Édes, gyors, olcsó – ezt csináld a maradék főtt tésztából

Bár jócskán megugrott az ára a száraztésztáknak (is) az elmúlt másfél évben, a népszerűségük nem csökkent – nem csoda, hiszen a hétköznapokon az egyik leggyorsabb vacsora az akármilyen tészta, de köretként is sokszor fogyasztjuk. Sokszor előfordul azonban, hogy túl sokat készítünk, és van megmaradt főtt tészta. Gond egy szál se, máris a konyhapulton a desszertünk alapja!

A főtt tésztákból készült édességek története messzire nyúlik vissza - régen nem is nyalánkságként, hanem második fogásként kezelték őket. Alapvetően két irányból közelíthetjük meg a témát: a túrós, vagy a magos-lekváros változatok a legnépszerűbbek.

A túrós rakott tésztákba gyakran kerül mazsola vagy más aszalt gyümölcs, és mivel a túrós-tejfölös alap esetenként nehéz lehet, érdemes tojáshabbal lazítani a rakottast – de ha spórolni szeretnénk, akkor tojás helyett vaníliapudinggal is megoldhatjuk, hogy laza, de remegős legyen a végeredmény. A másik lehetőség a diós-mákos rakott tészták világa – ezekhez a fogásokhoz leginkább szilva vagy baracklekvárt használunk plusz rétegnek, de például egy régi kedvenc, a pozsonyi kocka esetében itt is van egy tojáshabos réteg.

A maradék főtt tészta felhasználása

Maradék főtt tészta használatával akkor is ér desszertet készíteni, ha van 4-5 féle tésztánk a szekrény alján, és mindegyik kevesebb már, mint egy adag. Fontos tudni, hogy a maradékmentéshez elég 2 marék tészta is: egy-két adag rakott tészta is jobb megoldás, mintha kidobnánk az ételt!

A vargabéles receptje

Egy igazi klasszikus
Recept nyomtatása
Fogás desszert
Konyha magyar
Kulcsszavak egyszerű, maradékmentő, olcsó, vargabéles
Előkészítési idő 15 perc
Sütési idő: 35 perc
Teljes idő 45 perc

Hozzávalók

  • 0,5 csomag réteslap
  • 200 gramm cérnametélt
  • 250 gramm túró
  • 1,5 dl tejföl
  • 100 gramm cukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 3 darab tojás
  • 1 darab citrom reszelt héja
  • 1 csipet
  • 3 ek vaj

Opcionális:

  • 1 marék mazsola
  • Porcukor (tálaláshoz)

Elkészítés

  • A túrót villával összetörjük, hozzáadjuk a vaníliás cukrot, a cukrot a tojások sárgáját, a tejfölt és a citromhéjat, a mazsolát (ha használunk) majd alaposan keverjük össze.
  • Ha a megmaradt főtt tészta nem friss, meleg vízzel öblítsük át, hogy ne álljon egy tömbbe, majd keverjük össze a túrós krémmel.
  • A tojásfehérjét egy csipet sóval verjük kemény habbá, majd több adagban, óvatosan keverjük a tésztához, hogy úgy, hogy ne nagyon törjük össze.
  • A vajat megolvasztjuk. Egy tepsi alját vékonyan kikenjük vele, majd mehet rá egy réteslap. Kenjük át vajjal, és tegyünk rá még kettőt, ugyanígy vajazva.
  • Öntsük rá a masszát, majd fedjük be 3 réteslappal, melyek között olvasztott vaj van. Az utolsó réteslap tetejét már nem kell megkenni.
  • 180 fokra előmelegített sütőbe sütjük kb 30-35 percig, majd kivesszük.
  • Langyosra hűlve, porcukorral megszórva tálaljuk.

A megmaradt főtt tészta nem szemét, ezzel a recepttel kincset varázsolhatunk belőle.

Rizs van maradék? Abból is ajánlunk két desszertet és egytálételt is.

Napi Spúrtipp
Hóvége Ügyfélszolgálat

Mit jelent a félpanziós ellátás? 5 turisztikai kifejezés, amit érdemes ismerni

Alapvető fogalmat járunk körül, hogy legközelebb már könnyebben menjen a foglalás.

Meddig érvényes egy beutaló? Van egy fontos dolog, amit kevesen ismernek

Az is fontos, hogy meddig érvényes egy beutaló, de azért nem kell kétségbeesni, ha lejárna, csak az alábbi dolgot tartsuk szem előtt.

El sem hiszed, mi mindenre jó a zöld dió tinktúra: béltisztító hatása elképesztő

Mi csuda a zöld dió tintúra? S mire jó? Lássuk meg jótékony hatásait, majd készítsük el otthon együtt.

Alighanem az ország legolcsóbb húsboltját találtuk meg: 5 évvel ezelőtti árakon vásárolhatunk

Te sem tudod melyik üzletben vagy hentesnél szerezhető be igazán olcsó hús? Ebben.