Az ősz egyik kedvenc itala olcsón, házilag – pumpkin spice latte
Ahogy elkezdenek sárgulni a levelek, már jön is a pumpkin spice hullám. Sütőtökös kávék, sütik, kekszek, tusfürdők és kozmetikumok lepik el a piacot. A pumpkin spice láz Amerikából érkezett hozzánk, de honnan ered ez az őrület? Te is rajongsz érte? Tessék, itt egy isteni pumpkin spice latte recept, amit már akár hétvégén kipróbálhatsz.
Amerikában elég nagy hagyománya van a sütőtök fogyasztásnak – míg nálunk főleg sütve, mézzel vagy fokhagymával készült, ott már az XIX-XX. században is több módon készítették az őszi-téli időszakban. A pumpkin spice, vagyis a tökhöz illő télies, illatos, édeskés, melegítő fűszerek is gyakran megfordultak a konyhán, a kávéba azonban először hivatalosan a Starbuck’s csempészte bele 2003 januárjában. Az italban eleinte nem is volt tök, csak a fűszerek, később azonban megújították a receptet, és egy sütőtökös cukorszirup-főzet adta az alapját. A pumpkin spice latte akkora őrület lett, hogy a különböző élelmiszerektől kezdve a kozmetikumokon át rengeteg termék kapta meg ezt az ízesítést-illatot.
A pumpkin spice latte receptjét otthon is könnyedén elkészíthetjük. Többféle verzió is van, ez egy egészségesebb változat, mint a cukorszirupos társa, cserébe hamarabb romlik – kivéve, ha fagyasztóba tesszük. Ha ajándékba készítjük – például az ünnepekre készülve – akkor a megadott mennyiséget érdemes 3 dl vízzel és 5 evőkanál barna cukorral szirupot főzni, és abba tenni a tökpürét és a fűszereket. Ha így gyöngyöztetjük még 5 percig, akkor steril üvegben pár hétig eláll – viszont élettanilag így kevésbé hasznos.
Pumpkin spice latte recept
Felszerelés
- 1 szita
Hozzávalók
Hozzávalók 2 bögréhez:
- 1 dl presszó kávé
- 5 dl tej (sima, növényi vagy gabona)
- 1 nagy ek pumpkin spice sütőtök keverék
- 1 tk méz
A keverékhez:
- 3 ek fahéj
- 4 tk őrölt szerecsendió
- 2 tk őrölt gyömbér
- 2 tk őrölt szerecsendió
- 1 mk őrölt csillagánizs (elhagyható)
- 100 gramm sült tök
Elkészítés
- A maradék sült tököt felmelegítjük – így könnyebb dolgozni vele – és szitán áttörjük.
- A püréhez adjuk a fűszereket, és egy kisebb lábasban lassan melegítsük, míg bugyogni nem kezd. Ha kell, adjunk hozzá pár kanál vizet, lényeg, hogy homogén, sűrű, bébiétel-szerű pürét kapjunk a végére.
- Ha kihűlt, kanalazzuk üvegbe – jól lezárva eláll 7-10 napig a hűtőben, de nagyobb mennyiségben jól fagyasztható. Jégkocka tartóba pont egy adag fér!
- Főzzük le a presszót, melegítsük meg a tejet. Egy bögrébe tegyünk egy nagy kanál sütőtökpürét és a mézet, öntsük fel a kávéval, és keverjük el. A tejet habosítsuk fel – ha nincs kézi habosítónk, akkor tegyük befőttes üvegbe és rázzuk kegyetlenül 1-2 percig.
- Öntsük rá a kávés keverékre, és szép lassan kortyolgassuk el.
Hasznosnak találtad ezt a cikket?
Küldd el másoknak is: