A lakossági gáz-és áramszámlákon láthatjuk narancssárga kiemeléssel a rezsiboxban, hogy mennyit spóroltunk meg a rezsicsökkentés miatt. Egyúttal azt is láthatjuk, hogy mennyibe került volna a fogyasztásunk, ha nincs a rezsicsökkentés. Csakhogy az egész számítás attól függ, hogy milyen árakat vesz figyelembe az MVM. És ha azok a két évvel ezelőtti világpiaci árak, akkor nem meglepő, hogy óriási a kontraszt a rezsicsökkentett és a piaci ár között. Az MVM számításai rámutattak arra, hogy a rezsicsökkentés gyakorlatilag kamu és megtéveszti a fogyasztókat. Elmondjuk, miért.

Mit mutat a rezsibox?

A lakossági számlákon szereplő narancssárga rezsibox mutatja a fogyasztóknak hónapról hónapra, hogy milyen jól járnak a rezsicsökkentéssel, mert anélkül gyakorlatilag egy négyfős család heti bevásárlását megszégyenítő gáz-és villanyszámlák várnának ránk. Amit természetesen lehetetlen is lenne befizetni a jelenlegi fizetésekből. Valószínűleg többen elgondolkodtunk már egy-egy számla láttán, hogy a 8.000 forintos villanyszámla tényleg 47.000 forint lenne-e rezsicsökkentés nélkül. Ugyanezen gondolat mentén írt olvasói levelet a 24.hu-nak is egy lakossági fogyasztó, illetve Tóth Bertalan, az MSZP frakcióvezetője éppen a „rezsikozemtikázás” miatt nyert pert az MVM ellen.

Mind az áram-, mind a gázfogyasztás esetében ugyanaz a kormányrendelet szabályozza a rezsibox tartalmának kialakítását és a megtakarításra vonatkozó számítási módszertant. 

Az ide vonatkozó jogszabály azt írja elő, hogy a szolgáltatónak a világpiaci ár mértékét kell alapul vennie a számításokhoz, de azt már nem rögzíti, hogy mikori világpiaci árat vegye figyelembe.

Rezsicsökkentés és átverés helyett kamucsökkentést!

Az MVM a 2022. december 31-e előtti világpiaci árakhoz viszonyítja a fizetendő hatósági díjakat. Vagyis a két évvel ezelőtti piaci csúcsárakhoz, így nem csoda, hogy hatalmas összegek szerepelnek a rezsiboxban. Olyan árak, amelyeket a többség nem tudna befizetni, így ettől a kontraszttól óriási jótéteménynek tűnik a rezsicsökkentés. 

Mit jelent ez a gyakorlatban? A Népszava kiszámolta, hogy “gáz esetében köbméterenként 1020, áramnál pedig kilowattóránként (kWh) 268,9 forint. Ezek ugyanakkor az európai kereskedések valaha mért legmagasabb értékei”, amelyek ráadásul csupán 2022 augusztusában jellemezték a tőzsdéket. Ehhez képest a jelenlegi köbméterenként száz (illetve, átlagfogyasztás felett 767) forintos gáz-, valamint kilowattóránként 36 (átlagfogyasztás felett 70) forintos áramdíj sokkal alacsonyabb.

Ráadásul a tavalyi tőzsdei árak alapján bruttó 82 forint, idén pedig bruttó 64 forint körül mozgott az áram ára. De az MVM még mindig a 2022. augusztusi, 268,9 forint/kWh lakossági áram alapján számol. 

Ez még csak a jéghegy csúcsa

Az, hogy a rezsicsökkentés átverés, ahhoz elegendő volt a világpiaci árak összehasonlítása. Külön érdekesség, hogy az MVM a lakossági áram 70 százalékát a saját atomerőművétől veszi, a fennmaradó 30 százalékot pedig tőzsdei árszinten számolják el. Az MVM Paksi Atomerőmű kilowattóránkénti áram eladási ára 14 forint volt. Ha ehhez még hozzáadjuk akár a tavalyi bruttó 82, akár az idei bruttó 64 forintos árat, még mindig nem tartunk az MVM által alapul vett 268,9 forintnál.

Kapcsolódó

Legfrissebb

Legjobb e heti akciók: mutatjuk, miből érdemes most bevásárolni

Nem kérdés, hogy rengeteget spórolhatunk, ha az akciós termékeket vesszük. Persze nem érdemes mindent csak úgy összevásárolni, időt és pénzt takaríthatunk meg, ha előre...

A 40 fokot is bírja és gyönyörűen virágzik: ezt ültesd muskátli helyett

A szárazságtűrő egynyári növények közül az egyik leghálásabb a vinka, avagy rózsás meténg vagy rózsametáng. Levelei szépen erezettek, fényesek, virága jellegzetes, ötszirmú – ha...

Edd magad egészségesre: itt a legolcsóbb fermentált ételek listája

A természetes tejsavbaktériumok - amelyek a fermentált ételekben találhatók - csodát tesznek a bélflórával. Hozzájárulnak az egészséges és kiegyensúlyozott emésztéshez, csökkentik a káros baktériumok,...