Nyitólap Főzés
HIRDETÉS

Villámgyors kedvenc Mikulásra vagy Andventra: hókifli, a kaméleon

Hókifli recept: tányéron az elkészült sütemény

Van egy nagyon jó hókifli recept a tarsolyunkban, és nem tartjuk meg magunknak. Süsd meg te is!

HIRDETÉS

Jó jó, van a fejünkben az a kép, hogy ha karácsony akkor bejgli és zserbó – de ezek a sütik általában karácsony előtt pár nappal készülnek. És addig? Van egy csomó aprósüti, mint az ishler, a linzer vagy a kosárka, aminek már a készítése is ér annyit, mint egy végtelenített karácsonyi számlista. És akkor ott van a hókifli, amit ugyan ez év bármely szakaszában készíthetnénk, de valószínűleg a neve miatt igazi karácsonyi-adventi aprósütinek számít.

A hókifli egy kekszféleség: alapvetően három dologból áll: darált olajos magból, lisztből és vajból, na meg persze porcukorból, amibe még forrón forgatjuk.

A villámgyors hókifli recept

Villámgyors kedvenc Mikulásra vagy Andventra: hókifli, a kaméleon
Hókifli recept: tányéron az elkészült sütemény
Fogás desszert, sütemény
Konyha magyar
Kulcsszavak advent, hókifli, karácsony, mikulás
Előkészítési idő 30 perc
Elkészítési idő 15 perc
Teljes idő 45 perc
Adag(ok) 4
Költség 1200 forint

Hozzávalók

  • 200 gramm liszt
  • 65 gramm darált dió
  • 1 csipet
  • 160 gramm vaj
  • 70 gramm porcukor
  • 1 csomag vaníliás cukor

Elkészítés

  • A diót és a lisztet összekeverjük.
  • Hozzákockázzuk a puha vajat, és robotgéppel kikeverjük, a végén kézzel összedolgozzuk, majd téglalap alakúra egyengetjük, és jól záródó dobozban hűtőbe tesszük egy órára.
  • Ha letelt az egy óra, kis golyókat szakítunk belőle, majd kiflivé sordodjuk őket.
  • Tepsire sorakoztatjuk, és 180 fokra előmelegített sütőbe toljuk kb 12-15 percre.
  • Közben a porcukrot összekeverjük a vaníliával, és ha készen vannak a kiflik, még forrón belehempergetjük őket.
  • Fémdobozban hetekig is eláll(na).

Az ős hókifli recept vaníliás kifli néven is megtalálható a magyar szakács irodalomban, nyilván azért, mert a vaníliai az egyik legfontosabb íz benne. A másik a dió, mint a legjellemzőbb hazai olajos mag. És bár az alap ízekkel az égvilágon semmi baj nincs, sőt, igazi nosztalgiabomba a vaníliás-diós hókifli, 2024-ben azért variálhatunk rajta bőven. Ha megváltoztatjuk az olajos magot, ami a tésztába kerül, vagy feldobjuk egy ízzel vagy színnel a porcukrot, teljesen más eredményt kapunk.

Dió helyett kerülhet bele mandula, pisztácia vagy mák, de akár földimogyoró vagy tökmag is. A porcukorba reszelhetjük kezeletlen narancs vagy citrom héját, de adhatunk hozzá matchát, málna vagy céklaport is – bármelyik óvodás szívesen lecserélné az uncsi csokimikulást egy jó kis szivárvány színű hókifli csomagra. 

HIRDETÉS

A fenti hókifli recept arányait tartva készíthetünk diós-vaníliás, mákos-citromos, mandulás-narancsos, pisztáciás-málnás vagy akár matchás hókiflit is. A személyre szabott hókifli egy szuperkedves, ugyanakkor gyors, és nem is túlságosan drága ajándék lehet, ami egy kis zacskóban szép szalaggal telitalálat bármelyik korosztálynak, de azzal sincs semmi gond, ha így pár perccel advent előtt ezzel a pofonegyszerű, de annál népszerűbb sütivel töltjük fel a sütisdobozainkat. Nagyon sokáig eláll és útra is lehet vinni. Viszont nagyon finom, ezért hamar el fog fogyni.

Hókifli recept: tányéron az elkészült sütemény
Napi Spúrtipp
HIRDETÉS
Nyitólap
Kihez forduljak?
Ügyfélszolgálat
Hírlevél
Exit mobile version