A magyar idősotthonok teljesen telítettek és minden második helyre vár egy újabb idős ember – derül ki egy kutatásból.

A társadalom elöregedésével folyamatosan nőnek a gondoskodási igények is, egyre többen és egyre hosszabb ideig élnek az emberek, az állami intézmények pedig le vannak maradva, hiszen nem bővül megfelelően az idősotthonok helyeinek száma, de az otthoni idősellátásban sincs előrelépés – erről Katona Noémi, a Budapesti Corvinus Egyetem adjunktusa beszélt az Inforádiónak.

A kutató szerint nem tudni pontosan, hányan szorulnak ellátásra és hányan alkalmaznak házi ápolót, de azt lehet mondani, hogy minden második helyre vár valaki az idősotthonokban.

„Egyre kevésbé elérhetőek az állami ellátási formák, így egyre többen kénytelenek vagy otthon, saját maguk megoldani az idősellátást, és így a családtagok gondozzák az időseket, vagy pedig piaci szolgáltatásokhoz folyamodni, ami legtöbbször azt jelenti, hogy egy házi ápolót alkalmaznak, és nagyon gyakran feketén. Ezt leginkább a felső középosztály engedheti meg magának, hiszen napi átlagban 12-15 ezer forint egy bentlakásos ápoló díja, amit felszorozva 30-cal egy elég jelentős összeget kapunk”.

Azt hallani a magyar idősotthonok irányából, hogy „a várólisták jellemzően növekszenek, és most már minden második helyre vár valaki, vagy akár már többen is ennél, és gyakran évekig várnak, és nagyon sokan előbb elhaláloznak, mint hogy bejutnának az otthonba” – hangsúlyozta Katona Noémi.

Segítségre van szükséged, kérdéseid vannak az időskori ellátásokról? Keresd ügyfélszolgálatunkat, kollégáink két nap alatt válaszolnak!

Kapcsolódó

Legfrissebb

Legjobb e heti akciók: mutatjuk, miből érdemes most bevásárolni

Nem kérdés, hogy rengeteget spórolhatunk, ha az akciós termékeket vesszük. Persze nem érdemes mindent csak úgy összevásárolni, időt és pénzt takaríthatunk meg, ha előre...

A 40 fokot is bírja és gyönyörűen virágzik: ezt ültesd muskátli helyett

A szárazságtűrő egynyári növények közül az egyik leghálásabb a vinka, avagy rózsás meténg vagy rózsametáng. Levelei szépen erezettek, fényesek, virága jellegzetes, ötszirmú – ha...

Edd magad egészségesre: itt a legolcsóbb fermentált ételek listája

A természetes tejsavbaktériumok - amelyek a fermentált ételekben találhatók - csodát tesznek a bélflórával. Hozzájárulnak az egészséges és kiegyensúlyozott emésztéshez, csökkentik a káros baktériumok,...