Hogyan lesz puha a sertésmáj? Ez a titka 

A sertésmáj szuper alapanyag. Olcsó, kiadós és sokféleképpen elkészíthető, ráadásul tele van tápanyaggal. Ugyan sokan tartanak az elkészítésétől, mert könnyen gumis lesz az állaga, de egy apró trükkel ezt bárki kiküszöbölheti és gyorsan, egyszerűen készíthet fejedelmi fogást. Elmondjuk, hogyan lesz puha a sertésmáj.

Miért érdemes sertésmájat fogyasztani?

Kár lenne száműzni az étrendünkből ezt a kiváló alapanyagot attól tartva, hogy kemény lesz vagy elrontjuk az állagát. A sertésmáj B-vitaminban rendkívül gazdag, rengeteg folsavat, vasat és cinket tartalmaz és jó kalcium forrás is. Ráadásul segíti a D-vitamin hasznosulását is. 

Ha éppen nincs ötletünk – ami azért gyakran előfordul a rohanós hétköznapokon – a sertésmáj okos választás ebédre vagy vacsorára. Számtalan módon elkészíthető, ráadásul gyorsan megvan és még az abszolút olcsó alapanyagok közé számít.

Sokan attól tartanak, hogy a máj méregtelenítő szerv, ezért nem ajánlatos fogyasztani. Igazából csak kiválasztja a mérgeket, de nem raktározza azokat – fogyasszuk bátran, ha szeretjük! 

Babák és kisgyerekek maximum heti egyszer ehetnek májat, viszont számukra is óriási vitaminforrás. Ha esetleg nem kedvelik, próbáljuk meg pástétomként kínálni valamilyen aszalt gyümölccsel, úgy nem érezni azt a markáns ízt. 

Felnőtteknek legalább hetente egyszer érdemes lenne felvenni a heti menübe. Készíthetjük rántva, resztelve, pirítva vagy akár májpástétomnak is nagyszerű – úgy akár reggelire is fogyasztható.

Hogyan lesz puha a sertésmáj?

A sertésmájat hűtőben maximum egy napig lehet tárolni, ezért érdemes a vásárlást követően hamar elkészíteni. Sose tegyük zacskóban a hűtőszekrénybe, mert bebüdösödik. 

Elkészítés előtt hártyázzuk le a sertésmájat, majd folyóvíz alatt öblítsük át. Fontos, hogy ne maradjon vizes, törüljük át például papírtörlővel. Bármit készítünk is belőle, szárazon tegyük a serpenyőbe!

Ha nem azonnal szeretnénk elkészíteni a májat, próbáljuk ki, hogy egy éjszakára tejbe áztatjuk, esetleg tehetünk mellé fokhagymát is. Ettől kifejezetten omlós lesz a máj, ez főként pástétom készítéséhez ajánlott.

Az elkészítés során a legfontosabb, hogy sose sózzuk meg a májat pirítás közben! Mindig a sütés végén kerüljön rá a só, ezzel tudjuk elkerülni, hogy gumis, kemény állagúvá váljon a sertésmáj.

Elég tehát erre az egyetlen apró dologra odafigyelni, hogy bármilyen fogást készítsünk is, az mindig puha és tökéletes legyen.

Tippek, hogy jó szaftos legyen:

  • Nem szabad nagyon apróra vágni, minimum a hüvelyknyi darabokkal dolgozzunk.
  • A legmagasabb lángon kell rázogatva sütni.
  • A serpenyőbe csak annyit májat szabad tenni, hogy süljön, ne párolódjon.
  • Gyakorlat teszi a mestert: el kell kapni a pillanatot, amikor épphogy csak elkészül. Úgy mondják, rozéra kell sütni, ez a kulcs.

Most, hogy megvan, hogy mitől lesz igazán puha a sertésmáj, próbáljunk ki egy gyors és egyszerű, viszont annál különlegesebb receptet:

Marshall máj

Egyszerű és krémes recept sertésmájból
Recept nyomtatása
Fogás Főétel
Konyha magyar
Kulcsszavak belsőségek, máj
Adag(ok) 4

Hozzávalók

  • 600 gramm sertésmáj
  • 200 gramm szalonna
  • 2 ek liszt
  • (ízlés szerint)
  • Bors (ízlés szerint)
  • Pirospaprika (ízlés szerint)

Elkészítés

  • A májat felszeleteljük és borsozzuk.
  • A szalonnát 8 hasábra vágjuk, a hasábokat beirdaljuk majd kisütjük.
  • A sertésmáj szeleteket lisztbe forgatjuk és a szalonna zsírján készre sütjük.
  • Tálalás előtt sózzuk a májat, a szalonnát pedig pirospaprikába forgatjuk.
  • Petrezselymes burgonyával az igazi.
Napi Spúrtipp
Hóvége Ügyfélszolgálat

Őszidő kvíz: mi a zimankó, cúg, ködpaplan?

Teszteld a tudásod, mennyit tudsz az őszidőről!

Mennyi most a gáz világpiaci ára és mennyit fizet a magyar? Meglepő a különbség

Megüthetjük a bokánkat, ha túl melegben telelünk.

Heti akciók: Most az Auchan vitte a prímet, 70%-os kedvezménnyel

A pult mögött zöldség, gyümölcs és egy üveg bor is vár, a hűtőben pedig a parenyica és a krémdesszert csücsül.

Házi piros arany recept, ami simán veri a bolti verziót – 30 perc alatt kész, és hónapokig friss marad

A magyar konyhában kevés olyan alapdarab van, amely annyira összeforrt volna a hazai ízekkel, mint a Piros Arany és az Erős Pista. Ezek a paprikakrémek nemcsak fűszerek, hanem igazi hungarikumok, amelyek évtizedek óta ott lapulnak minden konyhapolcon.

„Üres a pénztárcám, hó vége van” – így élnek sokan Magyarországon a hónap utolsó napjaiban

A hó vége a magyaroknak nem csak egy dátum a naptárban. Sokan ilyenkor...

Így szórják a büntetőpontokat a hibázó sofőrökre: ráadásul 80.000 forint a piros lámpás áthajtás

Már azért is járhat büntetés, ha a sárgánál inkább odalépünk- és nem is akármekkora büntetéseket osztogatnak.