A nyár nemcsak a strandolást, grillezést, fagyit és hideg limonádét hozza magával, hanem a legfrissítőbb gyümölcsöt is: a görögdinnyét. Vásárláskor azonban oda kell figyelni a választásra, és sokak arra esküsznek, hogy a biztos módszer: meg kell kopogtatni a dinnyét, így eldönthető, hogy finom-e.

Miért érdemes kopogtatni a dinnyét?  

A görögdinnye nem érik tovább, miután leválasztják a száráról, így fontos, hogy az üzletben a legjobb és legérettebb darabokat válasszuk. Gyakran látni embereket a piacokon, boltokban, amint megkopogtatják a dinnyéket, hogy meghallgassák a hangjukat.

A dinnye érettségének megállapítása kopogtatással: A kopogtatás során a hang visszhangja utalhat a gyümölcs érettségre. A mély, üreges hang azt jelzi, hogy a dinnye érett, tehát sűrűbb, míg a magasabb hang kevésbé érett, vagyis vizesebb dinnyére utal. Egy mély „döndülés” pedig túlérett dinnyét jelenthet.

Tehát legközelebb, amikor dinnyét vásárolsz, hallgasd meg a dinnye „éneklését”, hogy megtaláld a legfinomabb darabot. 

De van pár további trükk is, ha nem állnál neki kopogtatni a dinnyét a szupermarketben: 

Egy kis edzés: Emeld fel! Nehéznek tűnik a méretéhez képest? Egy jó dinnyénél úgy kell érezni, mintha tele lenne frissítő finomsággal. Ha könnyűnek érzed, lehet, hogy több a héja, mint a tartalma. 

Forma: Keresd az egyenletes alakot. A dinnyék mindenféle formában és méretben jönnek, de egy aszimmetrikus lehet, hogy nem egyenletesen nőtt, ami befolyásolhatja az ízt.

Héjvizsgálat: Jó módszer kopogtatni a dinnyét, de nézd meg a héját és keress rajta sárga foltot. Ez az a hely, ahol a dinnye a földön pihent és a Napot szívta magába. Egy halvány sárga folt jó jel, hogy elég ideig éret és készen áll.

Karcolás: Adj egy kis karcolást a héjnak. Ha túl puha, lehet, hogy a dinnye túlérett. 

Akkor ez a tuti módszer?

A rossz hír, hogy sajnos ez a módszer sem halálbiztos: kopogtatni a dinnyét. Bár ezek a tippek segíthetnek, a dinnye kiválasztása még mindig egy kicsit szerencsejáték. Az összes trükk és módszer ellenére sosem lehet teljesen biztosra menni. Lehet, hogy a kopogtatás, a súly, az alak és a héj mind jónak tűnik, de végül csak otthon derül ki, hogy a dinnye valóban olyan lédús és édes-e, mint reméltük. De ez a dinnyeválasztás izgalma – sosem tudhatod biztosan, hogy mit kapsz, amíg bele nem vágsz. Szó szerint… Bátran kísérletezz, és élvezd a nyári dinnyevásárlás kalandját! 

Fogyasztóvédelmi kérdésed van? Fordulj a Hóvége ügyfélszolgálatához!

Kapcsolódó

Legfrissebb

Balatoni viharjelzés értelmezése: az életed múlhat rajta és sokan rosszul tudják

Minden évben április 1-jétől október 31-ig viharjelző szolgálat működik a négy legnagyobb tavunknál. Tudjuk, hogy melyik mit jelent? Ha a Balatonhoz készülünk, még az...

Hogyan lehet a szúnyogok ellen védekezni? Nagy erőkkel zajlik az irtás ezen a héten

A Katasztrófavédelem rendszeresen közzéteszi, hogy éppen hol irtják a szúnyogokat: ezen a héten 12 vármegye 297 településén lesz szúnyoggyérítés, összesen 62 ezer hektáron. A...

Ne hagyd elszállni a villanyszámlát: 8 tipp, hogy kevesebb legyen a klíma fogyasztása

Az utóbbi hetekben olyan meleg volt, hogy akinek csak van klímája a lakásban, az bekapcsolta. Ilyenkor sokak fejében megfordul, hogy ez mennyire megdobja villanyszámlát,...