tofut felkockázzuk, egy serpenyőben kevés olajon, közepes lángon addig pirítgatjuk, míg halvány barna lesz a széle. Ha itt tartunk, adunk hozzá egy kanál szójaszószt, és félretesszük.
  • A karfiolt rózsákra szedjük, megmossuk, megtöröljük. Egy kisebb tepsibe tesszük, meglocsoljuk egy pici olívaolajjal, sózzuk, borsozzuk, és 200 fokon 15 percig sütjük.
  • A spenótot lobogó vízbe dobjuk, 2 perc után leszűrjük, és hideg vízzel átöblítjük.
  • A rizst egy mélyebb tálka közepére halmozzuk, és igazságosan elosztjuk körülötte a köreteket: a spenótot, a reszelt répát és káposztát, a karfiolt és a tofut.
  • Az öntethez az összes hozzávalót kikeverjük, a Buddha tál mellé kínáljuk.
Téli Buddha-tál recept
Napi Spúrtipp
Hóvége Ügyfélszolgálat

Kimaradt járat, észrevétel? Így tehet panaszt a BKK-nál, hogy reagáljanak is rá

Ha egy sofőr minden utas szeme előtt úgy csukja az ajtót, mint Bruce Willis egy akciófilmben, akkor ne csak a szomszédunknak panaszkodjunk.

Mikor nem kell visszafizetni az állami ösztöndíjat? 3 eset, amikor alanyi jogon jár

Nem kell visszafizetni az állami ösztöndíjat, ha határidőre oklevelet szerzel, 20 éven belül a támogatott tanulmányi idővel megegyező idejű hazai munkaviszonyt teljesítesz, illetve ha a törvény szerinti mentességek valamelyike rád is vonatkozik.

Ez volt vajon az utolsó nyarad, ami megint nem úgy sikerült?

Nyarak tudnak elmúlni úgy, hogy abban nagyon sok lehetőség benne ragad.

Ennyit vesz el tőled az állam: pár kattintás, és rögtön láthatod – online bérkalkulátor

Megnyugtató, ha pontosan tudjuk, mennyi pénz érkezik majd a számlánkra.

Nagyszülők, figyelem! 5 évvel tovább élnek, akik sokat unokáznak: 5 meglepő kutatási eredmény

Unokázni a világ egyik legjobb érzése és most a kutatások is számos előnyét mutatták ki.