A nyaralás repülővel 2024-ben már annyira magától értetődő, mint vonatra vagy buszra szállni, sőt. Viszont van néhány egyszerű, ám annál nagyszerűbb tanács, amit a rutinos repülőknek is érdemes megfogadni évről évre. Repülővel utaznál? Akkor az alábbi dolgokra mindenképpen figyelj oda, hogy tényleg kikapcsolódással teljen a várva várt út.

Elpakold az iratokat, hogy biztosan meglegyenek… aztán nem találod

Milyen fontos iratok kellenek a repüléshez? Beszállókártya, személyi igazolvány, útlevél és ugye a telefon. Ezeket nem érdemes elpakolni, mert többször is szükség lesz rájuk, tegyük inkább zárható zsebbe, ahonnan nem esnek ki vagy a kézitáskába, hogy szükség esetén könnyen elő lehessen kapni. A beszállókártyát és az útlevelet a repülőtereken és beszálláskor bármikor ellenőrizhetik a rendőrök, határőrök, biztonsági őrök, vagy a légitársaságok megbízottjai. Mindig tartsuk ezeket biztonságos, könnyen elérhető helyen. Itt érdemes azt is megjegyezni, hogy utazás előtt mindenképp nézzünk utána a Külügyminisztérium weboldalán (sőt már mobilapp is van!), hogy az adott úti célra milyen szabályok vonatkoznak.

Az első tanács: Ellenőrizd, hogy megvannak-e az iratok, aztán tedd könnyen elérhető helyre!

Nem nézed át a kézipoggyászt

Ugyan a nyaralás repülővel 2024-ben már teljesen biztonságos, de ez pont annak köszönhető, hogy szigorú szabályok vonatkoznak arra, mit lehet a repülőre fölvinni. Könnyen nálunk maradhat a palack üdítő, amit a biztonsági ellenőrzéskor egyből el is vesznek. A helyzet egyébként nem bonyolult, mert minden légitársaság előre tájékoztat a felvihető dolgokról (a körömvágó ollót a bőröndbe tegyük, a kéziből elvehetik) és azok mennyiségéről (parfümből csak kicsit lehet), ezeket minden esetben be kell tartani!

Második tanács: Nézz utána, mit vihetsz fel a repülőre, utána pedig kétszer is ellenőrizd a motyódat!

Nem eszel, farkaséhes vagy és máris elköltöttél egy csomó pénzt, pedig még el sem indultál

Ha fapadossal utazunk és nem egy 22 órás repülőútról van szó, akkor aki olyan típus és kibírja az úti célig, az inkább a célországban lakomázzon. Illetve indulás előtt. A repülőtereken minden sokkal drágább, akár egy kávéról van szó, annak is ezresre rúg az ára. Érdemes szendvicset vinni, az ivóvizet pedig minden repülőtér biztosít. Szóval legyen nálunk egy üres palack, aztán érkezéskor a helyi ízek úgyis jobban esnek majd, mint a reptéri előre csomagolt méregdrága szendvicsek.

Harmadik tanács: Ne vásárolj a reptéren, ha nem muszáj!

Nem készülsz fel, majd lesz valahogy

Készíts előre tervet arra, hogy a célországban a reptérről hogyan jutsz el a szállásig. Készülj fel előre, hogy mennyibe kerül a taxi, meddig megy a busz, van-e külön reptéri járat, esetleg vonat, ami bevisz a belvárosba. Ha nagyon bizonytalan vagy, használd az Uber vagy Bolt alkalmazást, azzal ugyanolyan biztonsággal rendelhetsz autót, mint itthon. Reptéri taxisokhoz csak akkor szállj be, ha előre megállapodsz a viteldíjban és pénznemben.

Negyedik tanács: Legyen tranzitterved!

Nyaralás repülővel: 2024-ben biztosítás? Minek?

Elsőre könnyebbnek tűnik spórolni a pár ezer forintos utasbiztosítás díján. Pedig pont ez az, amin nem kellene. Mit számít az a pár ezer forint ahhoz képest, amit a biztosítási fedezet hiánya okoz? Minden esetben köss utasbiztosítást, még akkor is, ha EU-n belül utazol, vagyis az alapellátásra jogosult vagy. Elveszett poggyász, ellopott iratok, baleset esetén áldani fogod az eget, hogy előre gondolkodtál, mert nem kerül majd milliókba a kár, hanem a biztosító segít és fizet.

Ötödik tanács: Kösd meg előre a biztosítást!

A reptéren akarsz pénzt váltani, mert az egyszerű

Bár az esetek nagy részében a bankkártyával már mindent el tudunk intézni, azért lehetnek kivételek és szükség lehet a pénzváltásra is. Ami nagy általánosságban igaz, hogy a reptéren nem érdemes pénzt váltani indulás előtt, mert az árfolyamok általában jóval kedvezőtlenebbek, mint egy városi pénzváltónál és sokszor plusz kezelési költséget (commission) is felszámítanak. A célállomáson is igaz lehet ez, főként az EU-n kívül. Vigyázzunk a bankkártyás készpénzfelvétellel is, mert ennek sokszor egyszeri tranzakciós díja van, ami több ezer forint is lehet. A nyaralás alatti pénzváltásról és bankkártya használatról megéri tájékozódni korábbi cikkünkből!

Hatodik tanács: Gondoskodj előre a pénzről, ne a reptéren akarj váltani.

Hejj, ráérünk arra még

A nyaralás repülővel 2024-ben már elég gördülékenyen szokott menni, nem kell 4 órával a felszállás előtt kint lenni a terminálon, a legtöbb esetben elég a beszállás előtt 30-60 perccel odaérni. A legtöbb légitársaság már alapértelmezettnek veszi az internetes bejelentkezést (online check-in). Ha így van, akkor mindenképp végezzük el ezt már a reptérre indulás előtt, így biztosan nem kell majd órákat várni.

Hetedik tanács: Ne érkezz utolsónak!

Egy kis szíverősítő nem árthat

Hacsak a reptéri árak nem tántorítanak el a reptéri alkoholfogyasztástól, akkor jó, ha tudjuk, hogy a repülőn uralkodó túlnyomás miatt alacsonyabb az oxigén koncentrációja a levegőben, ami miatt egy ital nagyjából ötnek tűnhet. Aki fél a repüléstől, az időnként hallhat olyan tanácsokat, hogy igyon meg pár felest vagy koktélt felszállás előtt, de a szakértők szerint egyáltalán nem tanácsos alkoholizálni. Aki hányingerre hajlamos, azoknak erre külön érdemes figyelni és inkább a (otthonról hozott) gyömbéritallal megpróbálkozni.

Nyolcadik tanács: Felszállás előtt NE igyunk alkoholt!

Kapcsolódó

Legfrissebb

Legjobb e heti akciók: mutatjuk, miből érdemes most bevásárolni

Nem kérdés, hogy rengeteget spórolhatunk, ha az akciós termékeket vesszük. Persze nem érdemes mindent csak úgy összevásárolni, időt és pénzt takaríthatunk meg, ha előre...

A 40 fokot is bírja és gyönyörűen virágzik: ezt ültesd muskátli helyett

A szárazságtűrő egynyári növények közül az egyik leghálásabb a vinka, avagy rózsás meténg vagy rózsametáng. Levelei szépen erezettek, fényesek, virága jellegzetes, ötszirmú – ha...

Edd magad egészségesre: itt a legolcsóbb fermentált ételek listája

A természetes tejsavbaktériumok - amelyek a fermentált ételekben találhatók - csodát tesznek a bélflórával. Hozzájárulnak az egészséges és kiegyensúlyozott emésztéshez, csökkentik a káros baktériumok,...