Elegáns szilvás pite fillérekből – vendégségbe is viheted!
A galette a franciák népszerű pitéje – sós és édes formában is eszik, a variációinak pedig se szeri se száma. Az alapja egy sima vajas pite tészta, a töltelék pedig szinte bármi lehet – ilyenkor ősszel például szilva! A szilva az alma mellett az egyik legolcsóbb gyümölcsünk, ilyenkor ősszel érdemes belőle minél több ételt főzni, sőt, aszalni, szörpnek vagy lekvárnak is kiváló – akár el is kezdhetünk készülni vele a téli ünnepekre! De előbb jöjjön egy ínycsiklandó és gyors szilvás pite.
A galette egy villámgyors, ugyanakkor mutatós, és nagyon finom süti – dolgunk alig van vele, és akár a hétvégi ebéd után, akár vendégségbe egy megúszós közönségkedvenc. Langyosan a legfinomabb, és tálaláskor feldobhatjuk egy kis gombóc vaníliafagyival vagy fahéjas-cukros tejföllel is.
Gyors szilvás pite, avagy galette
Felszerelés
- 1 tál
- fólia
Hozzávalók
A tésztához:
- 220 gramm liszt
- 1 ek porcukor
- 1 csipet só
- 50 ml víz (jéghideg)
- 100 gramm vaj
A töltelékhez:
- 400-500 gramm szilva
- 2 ek cukor
- 1 ek étkezési keményítő (vagy 2 ek zsemlemorzsa)
- 1 mk őrölt fahéj
- 0,5 darab citrom leve és héja
A kenéshez:
- 0,5 darab tojás
Elkészítés
- A lisztet egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a sót és a porcukrot, összekeverjük.
- Rákockázzuk a hideg vajat, és gyorsan összemorzsoljuk, vagy késsel összedolgozzuk.
- Ha már morzsalékos, hozzáadjuk a vizet, gyorsan összegyúrjuk, korong formájúvá lapítjuk, és fóliába hűtőbe tesszük egy órára (minimum, de ezt akár előző nap is megcsinálhatjuk).
- Mielőtt készítjük, a szilvát hosszában felnegyedeljük, megszórjuk cukorral, fahéjjal, keményítővel és a citromlével/héjjal.
- Lisztezett felületen kinyújtjuk a tésztát, kb 30 cm átmérőjűre. A szilvát a közepére halmozzuk, vagy ha van plusz 3 percünk, akkor szépen körbe is rakhatjuk, legyező-szerűen, úgy, hogy a szélén maradjon egy 2 cm-es sáv.
- A tészta szélét hajtsuk vissza, majd kenjük le a felvert tojással, és tegyük 200 fokra előmelegített sütőbe.
- Kb. 15 perc múlva vegyük le a hőfokot 180 fokra, és süssük még 25-30 percig, míg a szilva bugyogni kezd, a széle pedig szép piros lesz.
Megjegyzések
Hasznosnak találtad ezt a cikket?
Küldd el másoknak is: