Elegáns szilvás pite fillérekből – vendégségbe is viheted!

A galette a franciák népszerű pitéje – sós és édes formában is eszik, a variációinak pedig se szeri se száma. Az alapja egy sima vajas pite tészta, a töltelék pedig szinte bármi lehet – ilyenkor ősszel például szilva! A szilva az alma mellett az egyik legolcsóbb gyümölcsünk, ilyenkor ősszel érdemes belőle minél több ételt főzni, sőt, aszalni, szörpnek vagy lekvárnak is kiváló – akár el is kezdhetünk készülni vele a téli ünnepekre! De előbb jöjjön egy ínycsiklandó és gyors szilvás pite.

A galette egy villámgyors, ugyanakkor mutatós, és nagyon finom süti – dolgunk alig van vele, és akár a hétvégi ebéd után, akár vendégségbe egy megúszós közönségkedvenc. Langyosan a legfinomabb, és tálaláskor feldobhatjuk egy kis gombóc vaníliafagyival vagy fahéjas-cukros tejföllel is.

Gyors szilvás pite, avagy galette

A franciák népszerű pitéje
gyors szilvás pite
Recept nyomtatása
Fogás desszert
Konyha francia
Kulcsszavak gyors, ősz, pite, szilva, vajas tészta
Előkészítési idő 25 perc
Elkészítési idő 45 perc
Pihentetés 1 óra
Teljes idő 2 óra 10 perc

Felszerelés

  • 1 tál
  • fólia

Hozzávalók

A tésztához:

  • 220 gramm liszt
  • 1 ek porcukor
  • 1 csipet
  • 50 ml víz (jéghideg)
  • 100 gramm vaj

A töltelékhez:

  • 400-500 gramm szilva
  • 2 ek cukor
  • 1 ek étkezési keményítő (vagy 2 ek zsemlemorzsa)
  • 1 mk őrölt fahéj
  • 0,5 darab citrom leve és héja

A kenéshez:

  • 0,5 darab tojás

Elkészítés

  • A lisztet egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a sót és a porcukrot, összekeverjük.
  • Rákockázzuk a hideg vajat, és gyorsan összemorzsoljuk, vagy késsel összedolgozzuk.
  • Ha már morzsalékos, hozzáadjuk a vizet, gyorsan összegyúrjuk, korong formájúvá lapítjuk, és fóliába hűtőbe tesszük egy órára (minimum, de ezt akár előző nap is megcsinálhatjuk).
  • Mielőtt készítjük, a szilvát hosszában felnegyedeljük, megszórjuk cukorral, fahéjjal, keményítővel és a citromlével/héjjal.
  • Lisztezett felületen kinyújtjuk a tésztát, kb 30 cm átmérőjűre. A szilvát a közepére halmozzuk, vagy ha van plusz 3 percünk, akkor szépen körbe is rakhatjuk, legyező-szerűen, úgy, hogy a szélén maradjon egy 2 cm-es sáv.
  • A tészta szélét hajtsuk vissza, majd kenjük le a felvert tojással, és tegyük 200 fokra előmelegített sütőbe.
  • Kb. 15 perc múlva vegyük le a hőfokot 180 fokra, és süssük még 25-30 percig, míg a szilva bugyogni kezd, a széle pedig szép piros lesz.

Megjegyzések

Tipp: Ha van darált diónk, mandulánk vagy mogyorónk, az is kerülhet a töltelékbe zsemlemorzsa vagy keményítő helyett.
Napi Spúrtipp
Hóvége Ügyfélszolgálat

Mit árul el rólad a születésed napja? Öröknaptár a Hóvégén

Gondolkoztál már azon, hogy pontosan milyen napra esett, amikor megszülettél? Ezt és még pár érdekes infót is megtudhatsz,

1 evőkanál a lefolyóba és vége a büdös csatornaszagnak: azonnali hatás, friss illat

A csatorna szag megszüntetése nem az illatosítókban vagy a lakás parfümökben keresendő.

Sokkal többet kell fizetni a műszaki vizsgáért: jól megemelték az autóknál

Ennyibe kerül ma Magyarországon a járművek műszaki vizsgáztatása.

Nem működik a DÁP alkalmazás – Akkor most új telefont kell venni az ügyintézéshez?

Sokan küzdenek a DÁP alkalmazás hibáival. Elmagyarázzuk, mikor kell frissíteni, mikor elég egy beállítás, és mikor kell tényleg új telefont venni.

Babavárósok, figyelem! Azonnal kérhető a hitel szüneteltetése ebben az esetben

Mikor és hogyan kérhető a babaváró hitel szüneteltetése?

Méltányossági nyugdíjemelés 2026-ban: siessen, szűkös a keret

A "nagy" januári nyugdíjemelés valójában nem is olyan nagy, ha utánaszámolunk. Kell a kiegészítés.