Az árak az egekben, a fizetések pedig nem nagyon akarnak ehhez felzárkózni. Hogyan tudunk spórolni az autóvásárlásom? Megéri-e új autót venni, vagy sokkal jobban járunk egy alig használt, keveset futott – mondhatni újszerű – kocsival? Attól függ, mi a cél: aki új járgánnyal tervez villogni, az készítse a pénztárcáját, aki viszont okosan vásárolna, nyugodtan keresgéljen a használt autók között. Kis szerencsével köthetünk nagy üzletet.

Megéri-e új autót venni?

Autót vásárolni nem egyszerű. A legújabb autók mindig a drágábbak, de ahogy kigördülünk egy új modellel a márkástól, azonnal csökkenni kezd az értékük. Vannak persze olyan esetek is, amikor ennek pont az ellentéte történik, és az autó ára idővel nő. Ilyenek lehetnek a limitált szériás sportautók, különleges darabok. Ilyet az átlagember nem vesz. Ha az átlagautók piacát nézzük, akkor sokkal gyakoribb, hogy a kocsik idővel veszítenek az értékükből. Ez az, amit ki tudunk használni autóvásárláskor.

Mitől függ a használt autó értéke?

Jogilag 6000 kilométerig, valamint 1 éves korig még újnak számítanak az autók. Ezért láthatunk olyat a hirdetések között, hogy pár kilométert futott autókat úgy kínálnak, mintha teljesen új kocsiról lenne szó. Az új autó definíciójába azonban ez még belefér. Az ár változása attól is függ, hogy min ment keresztül az autó a használat során. Ha mondjuk balesetben komolyabban károsodott, vagy cserélni kell egy alkatrészt, az nagyobb árcsökkenést eredményez. Akkor megéri új autót venni? Nem feltétlen, sőt! Jobban járunk, ha inkább olyan autót veszünk, amit nagyjából egy éve vásárolt meg újonnan valaki más, hiszen az egy éves autók esetében még érvényes marad a garancia. Így olcsóbban szerezhetünk ugyanolyan biztonságosan autót, mintha szalonból újat vásárolnánk.

Mekkora árcsökkenésre lehet számítani?

Mivel egy év még nem sok idő, vannak olyan autók, amik csak pár százezer forinttal kerülnek kevesebbe az eredeti áruknál. A jó hír, hogy gyakoribb az 1 vagy 1,5 millió forintnyi árzuhanás. Itt van pár példa, ami ezt jól bemutatja:

Suzuki S-Cross: 2023-ban még 9,22 millió forint volt, most pedig 8,2 millió forintra csökkent az értéke.

Suzuki Swift: 2023-ban 7,33 millió forint volt listaáron, 2024-ben pedig 5,99 millió forintra csökkent az értéke.

Toyota Yaris Cross: 2023-ban Magyarországon a legnépszerűbb modell volt, 9 090 000 forint volt listaáron. Egy év alatt 1,3 millió forinttal csökkent, tehát 2024-ben már csak 7,79 millió forint az ára.

Ford Puma: 2023-ban 11,21 millió forintról indult az érvényes árlistán, 2024-ben viszont 7,98 millió forintért is meglehet vásárolni.

Hyundai I10: 2023-ban 6,02 millió forintért adták, mostanra pedig lehet találni 5,5 millió forintért is.

Tehát, ha újszerű autót szeretnél, de jó lenne spórolni is, bizony megéri inkább egy éves használt autót venni, teljesen új helyett.

Kapcsolódó

Legfrissebb

Legjobb e heti akciók: mutatjuk, miből érdemes most bevásárolni

Nem kérdés, hogy rengeteget spórolhatunk, ha az akciós termékeket vesszük. Persze nem érdemes mindent csak úgy összevásárolni, időt és pénzt takaríthatunk meg, ha előre...

A 40 fokot is bírja és gyönyörűen virágzik: ezt ültesd muskátli helyett

A szárazságtűrő egynyári növények közül az egyik leghálásabb a vinka, avagy rózsás meténg vagy rózsametáng. Levelei szépen erezettek, fényesek, virága jellegzetes, ötszirmú – ha...

Edd magad egészségesre: itt a legolcsóbb fermentált ételek listája

A természetes tejsavbaktériumok - amelyek a fermentált ételekben találhatók - csodát tesznek a bélflórával. Hozzájárulnak az egészséges és kiegyensúlyozott emésztéshez, csökkentik a káros baktériumok,...