Miért előnyös fűszernövények neveléséhez a magaságyás? Jobb vízelvezetést biztosít, mert lazább benne a talaj, és jobban szellőzik. Ez pedig megakadályozza a gyökerek elázását. Melegebb is a benne lévő talaj, ami segíti a növények fejlődését. Ezért is előnyös a fűszernövények ültetése magaságyásba. Továbbá a kártevők is nehezebben közelítik meg az ágyást, mert a talajtakarás és a komposzt távol tartja őket. Ennek köszönhetően kevesebb vegyszert kell használni, ami a fűszereknek és a pénztárcánknak is jó.

Fűszernövények ültetése magaságyásba

Házilag is elkészíthetjük az ágyást, ezzel pénzt spórolhatunk, hiszen a szükséges alapanyagok nem olyan drágák. Általában 60-80 centiméter magasra emelkedik a kiskert a talajtól, és egy fakeret tartja. A benne lévő talaj tápanyagdús földből és komposztból van rétegezve. Van egy részletes cikkünk az elkészítéséről, de röviden itt is bemutatjuk.

A magaságyást olyan helyre kell tenni, ahol legalább 6 órán át közvetlen napfény éri majd a növényeket (lehetőleg a lejtőket kerüljük el). Az ágyásnak 1-1,2 méter szélesnek és maximum 1 méter magasnak kell lennie. Ha megvan a keret, már fel is lehet tölteni az ágyást. Legalulra 10-20 cm vastagon komposzt kerüljön, gallyak segítségével alakítsunk ki jó vízelvezető réteget. Erre mehet 30-40 cm vastagon széna, levelek, faforgács és trágya. Felülre pedig 20-30 cm-nyi föld. Ha leülepedett a talaj, megkezdhetjük az ültetést, magvetést.

Milyen fűszereket érdemes júniusban ültetni?

Olyan fűszereket kell választani, amelyek kedvelik az erős napsütést és a jó vízelvezetésű talajt. Felsorolunk párat, amelyek közül lehet válogatni:

  • Bazsalikom: a levelek illóolajtartalma akkor lesz megfelelő, ha legalább 6 órás napsütést kapnak. Rendszeresen kell öntözni, de a pangó vizet nem szereti (ezért is jó magaságyásba tenni).
  • Koriander: fagymentes időben tud csak rendesen fejlődni, ezért jobb neki a júniusi ültetés. Jó talajra és rendszeres öntözésre van szüksége.
  • Kapor: szereti a nedves talajt, de ezen kívül más gondoskodásra nincs szüksége.
  • Petrezselyem: igényli a rendszeres öntözést, a túlzott műtrágyázás károsíthatja, de néha jót tesz neki.
  • Kakukkfű: növekedési időszakban rendszeres öntözést igényel, de azt követően jól bírja a szárazságot. Visszavágással tudjuk serkenteni az újabb hajtások kialakulását.

A bazsalikom mellé kell vetni a petrezselymet, mert fokozza az ízét és a kártevőket is távol tartja. A koriander azért csodás társnövény, mert a hasznos rovarokat vonzza. Ha ezeket a fűszereket magaságyásba ültetjük, akkor rövid időn belül burjánzó bokrocskáink lesznek, erőteljes zamatú növényekkel.

Kapcsolódó

Legfrissebb

Legjobb e heti akciók: mutatjuk, miből érdemes most bevásárolni

Nem kérdés, hogy rengeteget spórolhatunk, ha az akciós termékeket vesszük. Persze nem érdemes mindent csak úgy összevásárolni, időt és pénzt takaríthatunk meg, ha előre...

A 40 fokot is bírja és gyönyörűen virágzik: ezt ültesd muskátli helyett

A szárazságtűrő egynyári növények közül az egyik leghálásabb a vinka, avagy rózsás meténg vagy rózsametáng. Levelei szépen erezettek, fényesek, virága jellegzetes, ötszirmú – ha...

Edd magad egészségesre: itt a legolcsóbb fermentált ételek listája

A természetes tejsavbaktériumok - amelyek a fermentált ételekben találhatók - csodát tesznek a bélflórával. Hozzájárulnak az egészséges és kiegyensúlyozott emésztéshez, csökkentik a káros baktériumok,...