Vízkő elleni szer otthoni elkészítése könnyebb, mint gondolnánk. Cikkünkben 8 ilyen tisztítószert mutatunk be, illetve 2 tippet a vízkő ellen.

A vízkő elkerülhetetlen, minden háztartásban megjelenik. A csapvíz, a vezetékes víz több különféle oldott ásványi anyagot is tartalmaz, amelyek lerakódnak. Olyan hozzávalókra van szükség, amelyek ezeket az ásványi anyagokat oldják: a háztartásokban fellelhető filléres szerek lehetnek a segítségünkre, ilyen anyag a citromsav és az ecet. Ezek a fő hozzávalók az otthoni tisztításhoz.

Citromsavas vízkő elleni szer

Szórófejes flakonba tegyünk bele 30 ml citromsavat és 400 ml vizet, majd alaposan rázzuk fel. A folyadékot ezután fújjuk a vízköves felületre, majd 5-6 perc elteltével öblítsük le.

Ecetes vízkő elleni szer

100 ml ecetet keverjünk össze 100 ml langyos vízzel és öntsük szórófejes flakonba. Rázzuk össze. Ennek a szernek kell 10-15 perc a felfújás után, hogy hasson, majd vizes ronggyal töröljük le a maradék tisztítószert. Ha szükséges, ismételjük meg a folyamatot.

Citromsav és ecet: egy igazán erős vízkő elleni szer

50 ml citromsavat, 100 ml ecetet és 100 ml vizet töltsünk szórófejes flakonba. Rázzuk fel legalább 30 másodpercig, hogy jó alaposan összekeveredjenek az alapanyagok. Ezt a vízkőre juttatva 30 percig hagyjuk állni, majd vizes ronggyal távolítsuk el a maradék savas anyagot. Javasoljuk, hogy gumikesztyűt és szájmaszkot is használjanak a szer használata közben.

Grépfrút és só mint súrolószer

A kettő együtt remek súrolószert alkot. Kicsit több időbe telik, de cserébe környezettudatos megoldás. Tegyünk sót a félbevágott grépfrútra és dörzsöljük át vele a vízköves felületet. 20 perc eltelte után forró vízzel öblítsük le

Szódabikarbónából súrolószer

A szódabikarbóna és ecet keveréke csodás súrolószert alkot. Mivel természetes összetevőkről van szó, nem árt, ha előkészítjük a felületet egy már korábban említett szórófejes folyékony házi szerrel, majd miután kifejtette hatását, ezzel a szódabikarbónás súrolószerrel is átmegyünk a területen.

Toilet takarítása

Minden kólában megtalálható a citromsav és a foszforsav. Ezek pedig remek oldószert alkotnak. Öntsünk 2 liter kólát a WC-kagylóba, WC-kefével eljuttathatjuk a nehezen elérhető részeire, majd hagyjuk állni egész éjjel. Reggel csak le kell húzni, majd még egyet ráöblíteni.

Kávéfőző tisztítása

A kávéfőzőből távolítsuk el a kávémaradványokat. Keverjünk össze 2-3 dl vizet 10-15 ml citromsavval és ezt helyezzük a víztárolóba. Indítsunk el egy programot és figyeljük ahogyan megszűnik a kávéfőzőből kijövő folyadék akadozása. Ismételjük meg, ha szükséges. Végül engedjünk át rajta tiszta vizet, hogy kimossa a tisztítószert.

Pezsgőtabletta súrolószer

Oldjunk fel pezsgőtablettát egypohár vízben és kész is a súrolószer. Közvetlenül WC-be is dobhatjuk, hogy leoldja a lerakódásokat.

1. tipp

Háztartási kisgépek hosszú távú védelmére nagyon hasznos a vízszűrő kancsó. A berendezésbe a vízszűrő kancsóból öntsünk vizet, ezzel lelassítva a vízkő kialakulását.

2. tipp

A víz magas hőfoka a vízkő kialakulásának egyik legfőbb oka. Mérsékeljük a bojler, kazán és mosógép (30-40 Celsius fok ideális) beállított hőfokát.

Kapcsolódó

Legfrissebb

Legjobb e heti akciók: mutatjuk, miből érdemes most bevásárolni

Nem kérdés, hogy rengeteget spórolhatunk, ha az akciós termékeket vesszük. Persze nem érdemes mindent csak úgy összevásárolni, időt és pénzt takaríthatunk meg, ha előre...

A 40 fokot is bírja és gyönyörűen virágzik: ezt ültesd muskátli helyett

A szárazságtűrő egynyári növények közül az egyik leghálásabb a vinka, avagy rózsás meténg vagy rózsametáng. Levelei szépen erezettek, fényesek, virága jellegzetes, ötszirmú – ha...

Edd magad egészségesre: itt a legolcsóbb fermentált ételek listája

A természetes tejsavbaktériumok - amelyek a fermentált ételekben találhatók - csodát tesznek a bélflórával. Hozzájárulnak az egészséges és kiegyensúlyozott emésztéshez, csökkentik a káros baktériumok,...