Kimchi alaprecept: koreai csípős savanyúság fillérekből

A magyar konyhában is fontos helyet foglalnak el a savanyúságok, és nincs ez másként Koreában sem: a kimchi alaprecept az ő nemzeti csalamádéjuk (magyarosan írva is lehet: kimcsi) hoztuk el ma kedves olvasóinknak. Egyszerű és spórolós finomság.

Sok helyen lehet olvasni a kimchi alaprecept témájában, hogy ez tulajdonképpen nem egy konkrét ételt ír le, hanem egy technológiát. Úgy kell erre gondolni, mint mondjuk a kovászos uborka esetében. Nyilván nem kell külön recept a savanyított zöldparadicsomnak, ha ismerjük a technológiát az ubi révén. Sőt. A kimcsi inkább a csalamádéhoz áll közel, abból a szempontból, hogy a benne szerepeltetett zöldségek és arányuk is szabadon alakítható (ahány ház, annyi szokás), ahogy a csípősség-sósság vonalon is szabad a pálya.

Ami a kimcsinek alapból érdekessége, hogy nemcsak só, víz és csípős paprika van a levében, hanem rizskása és valamilyen tengeri összetevő is (halas vagy rákos vonulatok vannak). Lássuk akkor, mi is a kimchi alaprecept, amit bárki elkészíthet olcsón otthon is.

Kimchi alaprecept

A koreai csalamádé
Kimcsi vagy kimchi, a koreai csalamádé és annál több
Recept nyomtatása
Fogás savanyúság
Konyha ázsiai
Kulcsszavak kimchi, koreai, olcsó

Felszerelés

  • turmixgép
  • befőttes üveg

Hozzávalók

  • 1 fej kínai kel (nagyobb)
  • 3 darab sárgarépa (közepes)
  • 1 darab jégcsapretek (közepes)
  • 1 csokor újhagyma (zöldjével együtt)
  • 100 gramm nyers rizs
  • 50 gramm nyers gyömbér
  • 1 egész fej fokhagyma
  • Kristálycukor
  • Halszósz
  • Csili
  • (jódozatlan)

Elkészítés

  • A kimchi alaprecept készítésekor a kelkáposztát felcsíkozzuk, egy nagy edénybe tesszük és sós vízzel felöntjük úgy, hogy ellepje.
  • A felöntővízhez literenként 3-5 deka sót keverünk. A keveréket legalább 6 órát (vagy egy egész éjszakát) állni hagyjuk, majd a káposztákat kiszedjük és kicsavarjuk. A sóoldatot ne öntsük el, mert a végén kelleni fog.
  • A rizst vízben péppé főzzük, majd turmixban összepépesítjük a nyers fokhagymával és gyömbérrel. Kevés vizet adunk hozzá, ha szükséges. Keverjük bele a halszószt (vagy rákpasztát), a csilit és a cukrot.
  • Amíg a pépünk hűl, vágjuk össze a többi zöldséget, majd az egészet alaposan keverjük össze úgy, hogy a káposzta és a többi zöldség is bevonatot kapjon. Ha ez megvan, szorosan befőttesüvegekbe töltjük, a félretett sóoldattal felöntjük, majd lesúlyozzuk és lezárjuk.

Hogy meddig érdemes a kimcsit fermentálni, arról megoszlanak a vélemények. Egyesek 1-2 napos szobahőmérsékleten tartás után 10 napos hűtős érlelést javasolnak, míg mások 7 nap konyhapultot és 7 nap hűtőszekrényt. Tehát nagyjából 2 hét alatt készül el. Az biztos, hogy addig nem érdemes hűtőbe tenni, amíg a tejsavas erjedés nem indul meg. Ezt az illat és a buborékképződés egyértelműen jelzi majd. Jó étvágyat!

Napi Spúrtipp
Hóvége Ügyfélszolgálat

Így ismerd fel a romlott húst, mielőtt megvennéd!

Tudd meg, mik a romlott hús jelei, és hogyan ismerheted fel a boltban a friss húst! Spórolj pénzt és óvd az egészséged ezekkel a tippekkel.

Elfelejtettél gépjárműadót fizetni? A forgalomból is kivonhatják a kocsit, ha ezt nem teszed meg

Ha áprilisban valahogy elsiklottál a gépjárműadó befizetése felett, és mostanában kezdtél el rákeresni arra, hogy "NAV gépjárműadó telefonszám", akkor nagy valószínűséggel már benned is felmerült: mi lesz, ha kivonják a kocsit a forgalomból?

Magyar nyugdíjból spanyol paradicsom: sok idős költözik a napfényes tengerpartra

Spanyolországban majdnem kolbászból van a kerítés.

A takarítás szent grálja: mire jó az IPA tisztító és hogyan használd?

Az izopropil alkohol sokoldalú, gyorsan ható és olcsó megoldás a hétköznapi fertőtlenítésre és tisztításra, amely otthon is biztonságosan használható.

Olcsó, nyárias, retró: isteni resztelt máj sűrű szafttal

Resztelt máj sűrű szafttal, petrezselymes burgonya körettel tálalva.

Segélyhívás külföldön, ha csak magyarul beszélsz, vagy nincs térerő – Túlélő útmutató az EU-ban

Életmentő kisokos: hogyan hívhatunk segítséget külföldön a legegyszerűbben, bármilyen helyzetben?