Most különösen aktuális kérdés a nagy ünnepi sütés-főzésre készülve, hogy hogyan kell tárolni a pucolt diót, mákot. Lassan aranyárban van mindkettő, így ha éppen szembejön egy jó akció, érdemes belőlük nagyobb mennyiséget bevásárolni. A titok igazából a megfelelő tárolás.
Csak arra kell ügyelni, hogy a magvakat megfelelő helyre és módon tegyük el, azután más teendő nincsen. Egy-két szabályt betartva nem kell attól tartanunk, hogy megavasodik a dió vagy a mák.
Hogy kell tárolni a pucolt mákot?
A mák az egészséges étrend egyik alapeleme, kalciumban és vasban gazdag, két evőkanál mák a napi szükségletünk negyedét fedezi. Jót tesz a csontoknak, a szív-és érrendszernek, olaja pedig rákmegelőző hatású. Érdemes tehát rendszeresen fogyasztani – a megfelelő tárolással nem is lesz nehéz.
A mák tárolása esetében a legfontosabb kérdés, hogy egész vagy darált mákról van-e szó. Az egész mák tovább eláll, mint a darált. Mivel darálás közben az olajok kipréselődnek, így könnyebben avasodik.
Az avas mák nem csak rossz ízű, de káros is. A már megavasodott mákot semmiképp se fogyasszuk el, mert az avasodási folyamat során toxinok szabadulnak fel, amelyek károsan hatnak az egészségre. Az avasodás akkor alakul ki könnyen, ha a mák levegővel érintkezik. Ezért nagyon fontos, hogy légmentesen lezárva tároljuk. De nem tesz jót a magas hőmérséklet és a magas páratartalom sem.
A legjobb megoldás a mák tárolására, ha légmentes csomagolásban lefagyasztjuk és csak sütés előtt vesszük ki a fagyasztóból. A fagyasztóban hónapokig eláll és nem is szükséges kiolvasztani, amikor használni szeretnénk. A sima hűtőszekrényben a darált mák 1-2 hétig áll el, de érdemes cukorral összekeverve betenni a hűtőszekrénybe, a cukor ugyanis tartósítja.
Extra tipp: az egész szemű mák nehezebben romlik meg, de a tárolásánál szintén ügyeljünk arra, hogy légmentesen lezárva, lehetőleg hűtőszekrényben tartsuk.
Hogy kell tárolni a pucolt diót?
A dió magas antioxidáns tartalmának köszönhetően már napi 7 szem fogyasztásával segít távol tartani a betegségeket. Emellett a leghatékonyabb szívvédő olajos mag.
A pucolt diót mindenképpen jól zárható zacskóban tároljuk és ügyeljünk arra, hogy sötét, hűvös helyre tegyük. Az avas dió jellegzetes, savas, erős szagot áraszt, ilyenkor már tilos elfogyasztani. De az is árulkodó lehet, ha fonnyadt, gumis az állaga.
A zacskó helyett használhatunk légmentesen záródó dobozt vagy üveget is a dió tárolására. Ilyen körülmények között akár 3 hónapig is eláll anélkül, hogy megromlana. A hűtőszekrényben való tárolás szintén játszik, légmentesen lezárva a vitamin tartalmát is teljes mértékben megőrzi. Fagyasztani is lehet, ezzel inkább hosszútávra érdemes kalkulálni. Sima hűtőben 6 hónapig, fagyasztóban még tovább. Így akár egy évig megőrzi a frissességét és nem avasodik meg.