Go Back

Sós foszlós kalács

Imádják a gyerekek is
egyszerű gyors húsvéti kalács
Recept nyomtatása
Fogás sós sütemény
Konyha magyar
Kulcsszavak kalács
Előkészítési idő 2 óra 10 perc
Elkészítési idő 30 perc
Teljes idő 2 óra 40 perc
Adag(ok) 4
Költség 1000 forint

Hozzávalók

  • 400 gramm BL55 liszt
  • 100 gramm BL80 liszt
  • 2 tk
  • 1 darab tojás
  • 1 ek zsír a tésztába (mangalica vagy liba)
  • 5 dkg zsír a kenéshez (mangalica vagy liba)
  • 3 dl tej
  • 1 tk cukor
  • 20 gramm élesztő

Elkészítés

  • Langyos tejben elkeverem a cukrot, az élesztőt és egy evőkanál lisztet, fél órát hagyom, hogy felfusson.
  • Egy nagy keverőtálba tálba szitálom a lisztet, a közepébe mélyedést készítek, amibe jöhet a só, a tojás, a többi langyos tej és a felfuttatott élesztőt.
  • Elkezdem dagasztani. Mikor már szépen kezd összeállni, jöhet a zsír, majd tovább dagasztom.
  • Akkor jó, ha már középkemény. Ezután háromnegyed óra alatt a duplájára kelesztem.
  • Enyhén lisztezett felületre borítom a tésztát, három egyforma részre osztom. Egyesével kinyújtom őket téglalap formára. Zsírral mindegyiket megkenem, feltekere, majd megfonom.
  • Sütőpapírral bélelt tepsire fektetem, újabb 45 percig hagyom kelni.
  • 180 fokra előmelegített sütőben, felvert tojással lekenve fél óra alatt sül meg.