A jelenleg nyugdíjkorhatár 65 év, de a legtöbben már a korhatár betöltése előtt „rákészülnek” a nyugdíjazásukra. Ez annyit jelent, hogy összeszámíttatják a munkával és egyéb időszakokkal, pl. gyerekneveléssel töltött éveiket. Jól is teszik, hiszen a nyugdíj összege a szolgálati idő hosszától, illetve az ún. nettó életpálya átlagkeresettől függ. A saját adataihoz bárki hozzáférhet: a szolgálati idő lekérdezése nyugdíjhoz teljesen ingyenes, a nyugdíjkorhatár betöltése előtt is kérhető.

Készülődés a nyugdíjazásra

Gyakran előfordul, hogy a nyugdíjkorhatár betöltésétől még hosszú évekre lévő személy készülődni kezd a nyugdíjba vonuláshoz, ahogy mondani szokták: összeszámíttatja az éveit. Különösen gyakran teszik ezt azok a hölgyek, akik a „Nők 40”-et tervezik igénybe venni, és egészen pontosan szeretnék tudni, hogy ez mikortól lehetséges számukra – írja az adó.hu. A portál rámutat: az „összeszámítás” megtörténik kérés nélkül is. A jogszabály szerint az ún. adategyeztetési eljárás a nyugdíjkorhatár betöltése előtt 3 évvel indul, de annak sincs akadálya, hogy valaki ennél az időpontnál korábban kérje azt.

Szolgálati idő és nyugdíj, avagy ezért fontos, hogy minden adat meglegyen

Alapvetően két feltételnek kell megfelelnie annak, aki nyugdíjba szeretne menni: az illető már betöltötte a nyugdíjkorhatárt és rendelkezik elegendő szolgálati idővel. A szolgálati idő az az időtartam, amely alatt érvényes biztosítási jogviszonnyal rendelkeztünk és nyugdíjjárulékot fizettünk. Ebbe beleszámít többek között maga a munkaviszony, a vállalkozói jogviszony, de a táppénz, az álláskeresési támogatás és sok egyéb más.

Az adategyeztetési eljárás során a nyugdíjbiztosítási igazgatási szerv részletes kimutatást küld a nyilvántartott adatokról. Ezek a következők:

  • biztosításban töltött időszakok, egyéb szolgálati idők, nők esetében a nők negyven év jogosultsági idővel igényelhető nyugellátásához elért jogosultsági idők,
  • a foglalkoztatók adatai,
  • az 1987. december 31-ét követő időszakra vonatkozó nyugdíjjárulék-köteles kereset, jövedelem,
  • az 1987. december 31-ét követő időszakra vonatkozóan a foglalkoztató által levont, befizetett nyugdíjjárulék,
  • és azok a szolgálati időnek minősülő időszakok, amelyek után nem történt járulék fizetés.

Mint írják, a jövedelem- és járulékadatok azért 1987. december 31-ét követően fontosak, mert a nyugdíj összegét az 1988. január 1-jétől a nyugdíj megállapítás napjáig elért nyugdíjjárulék-köteles keresetekből, jövedelmekből kell kiszámítani.

Ha az egyeztetésnél valaki hibát talál – pl. hiányzik valamilyen adat – jelezheti ezt a hivatalnak, csatolva a megfelelő dokumentumokat. A nyugdíjbiztosító szerv megvizsgálja az eltérés okait, a vizsgálat keretében az érintett személyt nyilatkozattételre hívhatja fel. A foglalkoztatótól vagy szervezettől adatot kérhet, helyszíni szemlét tarthat, más bizonyítási eljárást folytathat le. Továbbá 2009. december 31-ét követő időszakra az állami adóhatóságnál adategyeztetést, illetve adóhatósági eljárást kezdeményezhet – írja a portál.

Az adategyeztetési eljárás során a külföldön szerzett szolgálati idők igazoltatására is van lehetőség. Ebben a nyugdíjbiztosítási szerv nyújt segítséget: az illető megadja az adatokat és a megfelelő dokumentumokat, a hivatal pedig beszerzi a munkavégzés helye szerinti ország nyugdíjbiztosítási szervétől az ott szerzett szolgálati időről szóló igazolást.

Szolgálati idő lekérdezése nyugdíjhoz

Ahogy írtuk, az adategyeztetést korábban is kérhetjük. A legegyszerűbben az ügyfélkapun keresztül kérdezhetjük le az szolgálati időt, az eljárás illetékmentes, amit a lakcím szerint illetékes kormányhivatal folytat le. Adategyeztetési eljárást évente egyszer kezdeményezhetünk.

Miért van erre szükség? Röviden, mert ha valamilyen adat nem pontos, esetleg hiányzik, felvehetjük a kapcsolatot az illetékesekkel. Érdemes tüzetesen átvizsgálni a dokumentumot, hogy ne nyugdíjazáskor keresgéljünk iratokat. Ne feledjük, a szolgálati időtől is függ a nyugdíj összege – fontos, hogy minden adat rendben legyen!

Szolgálati idő lekérdezése ügyfélkapun

1. Nyissa meg a böngészőben a www.magyarorszag.hu-t.

2. A bal oldali menüsorban kattintson a „Nyugdíj” főmenüre. A lenyíló menüpontok közül kattintson az „Adategyeztetés, hatósági bizonyítvány, megállapodás” menüre.

3. A megnyíló új menüsorok közül válassza ki „01 – Hatósági nyilvántartásban szereplő nyugdíjbiztosítási adatokról igazolás kérése” pontot.

4. Kattintás után feljön egy sor fontos tudnivaló a nyugdíjbiztosítási adatok lekérdezéséről és kérelem kitöltéséről. Az oldal tetején található a „Ügyintézés indítása” gomb, erre kattintson.

5. Lépjen be az Ügyfélkapun.

6. Nézze át az űrlapon az adatait, töltse ki a hiányzókat, pl. a lakcímét. Ha mindent rendben talált, akkor kattintson az „Ugrás a következő fejezetre” gombra.

7. Válassza ki, hogy milyen adatokat szeretne lekérni. Ha meghatározott időszakra, foglalkoztatónál eltöltött jogviszonyra stb. szeretne rákérdezni, akkor válassza ki a megfelelő rubrikát, majd töltse ki az adatokat. Ha valamennyi adatát szeretné lekérni, akkor az első lehetőséget válassza. Megjegyzést nem kötelező írni.

8. Kattintson a felső menüben található „Ellenőrzés futtatása” gombra. A rendszer ellenőrzi, hogy rendben van-e az űrlap. Ha nem talált hibát, akkor kattintson a „Beküldés” gombra.

A megszerzett szolgálati időről és az adategyeztetési eljárás során kapott adatokról hatósági bizonyítvány kiállítását is kérhetjük.

Maradt még kérdése? A nyugdíjazással kapcsolatban kérdezne? Keresse online Ügyfélszolgálatunkat, készséggel segítünk!

Kapcsolódó

Legfrissebb

Balatoni viharjelzés értelmezése: az életed múlhat rajta és sokan rosszul tudják

Minden évben április 1-jétől október 31-ig viharjelző szolgálat működik a négy legnagyobb tavunknál. Tudjuk, hogy melyik mit jelent? Ha a Balatonhoz készülünk, még az...

Hogyan lehet a szúnyogok ellen védekezni? Nagy erőkkel zajlik az irtás ezen a héten

A Katasztrófavédelem rendszeresen közzéteszi, hogy éppen hol irtják a szúnyogokat: ezen a héten 12 vármegye 297 településén lesz szúnyoggyérítés, összesen 62 ezer hektáron. A...

Ne hagyd elszállni a villanyszámlát: 8 tipp, hogy kevesebb legyen a klíma fogyasztása

Az utóbbi hetekben olyan meleg volt, hogy akinek csak van klímája a lakásban, az bekapcsolta. Ilyenkor sokak fejében megfordul, hogy ez mennyire megdobja villanyszámlát,...