A rendrakási tippek nem mást jelentenek, mint használati útmutatást ahhoz, hogyan szerkeszd újra az otthonod. Mivel az otthonod története sosem ér véget, a rendrakás is végtelen történet. Viszont nem kell, hogy dráma legyen. Háromrészes sorozatunk első része.

Az otthonod nem raktár

Szóval ne is kezeld úgy: ne tarts meg egy csomó már nem kellő dolgot azzal, hogy egyszer még jól jöhet. Mégis, egy doboz teli 10-20 évvel ezelőtti mobiltelefonokkal, az mire lesz jó? Két, évekkel ezelőtt leszerelt függönykarnis mégis mire kell? Hát az iskolai füzetek, amiket 30 éve nem nyitottál ki? Ugyan már, ez mind csak a helyet foglalja és a port fogja. Ki vele!

Megtartani valamit sincs ingyen

Csak azért tartani meg valamit, mert nem volt olcsó, és sokba kerülne újból megvenni, pénzkidobás. Mindennek van költsége. Ha más nem, akkor az idő, amit rászánsz, de a hely sincs ingyen, nem beszélve arról, hogy akár el is adhatnád.

Megveheted újra

Rengeteg felesleges dolog van mindenkinél, amik egyszerűen csak azért maradnak, mert nem akarod újra megvenni. Olyan dolgokról van szó, amiknek a megtartására ez az egyetlen motiváció. Mondjuk 8 fonott kosár, amik semmire se kellenek. Minek vannak? Menjenek. Ha egyszer kell majd egy kosár (nem fog), vegyél újat.

Egyérintőzés

Az egyérintőzés elve a halogatással függ össze. Arra utal, hogy az elintézendő dolgokat csak egyszer kell kézbe venni: amikor elintézzük. Jó példa erre a posta. A mi lakásunkban sokszor hetekig állnak a felbontatlan levelek, rakjuk ide, tesszük oda, lepotyog, felvesszük a stószt, elfelejtjük, lejár a határidó, keresgéljük és a többi. Nem lenne egyszerűbb rögtön átpörgetni, amit kell, azt elintézni, a többi meg mehet a kukába? De lehetne mondani a mosogatást, a hajtogatást vagy a bevásárlás elpakolását is.

Legjobb, kedvenc, nélkülözhetetlen rendrakási tipp

Lomtalanításkor kiváló mantra ez: csak azt tartsd meg, ami a legjobb, a kedvenced vagy nélkülözhetetlen. Neked is 50 konyharuhád van? Minek? 7 nem lenne elég? A legjobbak.

Hasznosság és szépség elve

A lakásban kétféle dolgot érdemes tartani. Ami hasznos és ami szép. A kapcsolat vagylagos is lehet, hiszen nem vagyunk gépek és nem élünk múzeumban sem. Amit szépnek találsz, ahhoz ragaszkodj, ami pedig nagyon hasznos, azt botorság lenne eldobni a rendrakás jegyében. Ami viszont egyik kategóriába sem esik…

Az öröm meglelése

A világ talán leginkább ismert rendrakásinfluenszere, Marie Kondo azt vallja, hogy a tárgyak, amelyek körülvesznek minket, azok vagy az öröm szikráját adják vagy feleslegesen vannak ott. Ha valamilyen tárgyban az ember nem leli örömét, annak valószínűleg nem kellene a tulajdonában lennie. Ez nemcsak olyan dolgokra érvényes, mint mondjuk az autó vagy a mobiltelefon, de simán alkalmazható szerszámokra és bútorokra és még ki tudja felsorolni, hogy mikre is.

Az ajándékok funkciója

El kell fogadni, hogy az ajándékok alapvető funkciója azok adása és kapása, vagyis elsődlegesen nem használati tárgyak. Ha egy dolog ajándék volt, attól még nyugodtan meg lehet tőle szabadulni, hiszen már betöltötte a funkcióját.

Doboz a szekrény alján?

Nem arról van szó, mikor gyűjtöd a dobozokat, amikből változatos helyeken van egyre több, míg aztán lommá válnak. Ellenkezőleg: ez egy kitűnő rendrakási tipp. Tegyél egy nagy dobozt a ruhásszekrény aljába, és minden alkalommal, amikor egy ruhát felvéve nem érzed jól magad benne, csak dobd bele! Az a doboz a selejtes, abból vissza már semmi nem jön. Mehet eladásra vagy elajándékozásra.

Egy be, egy ki

Az előző tippel rokon, ehhez is érdemes dobozolni. Szóval ez annak a szokása, hogy ha már van valamid, abból csak akkor veszel ugyanolyan funkciójú tárgyat, ha lecseréled. Vagyis nem halmozol extrákat. Ez elsőre talán kicsiségnek tűnik, de ha az ember jobban belegondol, esetleg átnézi mondjuk a konyhaszekrényt, amiben 20 használaton kívüli bögre ücsörög, könnyen rájön, hogy nem az.

Folytatása következik…

Kapcsolódó

Legfrissebb

Minden dolgozónak alanyi jogon jár, amikor elrendelik a hőségriadót – kötelező biztosítani

Az extrém magas nyári hőmérséklet – ami valljuk be egyre gyakoribb – nem csak a mindennapokban okoz nehézségeket, hanem a munkahelyek számára is komoly...

Tényleg bevezetik? Valóra válhat az ingyenes jogsi

Megjelent az a kormányhatározat, amely pénzt biztosít a honvédségnek a középiskolai tanulók ingyenes jogosítvány szerzésének finanszírozására- írta az economx.hu. A tervek szerint szeptembertől az...

Bársonyosan selymes bőr fillérekből: 6 természetes testápoló házilag

A bársonyosan selymes bőr sokak álma. Aki ilyen szerencsés adottsággal rendelkezik, annak nem kell bajlódnia a kiszáradás okozta apró sérülésekkel, vagy éppen a bőr...