Nehéz anyagi helyzetben a lakosság: a háztartások egyre nagyobb adósságot halmoznak fel, de nem lakást vesznek, hanem a fogyasztásra kell az extra pénz. Egy átlagos magyar 40 ezer forint mínuszban van hónap végén.

Tovább romolhatott júliusban a lakosság anyagi helyzete a Magyar Nemzeti Bank (MNB) friss adatai szerint. A háztartások hitelállománya a történelem során első ízben átlépte a 10 ezer milliárd forintos lélektani határt, pedig számottevő hitelfelvétel nincs a piacon – írja a bank360. A portál szerint a személyi kölcsönök felvétele még döcög, lakáshitelekből viszont kevesebbet veszünk fel a korábbi évekhez képest. A folyószámlahitelek állománya hároméves rekordon (összes 262,5 milliárd forint), ami azt jelzi, hogy valóban egyre több háztartásnak okoz gondot kijönni a havi jövedeleméből.

Kapcsolódó cikkünk: Nem jövünk ki a pénzünkből, havi 40 ezres mínusszal zár az átlag hónap végén

A többi hiteltípusnál nem figyelhető meg hasonló dinamika, mint a folyószámlahiteleknél. Lakáshitelből 46,6 milliárd forint volt júliusban a szerződéses összeg, ez kevesebb mint az 55 százaléka az egy évvel korábbinak, nem egészen 4500 szerződést írtak alá a hónapban. Ezzel szemben a személyi kölcsönök népszerűsége töretlen: júliusban 42,5 milliárd forintnyi szerződéses összegről számolt be az MNB, ez valamivel magasabb a tavalyinál. Pedig a kamatok ijesztően magasak, átlagosan 19 százalék fölött alakultak.

Ez lehet aggasztó jelzés: elképzelhető, hogy

sok család azért választja az eladósodást, mert nem tudja finanszírozni a napi kiadásait a jövedelméből a magas infláció és reálbércsökkenés miatt.

A babaváró hitelt 2248 házaspár igényelte júliusban 22,2 milliárd forint értékben. A kereslet lényegesen alacsonyabb, mint a megelőző években, de a 2023 eleji nagy visszaeséshez képest valamelyest nőtt. Ennél a hitelnél az év vége felé várható keresletnövekedés, mivel 2024-től jelentősen szigorodnak majd a feltételei.

A szabad felhasználású jelzáloghitelek népszerűsége visszaesett a korábbi hónapokhoz képest, amikor 10 milliárd forint feletti összegben vettek fel belőle. 499 szerződést írtak alá júliusban, a szerződött hitelösszeg pedig 7,6 milliárd forintra csökkent, ami nagyjából megfelel a korábbi években megszokottnak.

Nehéz anyagi helyzetben a lakosság: fogynak a megtakarítások

A háztartások bankszámláin lévő összeg eközben folyamatosan fogy. A betétek állománya július végére 11 776,8 milliárd forintra csökkent, ami több mint kétéves mélypont. Júliusban a háztartások több mint 154 milliárd forintot vettek ki a betéteikből, az év eleje óta 975 milliárd forintot meghaladó betétkivonás történt.

Ebben szerepet játszhat az is, hogy a magas megélhetési költségek miatt a lakosság egy része kénytelen felélni a tartalékait. Az is elképzelhető, hogy a magas infláció miatt egyre többen fektetik be a pénzüket értékpapírokba. Már akinek van.

További részletek a bank360.hu-n.

Egy felmérés szerint a lakosság negyede nem jön ki a hó végén. Másik negyede pedig csak nehézségek árán. Tehát a magyarok több mint fele nem keres annyit, hogy gond nélkül kijöjjön a hó végén. Átlagos életszínvonalra eleget csak a lakosság 10 százaléka keres. Te hová tartozol? Számítsd ki kalkulátorunkkal:

Kapcsolódó

Legfrissebb

Legjobb e heti akciók: mutatjuk, miből érdemes most bevásárolni

Nem kérdés, hogy rengeteget spórolhatunk, ha az akciós termékeket vesszük. Persze nem érdemes mindent csak úgy összevásárolni, időt és pénzt takaríthatunk meg, ha előre...

A 40 fokot is bírja és gyönyörűen virágzik: ezt ültesd muskátli helyett

A szárazságtűrő egynyári növények közül az egyik leghálásabb a vinka, avagy rózsás meténg vagy rózsametáng. Levelei szépen erezettek, fényesek, virága jellegzetes, ötszirmú – ha...

Edd magad egészségesre: itt a legolcsóbb fermentált ételek listája

A természetes tejsavbaktériumok - amelyek a fermentált ételekben találhatók - csodát tesznek a bélflórával. Hozzájárulnak az egészséges és kiegyensúlyozott emésztéshez, csökkentik a káros baktériumok,...