A cipő megfelelő lábápolás és a gondos viselés ellenére is bebüdösödhet. Ezt okozhatja egyszerűen az, ha ugyanazt a cipőt hordjuk sokáig, és nem váltogatjuk gyakran, de a szintetikus anyagból készült cipők se tesznek jót, ami a szagokat illeti. Milyen módszerekkel lesz hatásos a cipő szagtalanítása a készen kapható spray-k használatán, vagy a cipő kimosásán kívül? Csupa egyszerű és hétköznapi dolog következik.

Ha már nem használ a mosás vagy a szagtalanító spray

A cipő bebüdösödhet attól, ha mosás után nem volt elég idő, hogy rendesen megszáradjon vagy esetleg zokni nélkül viseltük és a talpunkon lévő elhalt hámsejtek és az izzadás egyvelege miatt elszaparodtak a baktériumok. A folyamatos használat mellett elkerülhetetlen, hogy ne legyen szaga a cipőnek. De az igazi kérdés az, hogy mit tehetünk, ha már bebüdösödött a cipő és hiába mostuk ki vagy fújtuk be szagtalanító spray-vel, nem változott semmi.

Büdös cipő szagtalanítása egyszerű módszerekkel

Macskaalom

A macskaalom nemcsak a nedvességet nyeli el, de szagtalanító tulajdonsággal is bír. töltsünk meg egy régi zoknit macskaalommal, éjszakára tömjük a cipőbe és reggelre megszünteti a kellemetlen szagokat.

Vanília

Állítólag a vanília azért jó, mert nem elfedi, hanem megszünteti a kellemetlen szagokat. Mártsunk vanília kivonatba vattapamacsot és helyezzük éjszakára a cipő belsejébe. A kellemetlen szagok eltűnnek és a helyében csak a vanília kellemes illata marad.

Teafilter

A fekete teában található tannin kiváló baktériumölő, így ha új teafiltert (száraz állapotban) teszünk a cipőbe éjszakára, reggelre eltünteti a kellemetlen szagokat.

A jó öreg szódabikarbóna

Meglepő is lenne, ha nem szerepelne a felsorolásban, végül is a szódabikarbóna szinte mindenre jó. Szórjuk bele a cipőbe és hagyjuk hatni néhány órán keresztül, majd egyszerűen rázzuk ki a cipőből. Plusz jó pont, hogy szennyezett cipő esetén a szódabikarbónával történő lemosás segít eltüntetni a foltokat.

Ecet, a jolly joker

Valószínűleg nincs olyan probléma, amit az ecet és a szódabikarbóna ne tudna megoldani.  4 evőkanál ecetet kell elkeverni 1 liter vízben, majd mártsunk bele egy törülközőt vagy fogkefét és dörzsöljük át vele a cipő belsejét. Szokás szerint egész éjszaka hagyjuk hatni, reggel öblítsük ki és természetes levegőn hagyjuk megszáradni a cipőt.

A só kitűnő baktériumölő tulajdonsággal rendelkezik, innen ered az is, hogy torokfájás esetén sós vízzel öblögessünk. Hasonló a helyzet a cipővel, dörzsöljük a belsejébe, különösen a talpbetétbe a sót és egy napig hagyjuk állni. Végezetül porszívóval vagy kefével távolítsuk el a sót a cipőből. Semmi szag nem marad.

Alkoholos spray

De nem a készen kapható, bolti változat, hanem az izopropil alkohol 3:1 arányban hígítva vízzel. Nagyon jól fertőtleníti a cipőt, ha belemártunk egy mikroszálas törlőkendőt és azzal dörzsöljük be óvatosan a cipő belsejébe. 

Fagyasztás

A cipő szagtalanítása könnyen megoldható fagyasztással is. Tegyük zárható zacskóba a büdös cipőt és tegyük be éjszakára a fagyasztóba. A baktériumoknak nem kedveznek a mínuszok, így reggel üde cipőbe bújhatunk.

Extra tipp: aktív szén talpbetét

Lehet, hogy a cipő büdösödés problémáját már csak egy talpbetét csere oldja meg. De még az is gazdaságosabb, mint új cipőt venni, főleg, ha egyébként a cipőnek semmi baja. Ez esetben viszont figyeljünk arra, hogy aktív szenes talpbetétet válasszunk, amely cipőboltokban és gyógyászati üzletekben is kapható. Ezek a talpbetétek szagtalanítanak és megelőzik a gombásodást.

Kérdésed van? Fordulj ügyfélszolgálatunkhoz, segítünk!

Kapcsolódó

Legfrissebb

Balatoni viharjelzés értelmezése: az életed múlhat rajta és sokan rosszul tudják

Minden évben április 1-jétől október 31-ig viharjelző szolgálat működik a négy legnagyobb tavunknál. Tudjuk, hogy melyik mit jelent? Ha a Balatonhoz készülünk, még az...

Hogyan lehet a szúnyogok ellen védekezni? Nagy erőkkel zajlik az irtás ezen a héten

A Katasztrófavédelem rendszeresen közzéteszi, hogy éppen hol irtják a szúnyogokat: ezen a héten 12 vármegye 297 településén lesz szúnyoggyérítés, összesen 62 ezer hektáron. A...

Ne hagyd elszállni a villanyszámlát: 8 tipp, hogy kevesebb legyen a klíma fogyasztása

Az utóbbi hetekben olyan meleg volt, hogy akinek csak van klímája a lakásban, az bekapcsolta. Ilyenkor sokak fejében megfordul, hogy ez mennyire megdobja villanyszámlát,...