Krémes rizspuding maradék rizsből: könnyű és nagyon finom

Ez a rizspuding maradék rizsből készül tejjel, cukorral és tojással készül, otthonos ízvilágát pedig a vajtól és a vaníliától kapja. Finomság gyorsan, közvetlenül a tűzhelyről.

Kipróbálod?

A tűzhelyen, gyorsan, maradék rizsből készül tehát, és valóban így lesz a legkrémesebb, bár egyesek a sütőben készítik, de az igazi régimódi változat lassan készül a tűzhelyen. Mintha csak a sparhelt szélére húzná a nagymama.

A főtt rizst egy közepes lábosba tesszük és felöntjük másfél csésze tejjel. Lassú tűzön 20 percig főzzük, közben hozzáadjuk a kevés sót. Adjunk hozzá maradék tejet, a mazsolát, a felvert tojást és a cukrot. Folytassuk a főzést folyamatos keverés mellett, amíg jól összevegyül, de legalább 5 percig. A rizspuding maradék rizsből melegen és hidegen is kiváló. Ehetjük magában, de gazdagíthatjuk a tejberizshez hasonlóan kakaóval, fahéjjal, gyümölccsel, nutellával, csokiszórattal, dióval, lekvárral vagy ízlésünknek megfelelően szinte bármivel.

Rizspuding

Maradék rizsből
rizspuding maradék rizsből
Recept nyomtatása
Fogás desszert
Kulcsszavak olcsó, rizspuding
Adag(ok) 4

Hozzávalók

  • 1 ½ csésze főtt rizs (legjobb, ha egy napot állt a hűtőben)
  • 2 csésze tej
  • 1 csipet
  • 1 darab tojás (felverve)
  • csésze fehér cukor
  • 1 ek vaj
  • 0,5 tk vanília kivonat (vagy 1 csomag vaníliás cukor)

Opcionális:

  • Aranymazsola

Elkészítés

  • A főtt rizst egy közepes lábosba tesszük és felöntjük másfél csésze tejjel. Lassú tűzön 20 percig főzzük, közben hozzáadjuk a kevés sót.
  • Adjunk hozzá maradék tejet, a mazsolát, a felvert tojást és a cukrot. Folytassuk a főzést folyamatos keverés mellett, amíg jól összevegyül, de legalább 5 percig.
  • A rizspuding maradék rizsből melegen és hidegen is kiváló. Ehetjük magában, de gazdagíthatjuk a tejberizshez hasonlóan fahéjjal, gyümölccsel, nutellával vagy ízlésünknek megfelelően szinte akármivel.

Az interneten egyébként más receptek is bőven fellelhetők rizspudingra, ezeket is bátran ki lehet próbálni, hiszen maradék rizs és egy kis tej talán még hóvégén is akad otthon. Azért jók az ilyen receptek, mert örömöt hoznak, miközben tök szuper, hogy nem kell kidobni a még felhasználható maradékot. Mint például ez a rizspuding maradék rizsből.

Magyarországon évente 635 000 tonna élelmiszerhulladék keletkezik a háztartásokban. Ez egy főre lebontva nagyjából 65 kiló évente. Ez azt jelenti, hogy heti több mint egy kiló kaját te is a kukába dobsz. Ez brutális mennyiség, hihetetlen pocsékolás. Tegyünk a bolygónak és a pénztárcánknak egy nagy szívességet: pazaroljunk kevesebbet!

Olvasd el a pudingpormentes pudingról szóló cikkünket is!

Napi Spúrtipp
Hóvége Ügyfélszolgálat

Mikor éri meg a nagyszülőnek igényelni a gyest? Mindenki jobban jár ebben a 2 esetben

Különösen akkor hasznos, ha a szülők munkavállalása vagy egyéb körülmények miatt nem tudják kihasználni az ellátást.

Családi balesetbiztosítás havi 5000 forintból – 300 ezer forint járhat csonttörés esetén 3000 helyett

Ez az egyik legegyszerűbb biztosítási forma és a tévhittel ellentétben nem luxuskiadásról van szó.

Az anyósnyelv levele puha, sárgul és pöndörödik? Ez okozza a fő problémát

Nagy túlélő hírében áll, de amikor valami nem pont úgy van, akkor az anyósnyelv levele puha, besárgul, lehajlik.

40-nel mentem 30 helyett, megúszhatom? Ezt kell tudni a ráhagyásról 2025-ben

Az megvan, hogy a traffipax pontosan a tényleges sebességet rögzítik?

Most akkor meddig érvényes a beutaló? Tisztázzuk az összes félreértést

Most végre minden félreértést tisztázunk: meddig használható fel a beutaló, mikor kell új, s mi változott az őszi szigorításokkal.

A horgászok titkos térképe: a 11 legkapósabb süllőző és pontyozó hely az országban

Cikkünkben leírjuk, az országban merre találhatók a legjobbak, és mit kell tudni.