Tegyük a levendulavirágot cukorral együtt hideg vízbe. A legjobb, ha szűrt vagy forralt és visszahűtött vizet használunk.
Hagyjuk állni a levendulás-cukros vizet 1-2 napig, de időnként keverjük meg, hogy a cukor feloldódjon és a virágok víz alá kerüljenek.
Másnap adjuk a citromkarikákat és a citromsavat a cukros-levendulás vízhez, és kezdjük el felforralni.
Ha felforrt, szűrjük üvegekbe a szörpöt.
Zárjuk le őket, majd pár pillanatra állítsuk fejre mindegyiket, aztán száraz dunsztban (takarókba csavarva) hagyjuk kihűlni.
A citromsav és a dunsztolás tartósít, nincs szükség külön tartósítószerre. A szörp hígításához használhatunk szénsavas és szénsavmentes vizet, ízesíthetünk vele limonádét, teát és desszerteket is. Ez a recept rózsaszínes árnyalatú szörpöt eredményez, de a végleges szín függ a levendula fajtájától is.