Nyitólap Spórolj! Pénzügyi tudatosság Mi az adóstárs és a kezes közötti különbség? Kétszer is gondold meg,...
HIRDETÉS

Mi az adóstárs és a kezes közötti különbség? Kétszer is gondold meg, mit vállalsz

adóstárs kezes közötti különbség
adóstárs kezes közötti különbség

Ha kölcsönt felvevő ismerősük, rokonunk felkér minket, hogy segítsük ki őket és legyünk az adóstársuk vagy kezesük, jól fontoljuk meg, mit lépünk. Az adóstárs és a kezes közötti különbség nem elhanyagolható, cikkünkben részletezzük, melyik mit takar.

HIRDETÉS

A kölcsön visszafizetése

Annak érdekében, hogy a felvett kölcsön ki legyen fizetve, a bank hitelességi vizsgálatot végez, amiben felméri a kérelmező anyagi helyzetét. Ez azért fontos lépés, mert ha úgy látják, hogy a foglalkoztatás körülményei nem ideálisak, akkor lehetőségünk van másokat is bevonni. Ekkor jön képbe az adóstárs és a kezes.

Adóstársra vagy kezesre akkor van szükség, ha:

Adóstárs és kezes közötti különbség

Az adóstárs úgy segít a hitelügyletben, hogy bevonásával a bankok alacsonyabb kamattal vagy épp magasabb hitelösszeggel vállalják a kölcsön finanszírozását. Nettó jövedelmének, munkaviszonyának meg kell felelnie a hitelnél előírt feltételeknek. Gyakran olyan családtagok lesznek adóstársak, akik érdekeltek a hitelfelvételben. Ugyanolyan felelősség terheli őket, mint az adóst (a visszafizetéssel kapcsolatban), teljes vagyonukkal felelősek a teljesítésért. Fizetéselmaradás esetén bármelyikőjüktől követelheti a hitelező a tartozás visszafizetését. Azonban az adóstárs bármikor kivonható a hitelből, ki lehet cserélni a személyét.

A kezes helyzete kicsit más, és több formája is van. Egyrészt a sortartó kezesnek csak akkor kell fizetnie, ha eredménytelen volt a behajtás az adóson. A készfizető kezesnek azonban már akkor fizetnie kell, ha az adós nem fizeti a tartozást. Még azt se kell megvárni, hogy kiderüljön, behajtható-e a tartozás. Mindkét esetben a teljes vagyonával felel a kezes.

HIRDETÉS

Tehát a különbség köztük az, hogy amíg az adóstársnak nincs joga megtagadni a teljesítést, a kezesnek van, az adóst is felszólíthatja, hogy tájékoztassa miért nem fizet. Alaposan fontolóra kell venni, hogy mit vállalunk magunkra. Biztonságunk érdekében kössünk hitelfedezeti biztosítást (azon esetekre jó, ha nem tudunk fizetni), illetve házassági szerződésben is érdemes rögzítenünk a vállalt kötelezettségeinket. Nézzünk utána annak, hogy mit vállalunk, mert minden pénzünket elveszthetjük.

(Forrás: bank360.hu)

HIRDETÉS
Nyitólap
Kihez forduljak?
Ügyfélszolgálat
Hírlevél
Exit mobile version