Mit fogtunk? Rablóhal! Karácsonyi süllő, csuka vagy balin – Zoli bácsi blogja

Hazai vizeink alaposan lehűltek, így érdemes és érdekes is lehet a rablóhal horgászatára koncentrálni. Ha időben megfogtuk és lefagyasztottuk a csalihalainkat (halszeleteket), akkor elő kell venni, vagy megpróbálni kishalat fogni. Ez utóbbit ilyenkor sokkal nehezebb, mint nyáron vagy egy melegebb szeptemberi szürkületben.

Reblóhal horgászata: fiatal férfi az általa fogott csukát mutatja a tóparton
Ifjú barátom, Krisztián 5 kilós csukája!

Persze az igazán szórakoztató és izgalmas rablóhal-horgászati mód a pergetés. Volt olyan, mint legutóbb október közepén Orfűn, amikor első dobasra sikerült egy kisebb csukát megakasztani, de a  jellemző inkább az, hogy több órás dobálás után sincs egy koppanás sem. Fövenyesen sincs ez másként.

Ahány horgász, annyi szokás!

Géza barátom esküszik a 12-15 centis gumihalakra, míg Dezső bácsi ellát bennünket fagyasztott küszökkel, amiket hármasával teker be friss fóliával, hogy aztán 4 csomagot egy hűtőzacskóba téve tegye be a fagyasztóba. Fehér papírra filccel ráírja, hogy 4 adag fogyasztott küsz. Ha pedig a felengedett és megmaradt kis halakat újból lefagyasztja, ezért nem fogja legközelebb otthagyni a süllő.

Rablóhal horgászata: nyugdjas férfi az általa fogott csukát méri le
Szép fogás ez is!

Tőle tanultam meg, hogy a fagyasztott kishal hátuszonya alatt nem csak a horgot, hanem a fonott előkét is áthúzom, majd kétszer áttekerem a küsz testén és a szemén keresztül a hal fejében hagyom a horog végét. Tapasztalatom alapján nem tudta lelopni egyetlen ragadozó sem a fagyasztott kishalat. És természetesen ilyenkor a fenekező készség a  legjobb módszer, hisz hidegben a ragadozó halak is a fenéken keresik az élelmet. Meder vagy a tó alján. Nagy görbüléseket a rablóhal fogásokhoz, kedves horgásztársaim!

Mivel legutóbb egy szép csukát sikerült megakasztani, álljon itt javaslat az elkészítéséhez.

A 2 kg-os csukát tisztítás után beirdalom és 4-5 cm-es darabokra vágom. 8-10 gerezd fokhagymát felébe vágva rászórom a műanyag edénybe helyezett halszeletekre, majd 1 – 1,5 liter tejet öntök rá. Legalább 6 órát hagyom állni így. A tej és a fokhagyma enyhíti a csuka erős illatát, szagát. A fokhagymát kiszedve, lemosom a halszeleteket, papírtörölközővel szárazra törlöm, sóval, vegetával, borssal fűszerezem, majd a fokhagymát apró csíkokra vágom és kívül-belül meghintem vele a csukaszeleteket. Ezután tepsibe teszem, 2 evőkanál zsírral és egy fél deci száraz fehér borral 180 fokon sütöm 20 percig fólia alatt. Kivéve a sütőből megforgatom a halszeleteket és újabb 20 percig sütöm. Az utolsó 10 percre leveszem a fóliát és hőlégkeveréssel megpirítom a halszeleteket.

Egy 11 fokra lehűtött Fodorvin Rosét ittunk mellé.

Napi Spúrtipp
Hóvége Ügyfélszolgálat

Ezért tegyél barkaágat húsvétkor a lakásba: nem csak bőséget hoz, még 4 dolog a szép szokás mögött

A húsvéti barkaág nem csupán szép tavaszi dekoráció. Mélyebb jelentése van: a természet újjászületését, a keresztény hagyományokat (Virágvasárnap), a védelmet és a bőséget is szimbolizálja.

Ingyen is hajózhatsz a Dunán: szuper program gyerekekkel kompozni, mutatjuk a BKK hajó útvonalát

Budapesten kétféle hajós lehetőség közül választhat az, aki vízre szállna.

A nagy muskátli trükk: októberig ontja a virágokat, ha ezt megteszed

A teleltetés utáni muskátli visszavágása tavasszal a titka annak, hogy növényed egész nyáron át, sőt októberig ontsa virágait. Fedezd fel, hogyan ébreszd fel helyesen kedvencedet a bőséges virágpompa érdekében ezzel az egyszerű, de kulcsfontosságú lépéssel.

Ki volt a legrövidebb ideig magyar miniszterelnök? Új műveltségi kvíz!

Még egy újabb műveltségi kvíz érkezik, miután a legutóbbit nagyon sokan kitöltöttétek! Ezúttal a...

Kérdéseid vannak a családi adókedvezménnyel kapcsolatban? Mi segítünk!

Amit mindenkinek tudnia kell a családi adókedvezmény kapcsán – Gyakori kérdések, érthető válaszok. A Hóvége segít.

3 töltött tojás húsvétra, ha unod már a kaszinót – recept

Töltött tojás húsvétra, meglepő? Nos, ezek egy kicsit igen. Három rendhagyó receptet hoztunk,...