Sós kalács karácsonyra: a nagyi zsíros receptjét imádják a gyerekek is
Ki mondta, hogy a sós kalács csak húsvétra jó? Karácsonykor is tökéletes választás, akár reggelire, akár köret helyett mondjuk a maradék pörkölthöz.
Most egy foszlós változatot hoztunk, amit bárki könnyen el tud készíteni. Nem kell megijedni a hosszú elkészítési időtől, mert az csak a kétszeri kelesztés miatt ennyi, egyébként legföljebb fél órát kell ténylegesen dolgozni vele, és kész is a finom sós kalács.
A sós kalács nem reped meg a sütés közben, ha:
- rendesen kidolgozzuk a dagasztáskor, akkor jó, ha már nem tapad,
- meleg helyen kelesztjük, letakarva,
- elég melegen sütjük (ahogy a receptben is írjuk),
- elég ideig kelesztjük, de nem túl sokáig.
Sós foszlós kalács
Hozzávalók
- 400 gramm BL55 liszt
- 100 gramm BL80 liszt
- 2 tk só
- 1 darab tojás
- 1 ek zsír a tésztába (mangalica vagy liba)
- 5 dkg zsír a kenéshez (mangalica vagy liba)
- 3 dl tej
- 1 tk cukor
- 20 gramm élesztő
Elkészítés
- Langyos tejben elkeverem a cukrot, az élesztőt és egy evőkanál lisztet, fél órát hagyom, hogy felfusson.
- Egy nagy keverőtálba tálba szitálom a lisztet, a közepébe mélyedést készítek, amibe jöhet a só, a tojás, a többi langyos tej és a felfuttatott élesztőt.
- Elkezdem dagasztani. Mikor már szépen kezd összeállni, jöhet a zsír, majd tovább dagasztom.
- Akkor jó, ha már középkemény. Ezután háromnegyed óra alatt a duplájára kelesztem.
- Enyhén lisztezett felületre borítom a tésztát, három egyforma részre osztom. Egyesével kinyújtom őket téglalap formára. Zsírral mindegyiket megkenem, feltekere, majd megfonom.
- Sütőpapírral bélelt tepsire fektetem, újabb 45 percig hagyom kelni.
- 180 fokra előmelegített sütőben, felvert tojással lekenve fél óra alatt sül meg.
A kalács egy hagyományos magyar péksütemény, amely lehet édes vagy sós, és mindkét változatnak megvan a maga varázsa. Az édes kalács puha, foszlós. Tésztája liszt, tojás, cukor, tej, élesztő és vaj keverékéből készül. Dagasztják és kelesztik, így egy könnyed félkemény tésztát kapnak. Gyakran ízesítik vaníliával, citromhéjjal, mazsolával. Húsvétkor nem hiányozhat az asztalról, de karácsonykor is jó választás. Reggelire lekvárral és/vagy vajjal fogyasztják, illetve húsvétkor sonkával és tormával, ami az édességét jól ellensúlyozza.
A sós kalács más ízvilágot képvisel: a tészta hasonló alapanyagokból készül, de a cukor helyett sót adnak hozzá és sokszor ízesítik is, például fokhagymával vagy borssal, sajttal vagy szalonnával. A sós kalács gyakran készül ünnepi asztalra, de szendvicshez is kiváló. És húsokhoz köret helyett is megállja a helyét.
A kalács különleges alkalmakra készül, és szimbolikus szerepe is van. A húsvéti kalács a keresztény hagyományokban az új életet és a feltámadást szimbolizálja, míg a karácsonyi kalács a család összetartozását fejezi ki.
További kérdésed van? Legyen az sós kalács vagy bármilyen más téma, mi válaszolunk rá, Keresd a Hóvéges ügyfélszolgálatát!
Hasznosnak találtad ezt a cikket?
Küldd el másoknak is: