Spekulatius krém házilag, a legolcsóbban: ugyanolyan finom, mint az eredeti
Édes és fűszeres krém mandulával, ropogós kekszből készítve, ami tökéletes a karácsonyi süteményekhez, viszont szokás szerint méregdrága, ha üzletben vesszük. Ráadásul nem is kapni mindenhol. A legjobban akkor járunk, ha elkészítjük házi változatban, így akár saját kezűleg készített ajándéknak is kiváló. De, ami biztos: bármelyik klasszikus süteményt vagy édességet garantáltan feldobja. Íme, a spekulatius krém házilag, olcsón.
Hol lehet beszerezni a hozzávalókat?
A spekulatius keksz az alapja ennek az izgalmas krémnek, ami egyébként Szent Miklós ünnepéhez kapcsolódik. Tökéletes magyar megfelelője a mese mézes linzer, amely szintén egy ropogós, karácsonyi fűszerezésű keksz. Minden itthoni üzletben kapni, átlagosan 600-700 forintért.
Így készül a spekulatius krém házilag
A krém alapja tehát a fűszeres keksz és még a mandulavaj, de ahhoz is mutatunk egy olcsó, otthon elkészíthető változatot.
Hozzávalók:
- 20 dkg Mese keksz
- 1 evőkanál juharszirup vagy méz
- 15 dkg mandulavaj
- 1 teáskanál cukrozatlan kakaópor
- fél teáskanál őrölt fahéj
- fél teáskanál őrölt szerecsendió
- fél teáskanál őrölt gyömbér
- negyed teáskanál őrölt szegfűszeg
- negyed teáskanál őrölt kardamom
- 1 csipet só
- csillagánizs- ízlés szerint
Elkészítés:
A kekszet zúzzuk össze aprítógépben. Nem gond, ha nincs otthon aprítógép, egy egyszerű trükk is tökéletes ehhez. A kekszet tegyük egy műanyag zacskóba/tasakba és sodrófával törjük össze apróra.
A zúzott kekszet keverjük össze a fűszerekkel, mandulavajjal, kakaóporral és mézzel.
Végül mehet a massza jól zárható üvegekbe. Ha ajándékba szánjuk, átköthetjük színes szalaggal vagy díszíthetjük másképpen is, ebben a cikkben pont van egy gyönyörű, karácsonyi ötlet üveg díszítéshez.
Mandulavaj készítése házilag, a legegyszerűbben
Ha már spekulatius krém házilag receptet mutattunk, akkor jól passzol hozzá a házilag készítette mandulavaj. Ami szintén töredékébe kerül a bolti mandula vagy egyéb magból készített vajaknak.
Nem kell hozzá más, mint 30 dkg mandula és egy aprítógép. Próbáltam már kávédarálóban is, de nekem nem sikerült- pedig a lencsét, zabpelyhet szépen vitte.
A mandulákat szórjuk egy sütőpapírral kibélelt tepsibe, és tegyük 10 percre 175 fokra előmelegített sütőbe. 10 perc után vegyük ki a tepsit, és hagyjuk hűlni pár percig a mandulát.
Végül tegyük a szemeket aprítógépbe, és zúzzuk őket lisztté. 30-60 másodpercenként érdemes leállítani a motort: ezalatt a gép is pihen, és a tartály oldalára felragadt nagyobb szemeket is le tudjuk kaparászni- javasolja a sobors.hu.
Hasznosnak találtad ezt a cikket?
Küldd el másoknak is: