A klímaváltozás elleni küzdelem részeként az Európai Unió számos szükséges intézkedést előrevetített már, még ha többre nem is született eddig konkrét jogszabályi intézkedés. Kitűzött cél például a fűtéskorszerűsítés, és az épületek energetikai korszerűsítése, a megfelelő szigetelés biztosítása. A fűtéskorszerűsítés részeként folyamatos átállásra lehet számítani a fosszilis energiahordozókról a megújulók által előállított villamos energia felé. A tervezett intézkedések érvénybe léptetését természetesen számos helyen korlátozza a tiltások által potenciálisan veszélybe kerülő nagyvállalatok lobbitevékenysége. Magyarországon, ahol még mindig 3 millió gázkonvektor üzemel, különösen nagy kihívást jelent a klímabarát fűtésrendszer kialakítása.

Mik az EU tervei a fűtés korszerűsítésére?

A gázkazánok 2025-ig történő betiltásával lehetne csak elérni az EU által 2030-ra kitűzött klímacélokat a Nemzetközi Energiaügynökség jelentése alapján. A folyamat több tényező miatt – pl. az orosz-ukrán háború, az átállás gazdasági és társadalmi nehézségei és kivitelezhetősége – azonban igencsak megrekedt. Úgy tűnik, a gázkazánok betiltásával kapcsolatos céldátumok egyre inkább kitolódnak a klímastratégia trágyalásai alapján. Volt már szó 2030-as, de még távolabbi 2050-es célkitűzésekről is az EU-n belül.

A betiltás a szükségszerűsége miatt azonban valószínű, hogy be fog következni, és ezzel tisztában vannak a gázipari vállalatok is. Épp ezért, hogy megvédjék piacukat erős lobbitevékenységgel próbálnak hatni az EU-s klíma irányelvek alakítására. Ahhoz, hogy üzemben tartsák a gázkazánokat, „zöld” energiaként akarják elfogadtatni a hidrogénnel és bioüzemanyaggal történő fűtést. Annak ellenére, hogy az így üzemelő kazánok életképessége tudományosan megkérdőjelezhető, és egyidejűleg nem jelentik a legkörnyezetbarátabb megoldásokat sem a fűtéskorszerűsítés tekintetében. A lobbitevékenység mögött javarészt a cseppfolyós propángáz (LPG) ipar áll, amely szeretné lehetővé tenni a kazánok további értékesítését. Érvelésükben főként a vidéki közösségek egyedi igényeire hivatkoznak. Szakértők szerint azonban a hidrogénnel való fűtés drága lenne, valamint háztartási felhasználásra sem alkalmas. A bioüzemanyag-gyártást pedig nagyon nehéz lenne úgy felgyorsítani, hogy széles körben elterjedt fűtőanyag válhasson belőle. Kritikusok szerint azonban a szén-dioxid mentesítést a vidék számára a hőszivattyúk tudnák elhozni.

Hol tart hazánk?

A fűtéskorszerűsítés fontos részét képezi a megfelelő hőszigetelés is. Kevesebb gáz kerül ugyanis felhasználásra, ha nem „szökik ki” a meleg a lakásból. A RePower nevű uniós forrásból fedezett otthonfelújítási támogatás idehaza várhatóan pályázható lesz 2024 júniusától, mint ahogy arról korábban itt írtunk. A 108 milliárdos támogatásból kb. 20 ezer családi ház tud majd megújulni. Ez viszont csak kis szeletét képezi az energiahatékonyság növelésre szoruló ingatlanoknak.

A számos szakértő által leghatékonyabbnak tartott hőszivattyúkból 2022-ben már több mint 3 millió darabot értékesítettek az EU-ban. Így – Thomas Nowak, az Európai Hőszivattyú Szövetség főtitkára szerint – már 20 millió hőszivattyú működik az EU területén. A 3 millió eladott hőszivattyú kb. 40TWh fosszilisenergia-megtakarítást jelent és nagyjából 8 Mt-val csökkenti a szén-dioxid kibocsátást. Az eladott hőszivattyúk száma 1000 háztartásra Finnországban a legmagasabb (69), de Norvégiában (62) és Svédországban (39) is magasabb az arány az európai átlagnál, ami 10 és 20 közé esik. A hőszivattyú alacsony elterjedése idehaza részben a rezsicsökkentett áramárnak köszönhető.

Az EU több országa már eljutott a gázkazánok betiltásáig is, pl. 2023 januárjától Ausztriában új építésű ingatlanoknál tilos gázkazánt beépíteni, és ez igaz Franciaországra is. Németországban pedig a megújuló energiaforrásból származó fűtés arányét 65%-ra kell emelni 2024-től. Magyarországon egyelőre csak a hőszivattyúpiac dinamikus fejlődése ad bizakodásra okot. 2022-ben pl. 100%-kal nőtt a levegő-víz hőszivattyúk értékesítése. Ez körülbelül 15 ezer készüléket jelent. A vizes hőszivattyús készülékek a felújításoknál is jól alkalmazhatók, azonban a piac nagyütemű fejlődésével egyidejűleg szükséges lesz kitermelni a telepítéshez és működtetéshez megfelelő szakember gárdát is.

Kapcsolódó

Legfrissebb

Zsebkendőnyi teraszon is lehet sok paradicsomod: ez a bombabiztos módszer

Még nem késő a paradicsom termesztése júliusban sem. Ha ilyenkor ültetünk, akár októberben is bőven hozhat termést a növény. Kis helyünk van rá vagy...

Elektromos roller kötelező biztosítás kalkulátor: ne fizess százezreket, ez csak trükk

Nagyjából 80-100 ezer elektromos roller közlekedik a magyar utakon, ezeknek 25 százaléka a közösségi rollermegosztók járműve. Régóta vitatéma, hogyan lehet használatukat szabályozni a közlekedésben,...

Pénztárcabarát iskolakezdés: gyakorlati tanácsok pénzügyi szakértőktől

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) pénzügyi fogyasztóvédelmi kommunikációs kampányt indít, hogy segítsen a szülőknek megkönnyíteni az őszi iskolakezdés előtti pénzügyi döntéseket. Az MNB Pénzügyi...