Lám, minden viszonylagos: míg egyesek szerint a kormány különleges kegyet gyakorolt az időseken a novemberi, 4,5%-os emeléssel, addig mások – jellemzően a hozzáértők – azt mondják, ennél lényegesen nagyobb, legalább 6,1%-osra lett volna szükség. Hogyan kell kiszámítani, mennyit kap november? Ebben is segítünk.

Mint írtuk korábban, a kormány rendkívüli nyugdíjemelésről döntött: novembertől 4,5%-kal nő a járadék, januárig visszamenőlegesen, továbbá nyugdíjprémiumot is fizetnek az erre jogosultaknak, legfeljebb 10 ezer forintot. A nyugdíjas szervezetek elégedetlenek a kiegészítés mértékével, attól tartanak, hogy az idősek jelentős részének tovább romlik az életminősége –  közölte a Népszavával Hegyesiné Orsós Éva, a Nyugdíjas Szervezetek Egyeztető Tanácsának soros elnöke.

13,4 < 15,6 = semmi ok az örömre

A nyugdíjemelést Orbán Viktor miniszterelnök korábban becsületbeli ügynek nevezte, Varga Mihály pénzügyminiszter pedig most azt mondta, a nyugdíjasokat a nehéz időkben is megbecsülés illeti. Ehhez képest ebben az évben összesen 13,4%-kal emelkedik az időskori ellátás összege (januárban 5%-os, júliusban 3,9%-os emelést kaptak az idősek, erre jön a novemberi 4,5%). Ez azért baj, mert a Központi Statisztikai Hivatal szerint már augusztusban 15,6%-os volt az árak változása, az Eurostat pedig ugyanerre a hónapra 18,6%-ot mért az egy évvel korábbi adathoz képest. Ráadásul a pénzromlás tovább gyorsul.

A Nyugdíjas Szervezetek Egyeztető Tanácsának soros elnöke szerint

az, hogy idén mindössze 13,4%-kal nő az ellátások összege, csupán azt jelenti, hogy a kormány alábecsülte az idén várható infláció mértékét.

Emlékeztetett továbbá Varga Mihály pénzügyminiszter korábbi kijelentésére, ami szerint az infláció november-decemberben tetőzhet 20% fölött. Ezek alapján legalább 6,1%-os nyugdíjkorrekció lett volna indokolt novemberben – mondta Hegyesiné Orsós Éva. Hozzátette, mivel semmi nem utal arra, hogy a most bejelentett emelést újabb követné, ez azt jelenti, hogy

egy 100 ezer forintból élő nyugdíjas zsebéből havi 1600 forintot vesz ki a kormány. Ez éves szinten 19200 forintot jelent.

A legszegényebbeken pedig a nyugdíjprémium sem segít: a 10 ezer forintot (mi az a tízezer ilyen árak mellett?) csak azok kapják meg, akiknek az ellátása novemberben meghaladja a 80 ezer forintot. Ennyit kap az is, akinek 80001 forint az ellátása, és az is, akinek egymillió. A többieknek ennyi sem jár – hívta fel a figyelmet a szakértő.

Hogyan kell kiszámítani, hogy mennyi lesz a nyugdíj novemberben?

Jövő hónapban háromféle juttatást kapnak a nyugdíjasok: az emelt nyugdíjat, a visszamenőleges nyugdíjkorrekciót és a nyugdíjprémiumot (már akinek jár). Az emelt nyugdíjösszeget úgy lehet kiszámítani, hogyha tudjuk, mennyi volt a 2022. januári emelés előtt (!) a havi ellátás mértéke. Év közben csak előző évi juttatás alapján lehet emelni, vagyis azt kell tudnunk, mennyi volt a nyugdíjunk tavaly év végén.

Így számoljunk:

  • a 2021. év végi nyugdíjhoz kell hozzáadni a 13,4%-át, vagy egyszerűen megszorozni a nyugdíjösszeget 1,134-del.
  • Ha valaki nem tudja, mennyi volt már tavaly a nyugdíja év végén, az is ki tudja számolni, mekkora lesz a novemberi összeg. Ehhez az októberi nyugdíjat előbb el kell osztani 1,089-del, és utána megszorozni 1,134-del.

Kapcsolódó

Legfrissebb

Hogyan ellenőrizhetjük az adószámlánkat? Mutatjuk lépésről lépésre

Tartozásunk van? Esetleg túlfizetésünk? Ha nem vagyunk benne biztosak, érdemes minél hamarabb lekérdezni az adószámlánkat, nehogy később meglepetés érjen. A túlfizetés még a jobbik...

Otthonfelújítási támogatás kinek jár? 6 millió forintot is kaphatsz

Az Otthonfelújítási támogatás várhatóan 2024 júniusától pályázható lesz. A kormány a 108 milliárdos programot a RePower nevű uniós forrásból fedezi. A támogatás az 1990...

Önkormányzati segély nyugdíjasoknak: így kérhetnek segítséget az idősek, ha kevés a havi ellátás

Jó, ha tudjuk, hogy bizonyos élethelyzetekben vagy ha rendkívüli segítségre van szükségünk nyugdíjasként, akkor támogatásért fordulhatunk az önkormányzathoz is. Nem elég a nyugdíj és...