A kollagén felel az egészséges bőrért, a kötőszövetek rugalmasságáért, de a csontok és a körmök jó állapotához is elengedhetetlen. Az volna az optimális, ha mindennap fogyasztanánk belőle, mert idővel a szervezet egyre kevesebb kollagént állít elő. Emiatt el kell kezdeni kívülről pótolni, amelyhez választhatunk több ezer forintos kollagén porokat, de jó, ha tudjuk, hogy olcsón, különféle ételekkel is bevihetjük a szervezetünkbe a szükséges mennyiséget. Az alábbi 5+1 élelmiszer hatékonyan fokozza a kollagéntermelést.
1. Gyógy- és fűszernövények
Az alábbi gyógy- és fűszernövények hatékonyan támogatják a szervezetünk kollagéntermelését. Tele vannak antioxidánssal, ami csökkenti a sejtkárosodást.
- menta
- bazsalikom
- oregánó
- zsálya
- fekete bors
- Cayanne-bors
- szegfűszeg
- gyömbér
- kurkuma
2. Egészséges zsírok
Az egészséges zsírok rendszeres fogyasztása támogatja a kollagén termelődését és hatékonyan segítik a tápanyagok felszívódását. Ezzel hozzájárulnak a hormon egyensúlyhoz és a mentális egészség támogatásához.
Miben találjuk? Növényi olajok, omega-3 (halfélék tartalmazzák), illetve a diófélék és a magok is tartalmazzák a jó zsírokat. Legjobb forrás a lenmag, már napi 1,5 kiskanál fedezi az omega-3 szükségletet.
3. Erjesztett élelmiszerek
A fermentált ételeket is érdemes lenne felvenni a napi menüre, annyira jót tesznek a szervezetünknek. Támogatják az immunrendszer működését, hatékonyan csökkentik a testben lévő gyulladásokat. És hogy melyek a legjobb fermentált ételek? Itt találod az összeset. Itt pedig arról olvashatsz, hogy milyen egyszerű is az otthoni fermentálás.
4. Az alábbi gyümölcsökben található rengeteg vitamin hatékonyan fokozza a kollagéntermelést
A polifenolokban és C-vitaminban gazdag gyümölcsök aktívan fokozzák a kollagéntermelést. A C-vitamin elengedhetetlen a kollagén szintetizáláshoz, így érdemes ebből is minden nap fogyasztani.
- alma
- szőlő
- ananász
- narancs, citrusfélék
- olajbogyó
- eper, málna, áfonya és szeder
5. Az alábbi 11 zöldség fokozza a kollagéntermelést
- paradicsom
- paprika
- padlizsán
- sárgarépa
- édesburgonya
- hagyma
- zöld levelesek: brokkoli, karfiol, káposzta és zeller
- babfélék
+1. Igazi kollagénbombát készítenél?
A minél többféle csontot és porcos részt (szárny, láb) tartalmazó húsleves a leggazdagabb étel, ha kollagénpótlásról van szó. A drága kollagén porok sem tartalmaznak egyebet, mint porított állati részeket. Viszont egy nagy adag húsleves – akár kisebb adagokban lefagyasztva – ugyanolyan tartalmas és egészséges, viszont csak töredékébe kerül.
Forrás: agroinform.hu