Mit fogtunk? Rablóhal! Karácsonyi süllő, csuka vagy balin – Zoli bácsi blogja

Hazai vizeink alaposan lehűltek, így érdemes és érdekes is lehet a rablóhal horgászatára koncentrálni. Ha időben megfogtuk és lefagyasztottuk a csalihalainkat (halszeleteket), akkor elő kell venni, vagy megpróbálni kishalat fogni. Ez utóbbit ilyenkor sokkal nehezebb, mint nyáron vagy egy melegebb szeptemberi szürkületben.

Reblóhal horgászata: fiatal férfi az általa fogott csukát mutatja a tóparton
Ifjú barátom, Krisztián 5 kilós csukája!

Persze az igazán szórakoztató és izgalmas rablóhal-horgászati mód a pergetés. Volt olyan, mint legutóbb október közepén Orfűn, amikor első dobasra sikerült egy kisebb csukát megakasztani, de a  jellemző inkább az, hogy több órás dobálás után sincs egy koppanás sem. Fövenyesen sincs ez másként.

Ahány horgász, annyi szokás!

Géza barátom esküszik a 12-15 centis gumihalakra, míg Dezső bácsi ellát bennünket fagyasztott küszökkel, amiket hármasával teker be friss fóliával, hogy aztán 4 csomagot egy hűtőzacskóba téve tegye be a fagyasztóba. Fehér papírra filccel ráírja, hogy 4 adag fogyasztott küsz. Ha pedig a felengedett és megmaradt kis halakat újból lefagyasztja, ezért nem fogja legközelebb otthagyni a süllő.

Rablóhal horgászata: nyugdjas férfi az általa fogott csukát méri le
Szép fogás ez is!

Tőle tanultam meg, hogy a fagyasztott kishal hátuszonya alatt nem csak a horgot, hanem a fonott előkét is áthúzom, majd kétszer áttekerem a küsz testén és a szemén keresztül a hal fejében hagyom a horog végét. Tapasztalatom alapján nem tudta lelopni egyetlen ragadozó sem a fagyasztott kishalat. És természetesen ilyenkor a fenekező készség a  legjobb módszer, hisz hidegben a ragadozó halak is a fenéken keresik az élelmet. Meder vagy a tó alján. Nagy görbüléseket a rablóhal fogásokhoz, kedves horgásztársaim!

Mivel legutóbb egy szép csukát sikerült megakasztani, álljon itt javaslat az elkészítéséhez.

A 2 kg-os csukát tisztítás után beirdalom és 4-5 cm-es darabokra vágom. 8-10 gerezd fokhagymát felébe vágva rászórom a műanyag edénybe helyezett halszeletekre, majd 1 – 1,5 liter tejet öntök rá. Legalább 6 órát hagyom állni így. A tej és a fokhagyma enyhíti a csuka erős illatát, szagát. A fokhagymát kiszedve, lemosom a halszeleteket, papírtörölközővel szárazra törlöm, sóval, vegetával, borssal fűszerezem, majd a fokhagymát apró csíkokra vágom és kívül-belül meghintem vele a csukaszeleteket. Ezután tepsibe teszem, 2 evőkanál zsírral és egy fél deci száraz fehér borral 180 fokon sütöm 20 percig fólia alatt. Kivéve a sütőből megforgatom a halszeleteket és újabb 20 percig sütöm. Az utolsó 10 percre leveszem a fóliát és hőlégkeveréssel megpirítom a halszeleteket.

Egy 11 fokra lehűtött Fodorvin Rosét ittunk mellé.

Napi Spúrtipp
Hóvége Ügyfélszolgálat

Mit jelent a félpanziós ellátás? 5 turisztikai kifejezés, amit érdemes ismerni

Alapvető fogalmat járunk körül, hogy legközelebb már könnyebben menjen a foglalás.

Meddig érvényes egy beutaló? Van egy fontos dolog, amit kevesen ismernek

Az is fontos, hogy meddig érvényes egy beutaló, de azért nem kell kétségbeesni, ha lejárna, csak az alábbi dolgot tartsuk szem előtt.

El sem hiszed, mi mindenre jó a zöld dió tinktúra: béltisztító hatása elképesztő

Mi csuda a zöld dió tintúra? S mire jó? Lássuk meg jótékony hatásait, majd készítsük el otthon együtt.

Alighanem az ország legolcsóbb húsboltját találtuk meg: 5 évvel ezelőtti árakon vásárolhatunk

Te sem tudod melyik üzletben vagy hentesnél szerezhető be igazán olcsó hús? Ebben.

Érdemes-e vakon követni a skandináv modellt? Meglepő dolgokat mondott egy szakértő

Sokan követnék a dán nevelési módszert, de egy szakértő most árnyalta a képet. Vajon tényleg boldogabbak a skandináv gyerekek?