Mitől reped meg a kalács sülés közben? 6 súlyos hiba, amit minden kezdő elkövet

Itt és itt már írtunk arról, hogy hogyan lesz tökéletes és foszlós a kalács húsvétra. Mégis mindig kimarad valami, amivel nem számoltunk. Hiába csináltunk mindent a recept szerint, tartottuk be az utasításokat, és hiába hisszük, hogy klappol minden, csak megreped az a kalács. Téged is kiborít? Utánajártunk, hogy mitől reped meg a kalács sülés közben és mire kell odafigyelni, hogy ez ne történjen meg.

Na, nem mintha egyébként nem lenne finom, és ne fogyna el ugyanúgy a nem tökéletes kinézetű kalácsunk is. Mindenki ismeri azt az érzést, hogy valamivel sokat dolgozik, gondosan figyel minden részletre, mégis félresikerül az utolsó pillanatban. Hat súlyos, ám annál könnyebben kiküszöbölhető hibát mutatunk, amitől megrepedhet a kalács.

Mitől reped meg a kalács sülés közben? Ezekre figyelj, hogy ne történjen meg

Az élesztő

Az élesztőn nem érdemes vacillálni, az instant ugyanúgy működik, mint a friss. Használjuk azt, amivel jobban szeretünk dolgozni, sütés szempontjából teljesen mindegy, hogy nincs otthon friss élesztő, csak az instant változat.

Dagasztás

Géppel vagy kézzel dagasztjuk a kalács tésztáját, igazából nem számít. A lényeg, hogy szép sima tésztát kapjunk. A tészta akkor , ha már nem ragad sem a tálhoz, sem a kezünkhöz.

Kelesztés

A tésztát mindig letakarva kelesszük és meleg helyen, ahol stabil a hőmérséklet. Sem a huzat, sem a túl meleg nem tesz jót neki kelesztés közben.

Pihentetés

Ahhoz, hogy jó legyen a kalács tésztája, többször kell pihentetni. Átgyúrjuk, formázzuk, pihentetjük, majd megint formázzuk, megint pihentetjük. A sok sütés-főzés mellett néha szívünk szerint spórolnánk ezeken a lépéseken, pedig nem szabad.

Mindent a fentiek szerint csináltam. Akkor mégis mitől reped meg a kalács sülés közben?

Ismerős helyzet?

Hat oka lehet, ha megreped a kalács sülés közben, mégpedig:

  1. Túl lassan sütjük a tésztát. Ilyenkor a folyadék lassan melegszik át a tésztában, illetve azzal, hogy lassan melegszik, még tovább kel és egyszerűen szétfolyik.
  2. Ha a kalács sütés közben reped meg úgy, hogy közben emelkedik és nem esik össze, akkor jellemzően kevés ideig kelesztettük és keletlen maradt a tészta. 
  3. Amennyiben a kalács sütés közben reped meg úgy, hogy egyébként összeesik a kalács és elterül a sütőformában, akkor túlkelt a tészta.
  4. Túl sok élesztőt adtunk a tésztához.
  5. Túl meleg helyen kelesztettük a tésztát.
  6. Sok a folyadék a tésztában. Ez lehet a tölteléktől is, de a hozzáadott folyadék mennyiségétől is.

És ha kirepedt, mi van akkor? Mindenki nyugodjon meg, nem kell minden ünnepre tökéleteset alkotni, inkább szóljon a hosszú hétvége a pihenésről, evésről-ivásról, mint egy kalácsról.

Napi Spúrtipp
Hóvége Ügyfélszolgálat

Hogy lesznek nyitva a benzinkutak karácsonykor? Itt pontosan megnézheti

A jó hír, hogy az internet és a Google karácsonykor is barátunk.

Ne fizess egy vagyont a reptéri parkolásért, ingyen is megúszhatod

Nem egy változás történt a tavalyi szabályokkal szemben, de továbbra is van lehetőség ingyenes parkolásra, ha elég szemfülesek vagyunk.

Mégsem utazol? Így kaphatod vissza a vonatjegyed árát egyszerűen

Pénztárban vagy online vásároltad? A MÁV miatt nem utazol? Íme a visszaváltás szabályai.

Te is sokszor felébredsz éjjel 2-3 körül? A legtöbb embernél ez áll a háttérben

Akörnyezeted és bioritmusod is sokat számít: az optimális alvási hőmérséklettől az életmódig.

Nagyon finom zserbó recept Borbás Marcsi módra: omlós tészta, krémes töltelék

A nagyon finom zserbó omlós és jó sok töltelékkel készül.