Nyitólap Nyugdíj
HIRDETÉS

A zsűri döntött: íme a legfinomabb pálinkák rangsora, a cseresznye vitte a pálmát – Zoli bácsi blogja

A verseny díjazottjai egymás mellett állnak, a zsűri oklevelét mutatják

Őszre már lefőzik a pálinkák nagy részét, néhány szilva és a birs főzése marad csak a téli napokra. Régi szokás szerint ilyenkor a gazdák megmustrálták egymás főztjeit, pálinkáit. Lássuk, hogy alakul a legfinomabb pálinkák rangsora!

HIRDETÉS

A 2008-ban elfogadott pálinka-törvény többszöri módosításokkal lehetővé tette, hogy
egy tisztességes adózással bárki legálisan pálinkát főzhetett a gyümölcseiből. A pálinkatörvény egyértelműen meghatározta a pálinka fogalmát, mely kimondta,
hogy pálinkát csak a Magyarországon – valamint 4 osztrák tartomány kajszijából – termett gyümölcsökből lehet főzni.

Ebből kifolyólag is elmondhatjuk, hogy nemzetközi pálinkafesztiválok valójában nincsenek, hisz a pálinka magyar nemzeti ital. Egy Hungarikum.

Ma már egyre több helyen rendeznek kisebb-nagyobb mintákkal pálinka minősítő versenyeket. Baranyában a legismertebb mustra a Kárászi Pálinka minősítő és a Komlói Pálinka- és pogácsa mustra.

Az utóbbit két hete rendezték meg, immáron 11-dik alkalommal. Az elmúlt 10 évben olyan szaktekintélyek voltak a zsűri elnökei, mint Dr. Piros László, a Pálinka Lovagrend volt elnöke, Bolyhos László, a Bolyhos és ífiai Pálinkafőzde tulajdonosa, Dr. Gyenesei István volt miniszter és pálinka szakmérnök, valamint legutóbb Trepák János, agrármérnök, a legnagyobb magyar kereskedelmi főzde, a Vino-Trep Kft. tulajdonosa. A minták száma évjárattól, időjárástól és minőségtől fügőöen 70 és 145 között szokott lenni.

HIRDETÉS

A minősítés egy bíráló lap alapján történik az előre leadott félliteres fehér üvegben, sorszámozott pálinkafajták szerint.

1- től 5-ig bírálja a zsűri a mintákat a technológiai íz, illat tisztaság, az illat karakter, az íz karakter és az egész harmóniája szerint. Így összesen 20 pont érhető el. És már a 19 pontos pálinka is arany minősítést kap. Ezüst jár a 17 – 18 pontos, bronz a 14 – 15 – 16 pontos italokért.

Az asztaloknál 4 fős zsűri tevékenykedik azért, hogy összeálljon a legfinomabb pálinkák rangsora. Az asztalparancsnokok vizsgázott szakértők, míg a zsűri többi tagja a város vállalkozóiból, közéleti, sport, kulturális szereplőiből áll össze.

A minősítéshez az asztalparancsnokok néhány soros értékelést is adnak. Ez különösen azoknál segít, akik akár a gyümölcs cefrézését, akár a főzését elrontották. A kóstolás minden egyes alkalommal tiszta, öblös fehér pálinkáspoharakból történik, amely után sajt, alma és kifli kockák és víz fogyasztása ajánlott. Mindez segíti a tárgyilagos elbírálást. (A kóstolásból megmaradt pálinkákat egy kancsóban összegyűjtjük.)

A 20 pontos – az idén ebből 9 volt – aranyérmes pálinkákat hármasával az asztalparancsnokok bírálták, míg végül megszületett a Mustra legjobb pálinkája, vagyis létrejött a legfinomabb pálinkák rangsora.

Idén Komlón ez egy cseresznyepálinka lett, Ollárik Tibor barátunk saját főzésű párlata. Az aranyérmes pálinkákból került ki a Legjobb női és a Legjobb bányász pálinkája is. Külön női zsűri bírálta el a 16 finomabbnál finomabb likőrt. A helyszínen választott zsűri pedig értékelte a frissen sütött ízletes pogácsákat.

Összeségében a leadott 80 minta közül 57 pálinka kapott minősítést, ez a leadott minták 70%-a. A zsűri elnöke szerint ez jelzi, hogy egyre többen tudnak jó minőségű, zsűrizésre alkalmas, igényes pálinkát készíteni. Ezekhez nagymértékben hozzájárult Dr. Gyenesei István korábbi előadásai, amit minden év tavaszán nagy érdeklődés mellett
tartott meg. Így természetes volt, hogy a közelmúltban elhunyt Pálinka mesterről a résztvevők tisztelettel megemlékeztek.

Miután kialakult a legfinomabb pálinkák rangsora, az eredményhirdetést egy közös főzés, zenés mulatozás zárta.

Napi Spúrtipp
HIRDETÉS
Nyitólap
Kihez forduljak?
Ügyfélszolgálat
Hírlevél
Exit mobile version