Melyik hónapban mikor írják jóvá a nyugdíjakat és nyugdíjszerű ellátásokat a bankszámlával rendelkezőknek? Mikor számíthatnak az idősek a 13. havira? Mi van akkor, ha a postás hozza? Íme, a tudnivalók!

A nyugdíjak és nyugdíjszerű ellátások kifizetése havonta, a tárgyhónapra történik. Postai vagy elektronikus úton kapják meg az érintettek, aszerint, hogy melyik folyósítási formát kérték. Az utalás általában a hónap 12. napján, vagy ahhoz legközelebbi munkanapon érkezik. A Magyar Államkincstár közlése szerint 2023-ban várhatóan az alábbi időpontokban számíthatnak az idősek a jóváírásra:

IdőszakJóváírás
2023. januárjanuár 12. (csütörtök)
2023. februárfebruár 10. (péntek)
2023. márciusmárcius 10. (péntek)
2023. áprilisáprilis 12. (szerda)
2023. májusmájus 12. (péntek)
2023. júniusjúnius 12. (hétfő)
2023. júliusjúlius 12. (szerda)
2023. augusztusaugusztus 11. (péntek)
2023. szeptemberszeptember 12. (kedd)
2023. októberoktóber 12. (csütörtök)
2023. novembernovember 10. (péntek)
2023. decemberdecember 04. (hétfő)
Fontos, az Államkincstár külön kiemelte, hogy az időpontok tájékoztató jellegűek!

Mikor hozza a postás?

A Posta minden hónapban 12 munkanapon át viszi ki a havi rendszerességű nyugdíjakat. A nyugdíjasok minden év novemberében megkapják az ún. nyugdíjkifizetési naptárt, amelyben megtalálják a következő év minden hónapjára a konkrét kifizetési napokat.

A nyugdíjak kifizetése nyugellátási utalványon történik készpénzben, a címzett lakóhelyén, összeghatártól függetlenül.

Idén egy esetben változik a kifizetés rendje: ha a nyugdíj olyan címzettnek érkezne, aki meghalt az esedékességi hónapban. „A 2023. január 1-jét követően kiutalt ellátások esetén a nyugellátás esedékességének hónapjában elhunyt címzett részére érkezett utalványt a Posta nem fizeti ki. Az ellátás összegének kifizetésére ezt követően kizárólag a folyósító szerv jogosult”hívta fel a figyelmet a Posta.

Mikor utalják a 13. havi nyugdíjat?

Ahogy korábban írtuk, január elsejétől 15%-kal emelkednek a nyugdíjak. Az emelés a 13. havira is vonatkozik, amit idén a februárival együtt utalnak/kézbesítenek.

Kapcsolódó

Legfrissebb

Tavasszal gyűjthető gyógynövények: áprilisban és májusban ezt a hatot keresd

A gyógynövényekkel sokféle (egyszerűbb) betegséget kezelhetünk, csillapíthatjuk a fájdalmat, nyugtathatjuk idegeket, ráadásul teljesen ingyen juthatunk hozzájuk. Hasznosak, könnyű beszerezni őket és a gyűjtögetés akár...

Mit tehetünk a darazsak ellen? 7 környezetbarát megoldás

Hamarabb jött a jó idő és sok helyen feltűntek már a darazsak. Bár hasznuk is van ezeknek az állatoknak, jó, ha felkészülünk. Mit tehetünk...

Első házasok támogatása: hogyan kell igényelni, milyen segítséget kaphatunk?

Az első alkalommal házasságot kötők számos kedvezményben részesülhetnek, főleg akkor, ha még a családalapításon is gondolkoznak. Az állami támogatások mellett egyes települések önkormányzatai is...