A nagy vita: kell vagy sem cukrot tenni a pálinka cefrébe? – Zoli bácsi nyugdíjas blogja

A nyári horgászások alkalmával nagy vita alakult ki arról, hogy kell-e és mennyi cukrot kell tenni a cefrébe, és hogyan készül el főzésre a jó pálinka.

Az augusztusi meleg rányomta bélyegét a balatoni horgász eredményekre is. Az, hogy augusztus közepén a hajnali hőmérséklet egyszer sem csökkent 20 fok alá, eredményezhette, hogy csodaszámba ment, ha valaki pontyot akasztott. Pedig etettünk a nád mellett kukoricával, búzával a móló végéről a „bombáinkkal”. Ki milyen messze tudta a csalival megtöltött műanyagszerkezeteket eldobni.

A bodorkák és dévérkeszegek mellett rengeteg törpe akadt horogra. Utóbbiak döntő többségben az élő csalikra jöttek, de felvették a kukoricát és a pelletet is. A harmadik napon 16 db törpeharcsából készítettem harcsapörköltet, ami megnyerte a család és a vendégek tetszését is. Igaz, hogy ez a mennyiség megtisztítva is 2,5 kg-ot nyomott. Mivel a törpék invazív ( tó idegen ) halak, a kicsiket sem lehet visszadobni. Ezek mentek a kukába. Aztán késő délután – mikor a strandon a családdal beúsztunk 100-150 méterre – láttuk, hogy a víz teteje tele volt zöld színű árvaszúnyogokkal. A pontyaink cuppogva falták ezeket. Talán ezért sem volt szükség a csalinkra.

A szokásos nagy beszélgetések közepette szóba került a nyári gyümölcstermés, s ebből kifolyólag a pálinkafőzés is. Jó páran voltunk akik már a kajszit, meggyet, cseresznyét, valamint a nyári almát lefőzettük és már a körte és a szilva cefrézése is megtörtént. Nagy viták alakultak ki arról, hogy kell-e és mennyi cukrot tenni a cefrébe, és hogyan készül el főzésre a pálinka.

Álljon itt az egyik leghíresebb pálinkafőzde tulajdonosának, a nemrég elhunyt Dr. Gyenesei István barátunknak néhány intelme a pálinkacefrézéssel, -főzéssel kapcsolatban.

Gyenesei István portréja
Gyenesei István (1948-2024)

Dr. Gyenesei István agrár- és pálinka szakmérnök, egyebek mellett volt Önkormányzati miniszter, az elmúlt évtized Gyulai Pálinka minősítő verseny győztese,
a Gyenesei Pálinkárium tulajdonos ügyvezetője, több előadást tartott a témával kapcsolatban.

Íme a nagy tekintélyű szakember tanácsai:

  • Csak az érett gyümölcsöt szedjük le, mert az éretlen gyümölcsből gyenge és kis mennyiségű pálinka főzhető.
  • Romlásnak indult, penészes, rohadt gyümölcsöt ne tegyünk a cefrébe!
  • A talajról felszedett gyümölcsöt mindig mossuk meg!
  • A barackok és a szilva magjának maximum 25 százalékát használjuk fel a cefrébe, mert a nagy mennyiségű mag ciánossá ( mérgezővé ) teszi a pálinkát.
  • Vegyszerekkel szennyezett edényeket ne használjunk cefrézésre, csak tisztára mosottat!
  • Ne szedjük több héten, esetleg hónapokon át a gyümölcsöt, mert így az élesztőgombák elviszik a cefre szesztartalmát!
  • A cefrét 20-25 fok hőmérsékleten tartsuk és lehetőleg a tárolóhelyen ne legyen nagy hőmérséklet ingadozás!
  • Az erjedés közben keletkező bundát hetente többször nyomjuk a folyadék felszíne alá és védjük a cefrét a fertőzéstől, valamint a levegőtől!
  • Amikor megszűnik a cefre mozgása és a gázképződés, csökken a hőmérséklete, befejeződik a cefre erjedése. Ekkor minél hamarabb igyekezzünk lefőzni, vagy lefőzetni, mert a kierjedt cefre állás közben könnyen fertőződik és a párolgás közben az alkohol tartalma csökken.
  • A lefőzött pálinkát tiszta, szagmentes edénybe, lehetőleg üvegbe töltsük!

Véleményem szerint Gyenesei úrnak abban is igaza van, hogy a pálinka  44-46 fokos elkészítése adja ki leginkább az adott gyümölcs ízét.

Ha mindezt betartjuk, az eredmény nem marad el, bátran és büszkén kínálhatjuk barátainknak!

Napi Spúrtipp
Hóvége Ügyfélszolgálat

Hogyan tudom megnézni, hogy tartozom-e a NAV-nak?

Szeretnéd tudni, van-e NAV-tartozásod? Cikkünkből kiderül, hogyan tudom megnézni hogy tartozom-e a NAV-nak. Egyszerű lépések:

Tévedés, hogy lakáseladásnál mindig kell energetikai tanúsítvány: mutatjuk, mikor spórolhatod meg

Mikor nem kell energetikai tanúsítvány? A hivatalos kivételek listája, érthetően: mely ingatlanokra kötelező hirdetéskor, adásvételnél és birtokbaadáskor – és mikor hagyható el jogszerűen.

Melyik a legjobb konyhai robotgép 30.000 alatt? Kiváló ár-érték arányú termékeket mutatunk

Egy jól megválasztott robotgép nagy segítség lehet a mindennapi főzésben: levesek előkészítésétől kezdve a süteménytészták dagasztásán át egészen a tejszínhab felveréséig számtalan feladatot átvállal. A kérdés csak az, hogy melyik a legjobb konyhai robotgép akkor, ha 30 ezer forint alatt szeretnénk maradni.

Változások a nyugdíjnál: 50.000 forintra is büntethető, ha nem jelez időben

A társadalombiztosítási nyugellátásról szóló törvény kimondja, hogy mulasztás esetén a kötelezettnek - pl....

Kvíz: Stampedli, sufni, stencil – ha tudod, mik ezek, a többi kérdés sem fog ki rajtad

A "sezlony, stelázsi, stanicli" után újabb remek kvízt hoztunk.

Babát vársz? Ennyi lesz pontosan a csed, gyed, gyes összege – online kalkulátor

Hasznos, egyszerűen használható eszköz - nagy segítség leendő vagy friss szülőknek!