A nagy vita: kell vagy sem cukrot tenni a pálinka cefrébe? – Zoli bácsi nyugdíjas blogja

A nyári horgászások alkalmával nagy vita alakult ki arról, hogy kell-e és mennyi cukrot kell tenni a cefrébe, és hogyan készül el főzésre a jó pálinka.

Az augusztusi meleg rányomta bélyegét a balatoni horgász eredményekre is. Az, hogy augusztus közepén a hajnali hőmérséklet egyszer sem csökkent 20 fok alá, eredményezhette, hogy csodaszámba ment, ha valaki pontyot akasztott. Pedig etettünk a nád mellett kukoricával, búzával a móló végéről a „bombáinkkal”. Ki milyen messze tudta a csalival megtöltött műanyagszerkezeteket eldobni.

A bodorkák és dévérkeszegek mellett rengeteg törpe akadt horogra. Utóbbiak döntő többségben az élő csalikra jöttek, de felvették a kukoricát és a pelletet is. A harmadik napon 16 db törpeharcsából készítettem harcsapörköltet, ami megnyerte a család és a vendégek tetszését is. Igaz, hogy ez a mennyiség megtisztítva is 2,5 kg-ot nyomott. Mivel a törpék invazív ( tó idegen ) halak, a kicsiket sem lehet visszadobni. Ezek mentek a kukába. Aztán késő délután – mikor a strandon a családdal beúsztunk 100-150 méterre – láttuk, hogy a víz teteje tele volt zöld színű árvaszúnyogokkal. A pontyaink cuppogva falták ezeket. Talán ezért sem volt szükség a csalinkra.

A szokásos nagy beszélgetések közepette szóba került a nyári gyümölcstermés, s ebből kifolyólag a pálinkafőzés is. Jó páran voltunk akik már a kajszit, meggyet, cseresznyét, valamint a nyári almát lefőzettük és már a körte és a szilva cefrézése is megtörtént. Nagy viták alakultak ki arról, hogy kell-e és mennyi cukrot tenni a cefrébe, és hogyan készül el főzésre a pálinka.

Álljon itt az egyik leghíresebb pálinkafőzde tulajdonosának, a nemrég elhunyt Dr. Gyenesei István barátunknak néhány intelme a pálinkacefrézéssel, -főzéssel kapcsolatban.

Gyenesei István portréja
Gyenesei István (1948-2024)

Dr. Gyenesei István agrár- és pálinka szakmérnök, egyebek mellett volt Önkormányzati miniszter, az elmúlt évtized Gyulai Pálinka minősítő verseny győztese,
a Gyenesei Pálinkárium tulajdonos ügyvezetője, több előadást tartott a témával kapcsolatban.

Íme a nagy tekintélyű szakember tanácsai:

  • Csak az érett gyümölcsöt szedjük le, mert az éretlen gyümölcsből gyenge és kis mennyiségű pálinka főzhető.
  • Romlásnak indult, penészes, rohadt gyümölcsöt ne tegyünk a cefrébe!
  • A talajról felszedett gyümölcsöt mindig mossuk meg!
  • A barackok és a szilva magjának maximum 25 százalékát használjuk fel a cefrébe, mert a nagy mennyiségű mag ciánossá ( mérgezővé ) teszi a pálinkát.
  • Vegyszerekkel szennyezett edényeket ne használjunk cefrézésre, csak tisztára mosottat!
  • Ne szedjük több héten, esetleg hónapokon át a gyümölcsöt, mert így az élesztőgombák elviszik a cefre szesztartalmát!
  • A cefrét 20-25 fok hőmérsékleten tartsuk és lehetőleg a tárolóhelyen ne legyen nagy hőmérséklet ingadozás!
  • Az erjedés közben keletkező bundát hetente többször nyomjuk a folyadék felszíne alá és védjük a cefrét a fertőzéstől, valamint a levegőtől!
  • Amikor megszűnik a cefre mozgása és a gázképződés, csökken a hőmérséklete, befejeződik a cefre erjedése. Ekkor minél hamarabb igyekezzünk lefőzni, vagy lefőzetni, mert a kierjedt cefre állás közben könnyen fertőződik és a párolgás közben az alkohol tartalma csökken.
  • A lefőzött pálinkát tiszta, szagmentes edénybe, lehetőleg üvegbe töltsük!

Véleményem szerint Gyenesei úrnak abban is igaza van, hogy a pálinka  44-46 fokos elkészítése adja ki leginkább az adott gyümölcs ízét.

Ha mindezt betartjuk, az eredmény nem marad el, bátran és büszkén kínálhatjuk barátainknak!

Napi Spúrtipp
Hóvége Ügyfélszolgálat

Ezt tedd december 13-án, hogy jövőre rád szakadjon az OTP

Egyszerre lehet boszorkányoktól tartani, pénzt csalogatni, szerelmet jósolni és közben még a házimunka is elkerülhető.

Mennyit költ egy ötfős magyar család decemberben? Forintra pontos elszámolás

Az ünnepek, az ajándékok, a bevásárlások, a sütés-főzés, a gyerekprogramok és úgy általában minden összeadódik. Te mire tippelsz? Mennyi lesz a vége?

Hogyan tisztítsd meg a réztárgyakat? Újra ragyogni fognak ezzel a keverékkel

Nem kell hozzá restaurátor, otthoni szerekkel is rendbe hozható.

Ha így telelteted a cserepes begóniát, hatalmasra nő tavasszal – dús virágokat hoz és egészséges lesz

A begónia teleltetése cserépben akkor sikeres, ha a növényt fajtájának megfelelően készíted fel a télre.

Mit tegyek, hogy gyorsan nőjön a hajam? 5 filléres praktika, amitől megindul, mint a dudva

Hasznos olcsó praktikák, amelyek segíthetnek a gyors hajnövekedésben, azonban önmagukban nem lesznek elegek: neked is változtatnod kell szokásaidon.

Így szüntethető meg az osztatlan közös tulajdon – jogász tiszta a félreértéseket

Nincsenek egyszerű helyzetben az osztatlan közös tulajdonnal rendelkezők, de több megoldás is létezik a megoldásra.