Csillogó, hófehér házi készítésű karácsonyfadíszek fillérekből

Az alábbi karácsonyfadíszek azért csodálatosak, mert tényleg hófehérek lesznek, a száradási időt leszámítva egy óra sem kell az elkészítésükhöz és kisgyerekekkel együtt is nyugodtan nekiállhatunk. Költségeit tekintve kb. 40 dísz jön ki nem egészen 1000 forintból. Hogyan készül a gyönyörű, hófehér karácsonyfadísz házilag, amelyhez elegendő csupán két összetevő? Mutatjuk!

Karácsonyfadísz házilag: mi kell hozzá?

Ráadásul hihetetlenül egyszerű, mert csak szódabikarbóna és keményítő kell az elkészítéséhez. Olyan, mint a só liszt gyurma, csak sokkal tisztább és szebb.

Hozzávalók:

-200 gramm keményítő

Itt figyeljünk arra, hogy a kukoricakeményítő – bár a legkézenfekvőbb választásnak tűnik, de – enyhén sárgás színű. Nekem a Haas márkájú keményítő vált be, azzal hófehérek lettek a díszek.

-400 gramm szódabikarbóna.

Ez esetben nagy kiszerelésben éri meg szódabikarbónát venni, hiszen a kis zacskók csak 50 grammosak. De, ha egyébként nem használnánk el egy fél kg-os szódabikarbónát, akkor a Tescoban kapható 100 grammos kiszerelés még egészen megéri. 

-250 ml víz

Elkészítés menete:

A keményítőt és a szódabikarbónát keverjük össze egy lábosban, majd adjuk hozzá a vizet. Keverjük el alaposan, teljesen csomómentesre.

Közepes lángon, folyamatos keverés mellett addig főzzük a masszát, amíg be nem sűrűsödik. Addig kevergessük, amíg gyurma állagú anyagot nem kapunk, de nagyon figyeljünk, mert könnyen le tud égni. Ha már összeállt a massza és gyurma keménységű, akkor öntsük ki a lábosból egy gyúródeszkára vagy munkafelületre. Várjunk egy kicsit, hogy kihűljön és gyúrjuk össze.

Terítsünk le sütőpapírt és azon dolgozzunk, mert egyébként könnyen leragadnak a díszek. Sodrófával lapítsuk ki legalább 3 milliméter vastagságúra a masszát. Ennél vékonyabb formákkal nehéz dolgozni és nagyon könnyen el is törnek.

Ezután jöhet a formázás: tetszőleges sütiformákkal szaggassuk ki a díszeket.

Amíg még puhák szívószállal vagy hurkapálcával szúrjunk lyukat a díszek tetejébe – ide kerülnek majd az akasztók.

Szintén sütőpapírra helyezzük a megformált díszeket és levegőn hagyjuk megszáradni. 10-12 óra elteltével megkeményednek, de a teljes száradási időhöz 3-4 nap kell.

Miután teljesen megszáradtak, a díszek széleit reszeljük le simára – akár egy körömreszelő is megteszi erre a célra.

A karácsonyi díszek dekorálása

A díszeket kifesthetjük színes festékekkel vagy szórhatunk rá csillámport, de keverhetünk a masszához fluoreszkáló csillámport. A sötétben világító akrilfestékek is nagyon jól mutatnak. 

Nyomhatunk bele levéllel, fenyőággal vagy bármilyen formával díszítést, tehetünk a díszekre gyöngyöket vagy átköthetjük szalagokkal.

Végezetül pedig válasszunk valamilyen szép szalagot vagy fonalat akasztónak.

Kapcsolódó cikkünk: Az 5 legszebb karácsonyi vásár Budapesten 2023-ban
Napi Spúrtipp
Hóvége Ügyfélszolgálat

Mit jelent a félpanziós ellátás? 5 turisztikai kifejezés, amit érdemes ismerni

Alapvető fogalmat járunk körül, hogy legközelebb már könnyebben menjen a foglalás.

Meddig érvényes egy beutaló? Van egy fontos dolog, amit kevesen ismernek

Az is fontos, hogy meddig érvényes egy beutaló, de azért nem kell kétségbeesni, ha lejárna, csak az alábbi dolgot tartsuk szem előtt.

El sem hiszed, mi mindenre jó a zöld dió tinktúra: béltisztító hatása elképesztő

Mi csuda a zöld dió tintúra? S mire jó? Lássuk meg jótékony hatásait, majd készítsük el otthon együtt.

Alighanem az ország legolcsóbb húsboltját találtuk meg: 5 évvel ezelőtti árakon vásárolhatunk

Te sem tudod melyik üzletben vagy hentesnél szerezhető be igazán olcsó hús? Ebben.