Mézeskalács fűszer házilag – ajándéknak is tökéletes

A mézeskalácssütés minden évben az ünnepi készülődés elengedhetetlen része. Sokan döntenek úgy, hogy a bejglit inkább megveszik, amivel nincs is semmi gond, ennyivel is kevesebb a teendő. A mézeskalács már más tészta, sokkal jobb érzés otthon sütni és kidíszíteni, mint megvenni valahol. Még jobb, ha a fűszerkeveréket is mi magunk készítjük hozzá, hiszen a mézeskalács a tökéletes fűszerezéstől lesz igazán finom. Hogyan készül a mézeskalács fűszer házilag? Segítünk!

Nyugodtan készítsünk egyből több adagot. Kreatív és hasznos ajándék a házi mézeskalács fűszerkeverék, hiszen egyébként sokféle sütemény ízesíthető vele, nagyon jól illik bármilyen almás sütihez.

Mi a titka a mézeskalács díszítésnek, hogy egyszerre menjen könnyen és gyönyörű végeredményt kapjunk? Mutatjuk.

Mézeskalács fűszer házilag

Hozzávalók:

  • 1 mokkáskanál őrölt kardamom
  • 1 teáskanál őrölt fahéj
  • 1 teáskanál őrölt gyömbér
  • ½ mokkáskanál őrölt csillagánizs
  • ½ mokkáskanál őrölt szegfűbors
  • 1 teáskanál őrölt szegfűszeg
  • 1 mokkáskanál őrölt szerecsendió

A fűszerkeverék elkészítéséhez nincs is másra szükség, mint egy jól záródó, lehetőleg csatos üvegre. Ha ajándékba szeretnénk adni, válasszunk egy szép üveget, amit akár ki is díszíthetünk. A fűszereket jól keverjük össze, tegyük az üvegbe és sötét helyen tároljuk. 

A tökéletes cukormáz a mézeskalács díszítéshez

A tökéletes díszítés, ami nem folyik szét és napok múlva is gyönyörűen mutat a mézeskalácsokon.  

Hozzávalók:

  • 1 tojásfehérje
  • 25 dkg porcukor
  • 1-2 csapott evőkanál étkezési keményítő
  • csipet só

Először a tojásfehérjét verjük kemény habbá, majd ezt követően adjuk hozzá az átszitált porcukrot, amelyet előzőleg összekevertünk a keményítővel és a sóval. Ezt a keveréket dolgozzuk össze, amíg el nem érünk egy sűrűbb állagot. Ebből egy fehér, alap cukormázat kapunk. Aszerint, hogy milyen díszítést tervezünk, tovább színezhetjük a mázat színes ételfestékkel. Ne aggódjunk, nem fog rontani a cukormáz állagán. 

A díszítéshez kétféle mázra lesz szükségünk: terülőmázra és kontúrmázra. A terülőmáz hígabb, ez lesz az alap díszítés, a kontúrozáshoz pedig egy sűrűbb máz kell. A terülőmázat úgy tudjuk elkészíteni, hogy a kikevert cukormázat elfelezzük és két teáskanál vizet adunk az egyik feléhez. A másik fele lesz a kontúrmáz, aminek megmaradt a sűrű állaga.

A habot töltsük habzsákba – befoghatunk akár egy kisebb nejlonzacskót, aminek kivágtuk a csücskét – és már mehet is a díszítés.

Napi Spúrtipp
Hóvége Ügyfélszolgálat

Mit jelent a félpanziós ellátás? 5 turisztikai kifejezés, amit érdemes ismerni

Alapvető fogalmat járunk körül, hogy legközelebb már könnyebben menjen a foglalás.

Meddig érvényes egy beutaló? Van egy fontos dolog, amit kevesen ismernek

Az is fontos, hogy meddig érvényes egy beutaló, de azért nem kell kétségbeesni, ha lejárna, csak az alábbi dolgot tartsuk szem előtt.

El sem hiszed, mi mindenre jó a zöld dió tinktúra: béltisztító hatása elképesztő

Mi csuda a zöld dió tintúra? S mire jó? Lássuk meg jótékony hatásait, majd készítsük el otthon együtt.

Alighanem az ország legolcsóbb húsboltját találtuk meg: 5 évvel ezelőtti árakon vásárolhatunk

Te sem tudod melyik üzletben vagy hentesnél szerezhető be igazán olcsó hús? Ebben.