2000 forintból ebéd vagy vacsora 4 főre? Nem lehetetlen: sorozatunkban olyan recepteteket mutatunk, amelyek ennyiből (vagy akár kevesebből) kijönnek. Az ‘olcsó receptek 2000 forint alatt’ cikksorozat következő részében a maradék macesz felhasználására adunk tippeket.
A zsidó húsvét (pészah) után sok családnál megmarad a macesz és szépen lassan megavasodik. Kár érte, mert nagyon sok mindenre felhasználható, akár édes, akár sós ételekhez, amik finomak és olcsók is.
Olcsó receptek 2000 forint alatt: mi legyen a maradék macesszal?
Például maceszból készült vegetáriánus lasagne, azaz:
Macanya
Hozzávalók:
- 8-10 egész macesz lap (a tepsi méretétől függően)
- 40 dkg spenót
- 15 dkg vaj
- 2 evőkanál finomliszt
- 1,5-2 dl tej
- Só, bors, szerecsendió, olaj
Felteszünk forrni egy lábasban vizet, közben a spenótot alaposan átmossuk. Én általában a mosogatóba eresztek vizet, abban mosom át, kiveszem belőle, és ezt mindaddig ismétlem, ameddig azt tapasztalom, hogy a mosogató alján már nincsen homok. A spenótot a forrásban lévő vízbe dobjuk és pár percig blansírozzuk. Ezzel az eljárással a spenót lágyabb lesz, kifő belőle az erős íz, amit oxalát- és nitráttartalma okoz. A leforrázott spenótot leszűrjük és hagyjuk lecsöpögni.
Egy serpenyőben fele vaj, fele olaj keveréken megfuttatjuk a közepesre vágott fokhagymát, majd fél perc múlva rádobjuk a lecsöpögtetett és felvágott spenótot, aztán folyamatos keverés mellett 5 perc alatt készre dinszteljük.
Elkészítjük a besamel mártást: olvasztott vajon megfuttatjuk a finomlisztet, majd hideg tejjel folyamatos keverés mellett (érdemes kézi habverőt használni) csomómentesre keverjük, felforraljuk és fűszerezzük sóval, borssal és szerecsendióval.
Egy tepsit kivajazunk, majd az macesszal kibéleljük az alját (egy átlagos tepsibe kb. másfél maceszlap fér majd el), ráhalmozzuk a spenót negyedét, nyakon öntjük a besamel negyedével és ezt ismételjük még négyszer. A tetejére sajtot rakunk, majd sütőben készre sütjük.
Macesz granola
Hozzávalók:
- 5 lap macesz
- 1 dl szőlőmagolaj (vagy étolaj)
- 3-4 kanál méz egy kevés forró vízben feloldva
- 20 dkg natúr mag (szotyimag, kesudió, tökmag, törökmogyoró, dió, földimogyoró, stb.)
- 15 dkg aszalt gyümölcs (mazsola, áfonya, megy, cseresznye, goji bogyó, stb.)
- 1-1 evőkanál szezámmag és/vagy lenmag
- 1 evőkanál korpa
- Fűszerek: fahéj, kardamom, gyömbér, szegfűszeg, stb.
A granola eredetileg egy sült müzliféleség, végtelen módon elkészíthető ízléstől, pénztárcától, szezontól függően. A mostani receptben minden lehetséges alapanyagot felsorolok, de akkor is nagyon finom, ha csak földimogyoró és mazsola van benne, ebben az esetben a költsége is sokkal barátibb.
Az alapreceptben nagyszemű zabpelyhet használunk, de most összetört macesszel helyettesítjük. Ezt összekeverjük a natúr magokkal (olyanokat használjunk, amiket csak szeretünk, például szotyimag, kesudió, tökmag, törökmogyoró, dió, stb.) meglocsoljuk szőlőmagolajjal (étolajjal helyettesíthető, a lényeg, hogy ne legyen karakteres íze), kevés forró vízben feloldott mézzel (nem a méz a kevés, hanem a forró víz), fűszerezzük fahéjjal, szárított gyömbérrel, kardamommal, és jó alaposan összekeverjük. Sütőben 175 fokon negyedóránként alaposan átkeverve sütjük kb. fél órát (a zabpelyhes verziót hosszabb ideig kell sütni, mint a maceszost), ameddig szépen megpirul, de még nem ég meg. Kicsit meghűtjük és hozzákeverjük az aszalt gyümölcsöket, mazsolát, cseresznyét, meggyet, áfonyát, goji bogyót, a len magot, a szezámmagot (ezeket azért csak most adjuk hozzá, mert megégnek a sütőben), a kókuszchipszet, de ezen a ponton egy kevés korpát is adhatunk hozzá, hogy rostokban még gazdagabb legyen a végeredmény.
Bundás macesz
Hozzávalók:
- Macesz
- Tojás
- Tej
- A töltelékhez sajt, sonka, kolbász, bármi, ami a hűtőben van, vagy lekvár.
Ezt a receptet a nagypapámtól tanultam, neki volt a kedvenc étele még a háború előtt. Egy maceszlapot óvatosan félbe, majd ismét félbe törünk (törekedjünk arra, hogy pontosan egyforma darabokat kapjunk). Egy tojást és egy kevés tejet összekeverünk és a negyed maceszokat kb. 15 másodpercre áztatjuk benne. Egy tányérra helyezzük az első maceszlapot, ráhalmozzuk a tölteléket, majd befedjük egy másik beáztatott maceszlappal, és kevés olajon, közepes lángon serpenyőben mindkét oldalon 2-3 percig sütjük. Forgatáskor nagyon vigyázunk, hogy a két lap egyben maradjon!