Magyarországon az autók átlagéletkora egyre magasabb. Már közel 16 éves egy átlagos magyar autó. Ez pedig nem is fog csökkenni, ugyanis a magyarországi újautó-piac tavaly egyedüliként lett mínuszos az egész Európai Unióban. Tehát csak nálunk csökkennek az újautó-eladások.

A magyarországi újautó-piac tavaly egyedüliként lett mínuszos az egész Európai Unióban. Nem csoda, hogy az autóállomány átlagéletkora folyamatosan emelkedik itthon. A fő okot megtaláljuk, ha megnézzük, hogy emelkedett itthon az új autók ára és hogyan az Európai Unióban, illetve a régióban – írja a Portfólió.

Mint kiderült, tavaly az Európai Unió újautó-piaca kifejezetten nagyot, 13,9 százalékkal emelkedett. Ez 10,55 millió autó forgalomba helyezését jelentette. Minden uniós tagállamban nőni tudott az eladás. Egy kivétel persze volt: Magyarország. Nálunk nem hogy nem nőttek volna, még csökkentek is az autó eladások 3,4 százalékkal. Ez 107,7 ezer darabot jelent.

Nem az az első ilyen alkalom. 2022-ben is gyengébb volt a magyar autópiac az uniósnál.

Ráadásul a magyar autóállomány cserélődését nagyrészt nem az új autók, hanem az import hajtja – mutat rá a Portfólió. Ez pedig azt eredményezte, hogy az autók átlagéletkora már 2008 óta folyamatosan emelkedik. Tavaly elérte a 15,8 évet.

De mi az oka annak, hogy az EU-ban csak Magyarországon csökkennek az autó eladások?

A cikk rávilágít: annak, hogy a magyarok nem tudnak új autót venni, nem csak az az oka, hogy a hazai vásárlóerő töredéke a nyugat-európainak. Az is nagy szerepet játszik ebben, hogy az új autók ára rendkívüli mértékben megemelkedett. Hazánkban különösképp. Emögött jelentős részben a forint elmúlt években látott gyengülése áll.

Az Eurostat adatai alapján óriási a különbség aközött, hogy mennyivel drágultak az új autók Magyarországon és az EU-ban 2017 és 2024 között.

Míg itthon az árak majdnem 72 százalékkal nőttek, az EU-ban mindössze 24,4-gyel. Ezt azt jelenti, hogy egy olyan autó, ami 2017 elején 5 millió forintba került, mostanra 8,6 millió forint.

Ez a növekmény gyakorlatilag megette a hazai bérnövekedést, vagyis hiába kerestek több mint 70 százalékkal többet a magyarok 2023-ban, mint 2017-ben, nem lett könnyebb hozzájutni egy új autóhoz.

Kapcsolódó

Legfrissebb

Megbízható utazási irodát keresel? Rémálom lehet a nyaralás, ha ezt az 5 dolgot nem tisztázod előre

Sok ember – főleg a családosok – számára felszabadító lehet, ha a nyaralást nem saját időnk és energiánk kárára szervezzük meg, hanem megbízunk ezzel...

A HBO Maxból Max lett: hogyan befolyásolja az előfizetői díjakat?

Május 21-től az HBO Maxból Max lett. Akik előfizettek a streamingszolgáltatásra, azok az elmúlt pár napban tapasztalhattak apróbb hibákat, és ha megnézzük a Max...

Mi az adóstárs és a kezes közötti különbség? Kétszer is gondold meg, mit vállalsz

Ha kölcsönt felvevő ismerősük, rokonunk felkér minket, hogy segítsük ki őket és legyünk az adóstársuk vagy kezesük, jól fontoljuk meg, mit lépünk. Az adóstárs...