2000 forintból ebéd vagy vacsora 4 főre? Nem lehetetlen: sorozatunkban olyan recepteteket mutatunk, amelyek ennyiből (oké, vagy egy kicsit többől) kijönnek. Az ‘olcsó receptek 2000 forint alatt’ cikksorozat első részében medvehagymás krumplifőzeléket készítettünk karalábé tócsnival, a mai menü salátaleves lesz és hamis stroganoff nudlival.
Salátaleves krutonnal
Hozzávalók a leveshez:
- 1 nagyobb fej saláta – 300 Ft
- 1 kisebb krumpli – 30 Ft
- 1 fej hagyma – 50
- 2 gerezd fokhagyma – 30 Ft
- Só, bors, olaj, citrom – 50 Ft
- 2 kanál tejföl – 150 Ft
A krutonhoz:
- Néhány szelet szikkadt kenyér, zsemle vagy kifli
- Olaj – 30 Ft
- Fűszerek – 30 Ft
- 1 gerezd fokhagyma 15 Ft
A salátát leveleire szedjük és alaposan megmossuk. A saláta szívét érdemes friss salátához megtartani. A hagymát olajon megdinszteljük, beledobjuk a nagyvonalúan felvágott salátaleveleket, a nagyobb darabokra vágott fokhagymát. illetve a kockára vágott krumplit és folyamatos keverés közben nagy lángon pirítsuk pár percig, hogy keletkezzen egy kis pörzsanyag. Öntsük fel vízzel, hogy éppen ellepje és főzzük addig, ameddig a krumpli megpuhul. Fűszerezzük sóval borssal, adjuk hozzá a tejfölt és a citromot, turmixoljuk le és forraljuk össze még egyszer tálalás előtt.
Tipp: Turmixolás nélkül, kevesebb vízzel felöntve salátafőzeléket is készíthetünk.
Tipp2: Érdemes a salátaleveleket megmosva, zacskóban tárolva gyűjteni, így friss salátának mindig a salátaszívet tudjuk enni, de a külső leveleket sem kell kidobnunk.
A krutonoz vágjuk fel félcentis kockára a szikkadt pékárut, majd olajon folyamatos keverés vagy rázva dobálás közben alaposan pirítsuk meg. Ha úgy látjuk, hogy száraz, adjunk még hozzá egy kevés olajat. Ha készen van zárjuk el a lángot, adjuk hozzá az apróra vágott fokhagymát és fűszerezzük ízlés szerint (az én kedvenc kombóm római kömény, olajos csili, őrölt rozmaring és pirospaprika), keverjük jól össze, a hő pont elég lesz ahhoz, hogy a fűszerek kiadják az ízüket, de nem fognak odaégni.
Olcsó receptek 2000 forint alatt: hamis stroganoff négyzet-nudlival
Hozzávalók:
- 15 dkg kolozsvári szalonna – 650 Ft
- 5 dkg zsírszalonna – 150 Ft
- Egy csomag újhagyma – 200 Ft
- Egy fej vöröshagyma – 30 Ft
- 3 darab savanyú uborka – 80 Ft
- 2 dl tejföl – 200 Ft
- Só, bors, egy gerezd fokhagyma – 30 Ft
A nudlihoz
- 3 nagyobb szétfővős krumpli – 300 Ft
- 1 tojás – 60 Ft
- 30 dkg liszt – 50 Ft
- Kevés vaj: 50 Ft
Az összköltség 2385 forintra jött ki, vagyis kicsivel túlléptük a keretet – persze csak akkor, ha mindent most szerzünk be. Biztosak vagyunk benne, hogy van otthon só, bors, liszt, krumpli, hagyma, így simán kihozhatjuk a receptet kevesebből.
Így készül a mamis stroganoff…
A stroganoffhoz vágjuk fel a szalonnákat apró kockára. Azért használunk kétféle szalonnát, mert a kolozsvárinak nem lenne elég zsírja az ételhez. Miközben sül a szalonna vágjuk fel az újhagyma fehér részét (a zöldjét tegyük egyenlőre félre) és a vöröshagymát is körülbelül egyforma darabokra. Amint kisült a szalonna zsírja, adjuk hozzá a felaprított hagymát és a fokhagymát, és pirítsuk, ameddig üveges nem lesz. Érdemes sózni egy kicsit, úgy gyorsabb lesz a pirítás. Amikor készen van a hagyma adjuk hozzá az apró kockára vágott savanyú uborkát és az újhagymát, pirítsuk egy percig majd tegyük bele a tejfölt, sózzuk, borsozzuk, rottyantsuk össze és készen is van. A cél, hogy az ételünk megfelelően pikáns és fűszeres legyen, így lesz összhangban a kevésbé karakteres ízvilágú nudlival.
… a finom házi nudli
A nudlihoz hámozzuk meg és vágjuk kockára a krumplit. Sós vízben főzzük puhára. Öntsük le róla a főzőlét és jól csöpögtessük le.
Tipp: a főzőlevet kár kiönteni, akár a fenti salátaleveshez, akár más levesekhez teljesen jó alaplé gyanánt, egyedül a sóval kell vigyázni majd, mert a főzőlé eleve sós.
Nyomjuk szét a krumplit nagyon alaposan, szerintem egy erősebb villa szuper erre a célra, de krumplinyomóval is lehet próbálkozni, a lényeg, hogy ne maradjanak benne egész darabok. Üssük bele a tojás a szétnyomott krumpliba, és fokozatos keverés mellett adjuk hozzá a lisztet. Egy kissé ragacsos, de alapvetően jól kezelhető tésztát kell kapnunk.
Alaposan kilisztezett deszkán nyújtsuk ki a tésztát és késsel vágjuk egyforma 1 cm -es négyzetekre.
Forraljunk vizet és folyamatos lisztezés mellett adagonként főzzük meg. Ez az adag körülbelül négy körben tud kifőni majd. Néhány perc elegendő neki, amint feljön a víz tetejére készen is van. Szedjük lyukas szedőkanállal serpenyőbe és kevés vajon pirítsuk át, majd tálaljuk.