A kalács, sonka, tojás hármasa biztos, de a sós és édes húsvéti sütemények frontján már nincsenek különösebb megkötések. Mivel az infláció ellen sajnos a nyuszi sem nyújt védelmet, két olyan recepttel készültünk, amik kicsit kevésbé megterhelők a pénztárcánknak, mint a klasszikus vajas linzerek vagy egy tiramisu.
A répamuffin az ilyenkor népszerű répatorta kistestvére, nagyon szaftos, nagyon puha, légmentesen záródó dobozban sokáig elvan, így aztán előre is elkészíthetjük őket – és ugyanez elmondható a szezon két kedvenc zöldjével turbózott, csinos kis kiflikről is.
Ebben a cikkben olyan húsvéti sütemények jönnek, amiket előre elkészíthetsz! Ha kalácsot keresel, azt is tudunk.
Édes finomság: Répás-diós muffin
- 20 dkg sárgarépa
- 1 dl napraforgó olaj
- 10 dkg dió
- 1 dl joghurt
- 1 dl tej
- 10 dkg cukor
- 20 dkg finomliszt
- 1 cs sütőpor
- 1 csipet só
- A répát finomra reszeljük, a diót megdaráljuk.
- A répát, az olajat, a joghurtot a tejet és a cukrot kikeverjük egy nagyobb tálban.
- Egy másik tálban összekeverjük a száraz hozzávalókat: a diót, a lisztet, a sütőport és a sót.
- A száraz hozzávalókat 3 adagban belekeverjük a nedves alkotóelemekbe, alaposan eldolgozzuk.
- Nagyon vékonyan kiolajozunk 12 muffinformát, és 1,5-2 evőkanálnyi masszát teszünk mindegyik lyukba.
- 180 fokra előmelegített sütőben sütjük kb. 35 percig (tűpróbával ellenőrizzük).
Húsvéti süti sósan: Medvehagymás-spenótos kiflicskék
- 40 dkg finomliszt
- 2,5 dkg élesztő
- 1 dl tej
- 1 csipet cukor
- 70 g joghurt
- 1 nagy tojás
- 1 tk só
- 0,5 dl napraforgó olaj
A töltelékhez:
- 10 dkg vaj
- só, bors
- 10 szál medvehagyma
- 1 marék spenót
A szóráshoz:
- szezámmag vagy lenmag
- A tejet meglangyosítjuk, beleszórjuk a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt. Felfuttatjuk.
- A lisztet, a felvert tojás ¾-ét, a joghurtot, a sót és a felfuttatott élesztőt egy tálba öntjük, és 5 perc alatt alaposan összedolgozzuk.
- Letakarjuk, és a duplájára kelesztjük.
- Közben a puha vajat aprítógépbe tesszük a medvehagymával és a spenóttal, a sóval meg a borssal, majd összedolgozzuk az egészet.
- Ha a tészta megkelt, 4 részre vágjuk, kigömbölyítjük, és egyenként 30 cm-es körlappá nyújtjuk.
- Két lapra kenjük a spenótos-medvehagymás fűszervajat, és a másik két üres lappal befedjük. Mindegyikből 15-16 háromszöget vágunk ki, majd szépen feltekerjük őket.
- A tojásunk maradékával lekenjük, megszórjuk szezámmaggal, majd 200 fokra előmelegített sütőben 15 perc alatt aranybarnára sütjük a húsvéti süteményeket.