Az olcsóbb vörösáruk tele vannak adalékanyagokkal, bizonyítottan egészségtelenek, és ha utánaszámolunk, igazából még az olcsó is drága. Mit együnk felvágott helyett? Mutatunk jobb, házilag is elkészíthető finomságokat.
3 olcsó példa a választékból
párizsi 1000 Ft/kg 54% hústartalom
virsli 1500 Ft/kg 55% hústartalom
sonka 2000 Ft 68% hústartalom
Felvágott helyett: alternatívák árral
Fasírt 1100 Ft/kg
4 főre
- 200 g darált hús
- 3 db zsemle
- 1 dl tej
- 2 db tojás
- 1 fej vöröshagyma finomra vágva
- 4 gerezd fokhagyma finomra vágva
- 1 tkanál őrölt kömény
- 1 tkanál őrölt fekete bors
- 1 ekanál fűszerpaprika
- só
A zsemléket a tejbe áztatom, kinyomkodom és széttrancsírozom. Az alapanyagokat kikeverem, egy tűzálló tálba nyomkodom, majd 150 C fokos sütőben 1 óra alatt készre sütöm.
Melegen és hidegen is feladható, de hidegen könnyebb szeletelni.
Májkrém házilag 800 Ft/kg
4 főre
- 200 g csirkemáj
- 200 g sertészsír
- 1 evőkanál frissen őrölt fekete bors
- só
A májat ujjnyi darabokra vágom, a többi alapanyaggal egy lábosba helyezem, és alacsony lángon, fedő alatt addig főzöm, amíg a máj teljesen megpuhul. Ekkor ledarálom és kikeverem a zsírral.
Befőttesüvegben tárolható.
Májpástétom 900 Ft/kg
8 főre
- 500 g darált hús
- 250 g csirkemáj kisujjnyi darabokra vágva
- 250 g szalonna felkockázva
- 5 gerezd fokhagyma finomra vágva
- 1 tkanál őrölt fekete bors
- 1 ekanál kakukkfű
- só
- 10 szelet bacon
A bacon kivételével minden alapanyagot összegyúrok. A baconnel kibélelek egy, a massza mennyiségének megfelelő sütőformát. Úgy bélelem, hogy a massza tetejét is be tudjam fedni.
A kibélelt formába nyomkodom a masszát és 150 C fokos sütőben egy órát sütöm. Hidegen szeletelem és tálalom, de ha melegen szeretnéd, akkor a hidegen felvágott pástétomra egy serpenyőben rá lehet pirítani.
Csirkemell lesütve 1500 Ft/kg
Citromos nyelv 1100 Ft/kg
8 főre
- 1 kg nyelv (sertés, marha, birka, bárány, ami van)
- 5 db babérlevél
- 20 db egész bors
- 2 db citrom hajszálvékonyra szeletelve
- 1 db citrom leve
- só
A nyelveket a babérlevéllel és a borssal, sóval alacsony lángon vajpuhára főzöm, majd melegen lefejtem róla a bőrt. Ferdén, minél nagyobb szeleteket vágok belőle és a citromszeletekkel lerétegezem, meglocsolom a citromlével.
Egy éjszakát pihentetem, aztán másnap hidegen tálalom.
Csípős szív 600 Ft/kg
8 főre
- 1 kg szív (sertés, marha, birka, bárány, ami van)
- 5 db babérlevél
- 20 db egész bors
- finomra vágott csilipaprika ízlés szerint
- csiliolaj ízlés szerint
- só
A szívet a babérlevéllel és a borssal, sóval alacsony lángon vajpuhára főzöm. Ferdén, minél nagyobb szeleteket vágok belőle, majd a csiliolajjal és csilivel tálalom.