Mitől reped meg a kalács sülés közben? 6 súlyos hiba, amit minden kezdő elkövet

Itt és itt már írtunk arról, hogy hogyan lesz tökéletes és foszlós a kalács húsvétra. Mégis mindig kimarad valami, amivel nem számoltunk. Hiába csináltunk mindent a recept szerint, tartottuk be az utasításokat, és hiába hisszük, hogy klappol minden, csak megreped az a kalács. Téged is kiborít? Utánajártunk, hogy mitől reped meg a kalács sülés közben és mire kell odafigyelni, hogy ez ne történjen meg.

Na, nem mintha egyébként nem lenne finom, és ne fogyna el ugyanúgy a nem tökéletes kinézetű kalácsunk is. Mindenki ismeri azt az érzést, hogy valamivel sokat dolgozik, gondosan figyel minden részletre, mégis félresikerül az utolsó pillanatban. Hat súlyos, ám annál könnyebben kiküszöbölhető hibát mutatunk, amitől megrepedhet a kalács.

Mitől reped meg a kalács sülés közben? Ezekre figyelj, hogy ne történjen meg

Az élesztő

Az élesztőn nem érdemes vacillálni, az instant ugyanúgy működik, mint a friss. Használjuk azt, amivel jobban szeretünk dolgozni, sütés szempontjából teljesen mindegy, hogy nincs otthon friss élesztő, csak az instant változat.

Dagasztás

Géppel vagy kézzel dagasztjuk a kalács tésztáját, igazából nem számít. A lényeg, hogy szép sima tésztát kapjunk. A tészta akkor , ha már nem ragad sem a tálhoz, sem a kezünkhöz.

Kelesztés

A tésztát mindig letakarva kelesszük és meleg helyen, ahol stabil a hőmérséklet. Sem a huzat, sem a túl meleg nem tesz jót neki kelesztés közben.

Pihentetés

Ahhoz, hogy jó legyen a kalács tésztája, többször kell pihentetni. Átgyúrjuk, formázzuk, pihentetjük, majd megint formázzuk, megint pihentetjük. A sok sütés-főzés mellett néha szívünk szerint spórolnánk ezeken a lépéseken, pedig nem szabad.

Mindent a fentiek szerint csináltam. Akkor mégis mitől reped meg a kalács sülés közben?

Ismerős helyzet?

Hat oka lehet, ha megreped a kalács sülés közben, mégpedig:

  1. Túl lassan sütjük a tésztát. Ilyenkor a folyadék lassan melegszik át a tésztában, illetve azzal, hogy lassan melegszik, még tovább kel és egyszerűen szétfolyik.
  2. Ha a kalács sütés közben reped meg úgy, hogy közben emelkedik és nem esik össze, akkor jellemzően kevés ideig kelesztettük és keletlen maradt a tészta. 
  3. Amennyiben a kalács sütés közben reped meg úgy, hogy egyébként összeesik a kalács és elterül a sütőformában, akkor túlkelt a tészta.
  4. Túl sok élesztőt adtunk a tésztához.
  5. Túl meleg helyen kelesztettük a tésztát.
  6. Sok a folyadék a tésztában. Ez lehet a tölteléktől is, de a hozzáadott folyadék mennyiségétől is.

És ha kirepedt, mi van akkor? Mindenki nyugodjon meg, nem kell minden ünnepre tökéleteset alkotni, inkább szóljon a hosszú hétvége a pihenésről, evésről-ivásról, mint egy kalácsról.

Napi Spúrtipp
Hóvége Ügyfélszolgálat

Kis befektetéssel, kevés pénzzel is beszállhatsz: akár nyugdíjasként is megéri a DKJ

Kis pénzzel, kis idő alatt is megéri megvásárolni.

Milyen ingatlanra igényelhető az Otthon Start? Tanyától az önkormányzati lakásig, itt van minden

Az utóbbi hetekben több ponton is finomított a kormány az Otthon Start feltételein — főként azon, hogy milyen ingatlanra igényelhető.

Valóban lehetséges az orrdugulás megszüntetése 5 perc alatt? Villámmegoldások, amik tényleg működnek

Kiderítettük, hogy az orrdugulás megszüntetése 5 perc alatt valóban lehetséges-e, és mely módszerek segíthetnek a gyors enyhülésben.

Hogy működik a Polar klíma távirányító? Minden funkció és trükk, amit érdemes ismerni

Mutatjuk, mit jelentenek a távirányító gombjai és kijelzőjén megjelenő "ikonok".

Itt a lista: ezekben a boltokban éri meg legjobban beváltani a nyugdíjas utalványt!

Megérkeztek a 30 ezer forintos nyugdíjas utalványok! Mutatjuk, mely boltokban jár a legtöbb kedvezmény: hol kapsz kupont, extra bónuszt és hogyan érdemes beváltani.

Merre jár a Lidl mozgóbolt? Itt ellenőrizheted, hozzátok mikor fordul be

Szeretnéd elcsípni? Mutatjuk a Lidl mozgóbolt menetrendjét.