Itt az új kedvenc: kekszes-almás morzsasüti, a gyors és különleges desszert
A shortbread a skótok egyik legismertebb terméke, a fish and chips mellett az egyik legismertebb és legnépszerűbb angol étel. A ropogós keksz a hagyományos recept szerint egy rész cukor, két rész vaj, három-négy rész liszt. A shortbreadet általában magában, tea mellé eszik, de ebben a receptben egy másik angolszász süteménnyel, a crumble-lel, vagyis a morzsasütivel kombináljuk. A shortbread crumble-t nem nehezebb összerakni, mint egy bögrés sütit, az alapanyagok is könnyen hozzáférhetőek, a benne lévő gyümölcs tulajdonképpen tetszés szerint változtatható (szilvával és körtével is kiváló) mégis különleges, nem szokványos desszertet kapunk. Íme, így készül a kekszes-almás morzsasüti – recept a hosszú hétvégére.
Tipp: rendkívül laktató, a maradék dobozba zárva pár napig elvan, de ha tovább maradna, akkor tartsuk hűtőben.
Kekszes-almás morzsasüti
Felszerelés
- 1 db 15x30cm-es tepsi
- sütőpapír
Hozzávalók
Az alaphoz (a shortbreadhez):
- 170 gramm vaj
- 250 gramm finomliszt
- 80 gramm cukor
- 1 csipet só
- 1 tk sütőpor
Az almás réteghez:
- 500 gramm alma (keményebb, szaftosabb, nem kásás típus)
- 2 darab tojás
- 2 ek finomliszt
- 1 csipet só
- 80 gramm cukor
- 3 ek tej
- 1 kk fahéj
Elkészítés
- A vajat megolvasztjuk. A lisztet, a cukrot a sót és a sütőport összekeverjük, az olvasztott vajat ráöntjük, és összedolgozzuk.
- Egy 15×30 cm-es tepsit kibélelünk sütőpapírral. A tészta negyedét külön vesszük, hűtőbe tesszük, a maradékot belesimítjuk a tepsibe, és egy egyenes pohárral egyenletesre dolgozzuk. 175 fokra előmelegített sütőbe tesszük, és 10-12 percig sütjük.
- Addig meghámozzuk az almát, negyedekbe vágjuk, kimagozzuk, majd vékony szeletekre vágjuk.
- A tojást felverjük, hozzáadjuk a tejet, a lisztet, a cukrot a sót és a fahéjat, majd összeforgatjuk az almákkal. Az almás keveréket a kicsit sült tésztára tesszük, legyengetjük, majd rámorzsoljuk a maradék tésztát.
- Ha kész, a 180 fokra állítjuk a sütőt, és betesszük a süteményt, majd 40-50 percig sütjük, míg az alma finoman bugyogni kezd, a teteje pedig szép sült színt kap.
- Kivesszük, amikor elkészül, és megvárjuk, míg legalább langyosra hűl, mielőtt felvágnánk.
A végeredmény magáért beszél.
Őszi finomságok: ezeket a receptek ajánljuk még
Hasznosnak találtad ezt a cikket?
Küldd el másoknak is: