A harmadára esett a lakáshitelek iránti kereslet. Ennek az egyik magyarázata, hogy három év alatt jelentősen megnövekedtek a törlesztőrészletek, írja a Bank360.hu elemzése.

A lakáskölcsönök átlagos hitelköltség mutatója jó ideje 10 százalék felett van, ami jelentősen visszavetette a hitelfelvételi kedvet.

A drágulást jól mutatja a 20 éves futamidejű 20 millió forintos lakáshitel kondícióinak változása: három évvel ezelőtt 116 ezer forintos törlesztővel fel lehetett venni, most viszont 178 ezer forint a legkedvezőbb ajánlat.

A Magyar Nemzeti Bank adatai szerint februárban az új lakáshitelek összege az egy évvel korábbinak kevesebb mint a harmadára, 33,1 milliárd forintra (szezonálisan kiigazítva 42,1 milliárd forintra) esett, ami

több mint 6 éves mélypont.

A Bank360.hu számításai szerint három év alatt, 2020 áprilisa óta a 20 millió forintos lakáshitel legolcsóbb havi törlesztőrészlete is 53 százalékkal drágult. Az adósnak a most felvett kölcsönre csaknem 15 millió forinttal többet kell visszafizetnie a teljes futamidő alatt.

Mennyit fizetünk most a 20 milliós lakáshitelért?

Bank360.hu lakáshitel kalkulátorában jelenleg a visszafizetendő összeget tekintve a legkedvezőbb banki ajánlatok – kamatkedvezménnyel – 9 százalék körüli kamattal és THM-mel érhetők el. 

Egy 20 millió forintos lakáshitelért, ha most veszi fel a használt lakást vásárló, húsz év alatt több mint a dupláját, mintegy 43 millió forintot fizethet vissza. Három évvel ezelőtt ezt megúszta 28 millió forint körüli teljes visszafizetendő összeggel.

Három év alatt 53 százalékos a drágulás

A három évvel ezelőtti és a most elérhető legjobb ajánlat között a havi törlesztőben 62 ezer forint. A teljes visszafizetendő összeget tekintve közel 14,9 millió forint a különbség. Ez 53 százalékos drágulást jelez – zárja elemzését a portál.

Kapcsolódó

Legfrissebb

Legjobb e heti akciók: mutatjuk, miből érdemes most bevásárolni

Nem kérdés, hogy rengeteget spórolhatunk, ha az akciós termékeket vesszük. Persze nem érdemes mindent csak úgy összevásárolni, időt és pénzt takaríthatunk meg, ha előre...

A 40 fokot is bírja és gyönyörűen virágzik: ezt ültesd muskátli helyett

A szárazságtűrő egynyári növények közül az egyik leghálásabb a vinka, avagy rózsás meténg vagy rózsametáng. Levelei szépen erezettek, fényesek, virága jellegzetes, ötszirmú – ha...

Edd magad egészségesre: itt a legolcsóbb fermentált ételek listája

A természetes tejsavbaktériumok - amelyek a fermentált ételekben találhatók - csodát tesznek a bélflórával. Hozzájárulnak az egészséges és kiegyensúlyozott emésztéshez, csökkentik a káros baktériumok,...